Suroviny
- hovězí krk (prorostlý, namletý) 400 g
- vepřový bok (bez kosti a kůže, namletý) 500 g
- vepřová plec (namletá) 700 g
- mléko 150 ml
- houska (nakrájené na kostičky) 100 g
- cibule (najemno nakrájená) 1 ks
- česnek (drcený) 2 stroužky
- vejce (prošlehaná) 2 ks
- drcený kmín
- majoránka
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C. Mléko nalijte do mísy a namočte do něj kostičky housky. Mleté maso promíchejte se všemi ingrediencemi kromě housky.
- Propracovávejte tak dlouho, dokud se nebude směs lepit na prsty. Přidejte housku a ještě jednou pořádně promíchejte.
- Vytvarujte dva válečky, se kterými ještě několikrát hoďte o prkýnko, aby se ze směsi dostal vzduch. Navlhčenými dlaněmi uhlaďte do podlouhlých šišek. Nechte v lednici minimálně půl dne odpočinout, aby se sekaná zatáhla a držela pohromadě.
- Šišky dejte do pekáčku, lehce podlijte vodou a pečte 30 minut na 180 °C a poté dalších 30 minut na 150 °C.
Proslulá sekaná z řeznictví Naše maso Zdroj: Honza Zima
Naše maso
Výběrové řeznictví Naše maso v Dlouhé ulici v Praze nabízí stařené, vyzrálé a odleželé hovězí maso plemene český strakatý skot a přeštické vepřové. V nabídce jsou také výtečné uzeniny vyrobené podle tradičních receptur pod dohledem mistra řezníka Františka Kšány ml. To ale není ani zdaleka vše – v řeznictví si můžete vybrat i další druhy masa a uzenin od prověřených dodavatelů, ale najdete zde i doplňkový prodej koření, vývarů, olejů, omáček, a také kvalitní nože.
Maso a uzeniny koupíte i on-line na eshop.nasemaso.cz.
Naše maso Zdroj: archiv Ambiente
Vyzkoušejte také recept na babiččinu sekanou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE