Muffiny
- houska (den stará) 1 ks
- smetana na vaření 100 ml
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 lžíce + k podávání
- vejce 1 ks
- mleté vepřové maso 600 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- strouhanka (na zahuštění)
- balkánský sýr 200 g
- anglická slanina 12 plátků
Bramborová kaše
- brambory (typu C) 1 kg
- plnotučné mléko 150 ml
- smetana na vaření 150 ml
- máslo 100 g
- sůl
Postup přípravy
- Housku nakrájejte na kostičky, dejte do mísy, zalijte smetanou a nechte asi 10 minut nasáknout. Mezitím najemno nakrájejte cibuli a spolu s prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou, vejcem a mletým masem je přidejte k namočené housce. Osolte, opepřete a důkladně propracujte, dle potřeby zahustěte strouhankou.
- Balkánský sýr nakrájejte na 12 kostiček a boky muffinových formiček vyložte plátky slaniny. Ochucené maso rozdělte na 12 dílů a do každé části zabalte kostičku balkánského sýra, poté je vložte do připravených formiček. Pečte při 170 °C dozlatova asi 40 minut.
- Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na kostky a v mírně osolené vodě je uvařte doměkka. Mléko se smetanou ohřejte. Uvařené brambory sceďte, rozmačkejte šťouchadlem a elektrickým šlehačem zapracujte teplé mléko se smetanou. Poté vmíchejte na kousky nakrájené máslo a dochuťte solí.
- Upečené muffiny dozdobte petrželkou a podávejte spolu s bramborovou kaší.
Vyzkoušejte také tradiční sekanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Sekaná jako od babičky