Suroviny
- rostlinný olej 2 lžíce
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- houby (lesní ) 500 g
- toustový chléb 3 krajíce
- vývar (nebo voda) 4 lžíce
- mleté maso (směs hovězího a vepřového) 500 g
- vejce 3 ks
- mletý kmín 1 lžička
- čubrica 1 lžička
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- hrubozrnná hořčice 1 vrchovatá lžička
- máslo (na vymazání formy)
- hrubá mouka (na vysypání formy)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibule nakrájené na kostičky dosklovata. Pak přihoďte najemno nasekaný česnek, lehce zarestujte, aby se nespálil a přidejte na malé kousky nakrájené lesní houby.
- Restujte asi 10 minut, až se vydusí všechna tekutina a houby se trochu opečou. Odstavte pánev z ohně a nechte trochu vychladnout.
- Toustový chléb rozmixujte v mixéru na hrubší strouhanku a zakapejte ji vývarem nebo vodou.
- Do velké mísy dejte mleté maso, vejce, navlhčenou strouhanku, sůl, pepř, kmín, čubricu, nasekanou hladkolistou petržel a hrubozrnnou hořčici. Přidejte houbovou směs a vše důkladně ručně promíchejte, až bude směs kompaktní.
- Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu nechte rozehřát na 180 stupňů na horkovzduch.
- Do připravené formy opatrně přesuňte masovou směs, snažte se, aby tam nezůstaly vzduchové bubliny a nakonec formou párkrát bouchněte o desku, aby si směs sedla.
- Formu vložte do předehřáté trouby a pečte 45 minut. Poté formu vyndejte a nechte sekanou ještě 5 minut stát, až se sekaná zpevní. Vyklepněte na talíř a podávejte.
Lahůdková sekaná z mletého masa s lesními houbami 2 Zdroj: Klára Michalová
Lahůdková sekaná z mletého masa s lesními houbami 3 Zdroj: Klára Michalová
Vyzkoušejte také recept na babiččinu sekanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE