Suroviny
- houska 2,5 ks
- vejce 3 ks
- plnotučné mléko (nebo vepřový vývar) 125 ml
- česnek (nasekaný) 40 g
- cibule (nakrájená najemno) 200 g
- vepřová pobřišnice 50 g
- špek (nebo tučné uzené maso ) 20 g
- vyškvařené vepřové sádlo 100 g
- vepřová plec 300 g
- vepřový bůček (tučnější část) 300 g
- vepřová krkovice 100 g
- hovězí krk 400 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- drcený kmín
- majoránka
Postup přípravy
- Housky nakrájejte na kostičky. Polovinu namočte do mléka nebo vývaru.
- Cibuli, česnek a špek (popřípadě tučné uzené) orestujte na sádle a nechte vychladnout.
- Veškeré maso nakrájejte na menší kostky. Vepřové smíchejte s vychladlou směsí a namočenou houskou.
- Nakrájené maso namelte nahrubo, pouze hovězí krk najemno. Smíchejte se zbytkem pokrájené housky, s vejci a okořeňte.
- Ze směsi vytvarujte šišku a zabalte ji do pobřišnice. Dejte do pekáče a zlehka podlijte vodou.
- V troubě vyhřáté na 180 °C pečte 80–90 minut.
- Hotovou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte tak, jak ji máte nejraději – s vařenými či šťouchanými bramborami, s kaší nebo s bramborovým salátem. A nezapomeňte si něco nechat i na ráno!
PRIMA TIP: Sekanou si můžete vychutnat i jako svačinu nebo studený oběd do práce. Stačí dát plátek mezi dva chleby z Esky nebo od Kalendů, namazat hořčicí z Lokálu a přidat Naše okurky. Vše seženete na online supermarketu Rohlík.
Vyzkoušejte klasickou sekanou obalenou ve slanině podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Sekaná jako od babičky
Inspirujte se i dalšími recepty na sekanou