Suroviny
- rostlinný olej 2 lžíce
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- houby (lesní ) 500 g
- toustový chléb 3 krajíce
- vývar (nebo voda) 4 lžíce
- mleté maso (směs hovězího a vepřového) 500 g
- vejce 3 ks
- mletý kmín 1 lžička
- čubrica 1 lžička
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- hrubozrnná hořčice 1 vrchovatá lžička
- máslo (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibule nakrájené na kostičky dosklovata. Pak přihoďte najemno nasekaný česnek, lehce zarestujte, aby se nespálil a přidejte na malé kousky nakrájené lesní houby.
- Restujte asi 10 minut, až se vydusí všechna tekutina a houby se trochu opečou. Odstavte pánev z ohně a nechte trochu vychladnout.
- Toustový chléb rozmixujte v mixéru na hrubší strouhanku a zakapejte ji vývarem nebo vodou.
- Do velké mísy dejte mleté maso, vejce, navlhčenou strouhanku, sůl, pepř, kmín, čubricu, nasekanou hladkolistou petržel a hrubozrnnou hořčici. Přidejte houbovou směs a vše důkladně ručně promíchejte, až bude směs kompaktní.
- Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu nechte rozehřát na 180 stupňů na horkovzduch.
- Do připravené formy opatrně přesuňte masovou směs, snažte se, aby tam nezůstaly vzduchové bubliny a nakonec formou párkrát bouchněte o desku, aby si směs sedla.
- Formu vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut. Poté formu vyndejte a nechte sekanou ještě 5 minut stát, až se sekaná zpevní. Vyklepněte na talíř a podávejte.
Vyzkoušejte také recept na babiččinu sekanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Houbová sezona na talíři
Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.
Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha