Lahůdková sekaná z mletého masa s lesními houbami

Moje hodnocení
7x

Sekanou nemusíte péct jen jako tradiční šišku, zkuste ji upéct v bábovkové formě a uvidíte, jak ji budou strávníci obdivovat! Tahle sekaná je navíc zajímavá i chuťově, kromě masa je v ní velká spousta lesních hub. Skvěle se do ní hodí holubinky a masáci, kteří mají příjemně máslovou chuť, ale klidně je nakombinujte i s hřibovými houbami. A mimo sezónu se nebojte použít hlívu nebo žampiony.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibule nakrájené na kostičky dosklovata. Pak přihoďte najemno nasekaný česnek, lehce zarestujte, aby se nespálil a přidejte na malé kousky nakrájené lesní houby.
  2. Restujte asi 10 minut, až se vydusí všechna tekutina a houby se trochu opečou. Odstavte pánev z ohně a nechte trochu vychladnout.
  3. Toustový chléb rozmixujte v mixéru na hrubší strouhanku a zakapejte ji vývarem nebo vodou.
  4. Do velké mísy dejte mleté maso, vejce, navlhčenou strouhanku, sůl, pepř, kmín, čubricu, nasekanou hladkolistou petržel a hrubozrnnou hořčici. Přidejte houbovou směs a vše důkladně ručně promíchejte, až bude směs kompaktní.
  5. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu nechte rozehřát na 180 stupňů na horkovzduch.
  6. Do připravené formy opatrně přesuňte masovou směs, snažte se, aby tam nezůstaly vzduchové bubliny a nakonec formou párkrát bouchněte o desku, aby si směs sedla.
  7. Formu vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut. Poté formu vyndejte a nechte sekanou ještě 5 minut stát, až se sekaná zpevní. Vyklepněte na talíř a podávejte.

Vyzkoušejte také recept na babiččinu sekanou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Houbová sezona na talíři

Když přijde ta chvíle, kdy příroda štědře rozdává své dary, český národ jako jeden muž vyrazí do lesa a popuzdí uzdu národní vášní – houbaření. Je to fenomén, který mimo střední a východní Evropu nemá ve světě obdobu. V zásobě máme nespočet skvělých houbových receptů, díky kterým úlovek z lesa umíme proměnit v báječné lahůdky. Inspirujte se některými z nich.

Jihočeská kulajda | Houbová smetanová omáčka | Nakládané houby | Houbové italské risotto | Houbový guláš | Smaženice s vejci | Smažené bedly | Houbové karbanátky | Gobova juha

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty