Těsto
- plnotučné mléko 200 ml
- cukr krupice 60 g
- droždí 21 g
- špaldová hladká mouka (nebo pšeničná) 500 g
- vejce 1 ks
- máslo (změklé) 40 g
- sůl
- máslo (na vymazání formy + na potření )
- mouka (na poprášení)
Náplň
- jablka (velká, zralá) 3 ks
- citrony (chemicky neošetřený) 1 ks
- ořechy 3 lžíce
- sušené rozinky (nebo brusinky) 2 lžíce
- cukr krupice 2 lžíce
- mletá skořice 1 vrchovatá lžička
- škrobová moučka 1 vrchovatá lžička
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Mléko zahřejte s 1 lžící cukru, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a promíchejte.
- Mouku prosejte do mísy, udělejte v ní důlek a do něj nalijte kvásek. Smíchejte ho s trochou mouky od okraje, aby vznikla hustá hmota. Těsto v této fázi přikryjte a nechte 10 minut kynout.
- Přidejte vejce, máslo, zbylý cukr a sůl a vypracujte hladké, vláčné těsto. Práci vám usnadní robot s hnětacím hákem. Přikryjte a nechte 1 hodinu kynout.
- Jablka omyjte, oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte. Z citronu vymačkejte šťávu a jemně nastrouhejte kůru. Ořechy a případně rozinky nebo sušené ovoce nasekejte a smíchejte s jablky, citronovou šťávou, cukrem, skořicí a škrobem.
- Zapékací mísu (zhruba o rozměrech 25 × 30 cm) vymažte máslem. Těsto vyválejte na lehce pomoučené pracovní ploše na plát silný 1,5 cm a nakrájejte ho na 16 čtverců. Doprostřed každého dílku dejte trochu jablečné náplně. Růžky čtverce spojte, okraje těsta přitlačte k sobě a takto vytvarované buchty vložte do formy koncem těsta dolů. Přikryjte a nechte 20–30 minut kynout, dokud nevyplní celou formu a nezdvojnásobí svůj objem.
- Zhruba po 15 minutách předehřejte troubu na 175 °C na horní/spodní ohřev. Buchty potřete změklým máslem a pečte 30 minut v troubě na střední příčce. Vyjměte, poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
PRIMA TIP: Místo jablečné náplně můžete použít kompot, zavařené ovoce nebo marmeládu. Ovoce z nálevu nechte dobře okapat a promíchejte s trochou kukuřičného škrobu, díky němu se při pečení ovocná šťáva z nakládaného ovoce zahustí.
Vyzkoušejte také kynuté buchty s makovou a tvarohovou náplní podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté buchty
Inspirujte se dalšími recepty na jablečné moučníky a dezerty
Jablka jsou nejoblíbenější ovoce, které má v českých zemích dlouhou tradici. Jsou zásobárnou zdraví, ale také chuti, a také velmi univerzální surovinou v kuchyni, kterou lze použít do sladkých i slaných pokrmů, chutnají skvěle syrová, ale i tepelně upravená. A absolutní hvězdou se stávají v klasických i netradičních sladkých moučnících.
Tarte Tatin | Šťavnatý jablečný koláč s vanilkou | Nepečený jablečný dort s pudinkem a piškoty | Jablečný štrúdl s ořechy a rozinkami | Jablečná přesnídávka | Hraběnčiny řezy s jablky a vlašskými ořechy | Žemlovka s jablky, tvarohem a sněhem