Suroviny
- mleté hovězí maso (max. 10 % tuku) 500 g
- cuketa 130 g
- mrkev (větší) 1 ks
- cibule 1 ks
- dlouhozrnná rýže (natural) 80 g
- hladkolistá petržel 1 hrst
- oregano (sušené) 1 lžička
- voda 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- chléb (k podávání)
- brambory (uvařené, k podávání)
- zelenina (pečená, k podávání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 195–200 °C a připravte si pekáč o velikosti 25 × 35 cm. Do větší mísy rozdrobte maso. Cuketu nastrouhejte najemno, mrkev omyjte nebo oloupejte a také nastrouhejte najemno, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Přisypte rýži a nadrobno nasekanou petrželku, osolte, opepřete a přidejte oregano.
- Vše důkladně promíchejte, vytvořte tuhou masovou směs a vytvarujte ji do bochánku o délce asi 25 cm. Přesuňte ji do připraveného pekáče a podlijte vodou. Sekanou vložte do trouby a pečte ji 55–60 minut, až zpevní a rozvoní se.
- Upečenou sekanou nechte 5 minut chladnout, pak ji nakrájejte na plátky a podávejte se zvolenou přílohou.
PRIMA TIP: Souběžně se sekanou připravte i přílohu. Buď uvařte brambory, nebo očistěte a nakrájejte libovolnou tvrdší zeleninu, kterou doma najdete, a vyskládejte ji na plech s pečicím papírem. Zakápněte olejem a pečte 30–45 minut dozlatova a doměkka. Hodí se kořenová zelenina jako mrkev, celer, petržel, ale i brambory, řepa, batáty, dýně nebo zelí. To pečte kratší dobu.
Vyzkoušejte i klasickou sekanou jako od babičky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE