Bramborový salát je jako svíčková – každá rodina má svůj osvědčený recept a žádný jiný nechutná tak dobře. Totéž platí i v profesionálních kuchyních; co šéfkuchař, to vlastní recept. Porovnejte, jak bramborový salát připravují v Café Savoy, Kuchyni nebo hospodách Lokál. Na Štědrý večer si pak můžete naservírovat všechny tři a vybrat z nich ten nejlepší. Nebo máte už teď favorita?
Bramborový salát třikrát jinak. Takhle ho dělají v Lokále, v Kuchyni a v Café Savoy
Na bramborový salát má každý profík svůj ultimátní (zděděný) recept, mezi ingrediencemi se však opakují salátové brambory varného typu A a majonéza z dobrých vajec. „Klíčová je majonéza a lák z okurek pro dotažení chuti. Základní recept zahrnuje vařené brambory, mrkev a kořenovou petržel, případně i celer, a najemno nakrájenou cibuli. Kyselé okurky a vejce se krájí na stejně velké kostky jako brambory a kořenovka,“ vysvětluje František Skopec, kreativní šéfkuchař Ambiente. Jak na bramborový salát podle Café Savoy, Kuchyně nebo Lokálu?
Bramborový salát à la Café Savoy
V Café Savoy se bramborový salát dává k řízkům i na chlebíčky. Dodnes ho tu připravují tak, jak to na samém začátku předepsal tehdejší šéfkuchař Oldřich Sahajdák. „Bez bramborového salátu bychom se neobešli a zatím se nikdo neodvážil změnit původní recept,“ říká bývalý šéfkuchař Café Savoy František Skopec.
„Než jsem přišel do Savoye, byl pro mě králem bramborového salátu můj táta, ten ho ale dělá podobně jako my. Do téhle klasiky patří brambory, kořenová zelenina, kyselé okurky, majonéza, hořčice, sůl, pepř a lák z okurek,“ vypočítává.
Suroviny:
- 10 středně velkých brambor varného typu A či B
- 100 g celeru
- 100 g mrkve
- 5–7 nakládaných okurek
- 1 bílá cibule, oloupaná
- 5 vajec
- 7 lžic majonézy
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- lák od okurek dle chuti
- sůl, pepř
Postup přípravy:
Brambory ve slupce uvařte doměkka a ještě zatepla oloupejte. Celer a mrkev očistěte, nakrájejte a uvařte v osolené vodě. Nakrájejte brambory na kostičky – ručně nebo pomocí kráječe. Okurky a cibuli nakrájejte najemno. Vejce vařte 10 minut, pak je oloupejte a nakrájejte stejně jako brambory. Vychladlé ingredience smíchejte se zbytkem surovin, dochuťte lákem, solí a pepřem. Mísu se salátem překryjte potravinářskou fólií a nechte ho odležet v lednici, ideálně přes noc.
Kdo chce vyzkoušet ještě jednu verzi, může si pustit náš videorecept:
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborový salát
PRIMA TIP: Do salátu vybírejte brambory s nízkým obsahem škrobu, protože si po uvaření lépe zachovají pevnou konzistenci a tvar. Na plotnu je vždy postavte v hrnci se studenou vodou – postupné zahřívání až k bodu varu zajistí správnou strukturu brambor. Ta se zpevňuje při teplotě okolo 60 °C.
Salát přímo z Hradu – tedy z Kuchyně
I v Kuchyni v blízkosti Pražského hradu patří bramborový salát ke stálicím na jídelním lístku. Hosté si ho mohou vychutnat například s řízkem z vepřové krkovice, který se podává s brusinkami a nakládanými okurkami.
Důležitou roli má v bramborovém salátu z Kuchyně sladkokyselý nálev – kromě brambor a nakládaných okurek v něm totiž šéfkuchař Marek Janouch jemně povaří veškerou zeleninu. Díky kyselému prostředí se zelenina neuvaří úplně a zůstává příjemně na skus.
Suroviny na 10 porcí:
- 1 a 1/2 kg pevných brambor
- 125 g celeru
- 250 g mrkve
- 125 g petržele
- 100 g nakládaných okurek
- 40 g plnotučné hořčice
- 350 g majonézy
- 150 ml smetany
- sůl, pepř
Sladkokyselý nálev:
- 160 g cukru krystal
- 25 g soli
- 330 ml octa
- 3 kuličky celého černého pepře
- 2 kuličky celého nového koření
- 1 bobkový list
- 10 g bílé hořčice
Postup přípravy:
Brambory ve slupce uvařte doměkka. Až vychladnou, oloupejte je. Připravte si sladkokyselý nálev – v litru vody smíchejte cukr, sůl, ocet a veškeré koření. Nechte projít varem. Jakmile se cukr rozpustí, nálev odstavte a nechte jej vychladnout. Mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte na kostky o hraně zhruba 8 mm. Povařte v nálevu do poloměkka. Brambory nakrájejte (můžeme si pomoci kráječem) a smíchejte se zeleninou. Přidejte nadrobno nasekané nakládané okurky, hořčici a majonézu. Zjemněte smetanou. Osolte a opepřete podle chuti. Salát servírujte klidně hned, stejně tak ho ale můžete nechat den odležet.
PRIMA TIP: Brambory se nesmí převařit a před přípravou salátu by měly důkladně vychladnout! Dejte salátu čas! Brambory ve slupce uvařte nejlépe den předem. Hotový salát pak nechte uležet přes noc, aby se v něm propojily chutě všech ingrediencí.
Vyzkoušejte také smaženého kapra s bramborovým salátem podle Zdeňka Pohreicha
Kompletní recept najdete ZDE: Smažený kapr s bramborovým salátem podle Pohlreicha
Klasika z Lokálu
V Lokálech si na oblíbené štědrovečerní kombinaci můžete pochutnat kdykoli, třeba i v červenci. Bramborový salát s kuřecím či vepřovým řízkem totiž patří ke stálicím na menu podobně jako smažený sýr.
Ani Václav Kouba, výkonný šéfkuchař Lokálů, nedá dopustit na spojení brambor, kořenové zeleniny, kyselých okurek, vajec a majonézy. Lehkou kyselost dodá salátu nejen citron, ale také lák od okurek, který přispěje i k vláčnosti. O pikantní šmak se pak postará trocha hořčice.
Suroviny na 10 porcí:
- 1 a 1/2 kg brambor
- 150 g celeru
- 150 g mrkve
- 150 g nakládaných okurek
- lák od okurek dle chuti
- 100 g bílé cibule, oloupané
- 300 g majonézy
- 50 g plnotučné hořčice
- šťáva z 1 citronu
- 3 vejce natvrdo
- sůl, pepř
Postup přípravy:
Brambory uvařte a nechte úplně vystydnout. Poté je oloupejte a nakrájejte na kostičky. Kořenovou zeleninu očistěte a uvařte v osolené vodě s trochou láku z okurek. Dodá zelenině tu správnou chuť. Povařenou zeleninu, cibuli a kyselé okurky nakrájejte na stejně velké kostičky, menší než ty bramborové. Brambory lehce osolte, opepřete a smíchejte se zeleninovou směsí. Přidejte majonézu, hořčici, citronovou šťávu a promíchejte. Pokud se vám salát bude zdát příliš tuhý, přilijte trochu nálevu z okurek. Nakonec přidejte vejce pokrájená na kostičky a vše promíchejte. Salát nechte rozležet do druhého dne, chutná pak ještě lépe.
PRIMA TIP: Nakrájenou cibuli nejprve spařte vroucí vodou, horkým vývarem nebo teplým lákem z okurek, který ji rovnou okyselí. Syrová cibule je příliš ostrá a začne rychle oxidovat a zapáchat.
Inspirujte se dalšími recepty na bramborový salát ze všech koutů světa
redaktorka FTV Prima