Jíme zdravě s dětmi

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Moje hodnocení
1x

Sekaná se zeleninou a rýží představuje variaci na pečínku z jednoho hrnce. Směs nejprve umícháte, pak vytvarujete do bochánku a následně upečete. Skvělý způsob, jak nenápadně dostat do dětí porci zeleniny navíc. Do trouby můžete přidat na jiný plech i další zeleninu či brambory a rovnou podávat kompletní jídlo s malým úsilím.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 195–200 °C a připravte si pekáč o velikosti 25 × 35 cm. Do větší mísy rozdrobte maso. Cuketu nastrouhejte najemno, mrkev omyjte nebo oloupejte a také nastrouhejte najemno, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Přisypte rýži a nadrobno nasekanou petrželku, osolte, opepřete a přidejte oregano.
  2. Vše důkladně promíchejte, vytvořte tuhou masovou směs a vytvarujte ji do bochánku o délce asi 25 cm. Přesuňte ji do připraveného pekáče a podlijte vodou. Sekanou vložte do trouby a pečte ji 55–60 minut, až zpevní a rozvoní se.
  3. Upečenou sekanou nechte 5 minut chladnout, pak ji nakrájejte na plátky a podávejte se zvolenou přílohou.
PRIMA TIP: Souběžně se sekanou připravte i přílohu. Buď uvařte brambory, nebo očistěte a nakrájejte libovolnou tvrdší zeleninu, kterou doma najdete, a vyskládejte ji na plech s pečicím papírem. Zakápněte olejem a pečte 30–45 minut dozlatova a doměkka. Hodí se kořenová zelenina jako mrkev, celer, petržel, ale i brambory, řepa, batáty, dýně nebo zelí. To pečte kratší dobu.

Vyzkoušejte i klasickou sekanou jako od babičky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jíme zdravě s dětmi

Kolektiv autorů Jíme zdravě s dětmi

Oblíbená trojka Jíme zdravě oslovila lékařku Lenku Karbanovou a nutriční terapeutku Vendulu Večeřovou a společně vytvořili kuchařku pro děti s jasným cílem – vytvořit jim správné stravovací návyky od prvních příkrmů do 12 let. Pak už je budou mít tak zakořeněné, že budou jíst zdravě a chutně samy.

Nápadité, lahodné a jednoduché recepty jsou osvědčeným klíčem ke změně stravování, přehledné kapitoly vás přirozeně provedou výběrem, co budete dneska vařit i s ohledem na věk vašich strávníků. Stovku receptů doplňují texty o zavádění příkrmů, správném stravování dětí i jejich vývoji. Vědecky podloženo a osobně vyzkoušeno mnoha dětmi i jejich rodiči! Trio Jíme zdravě opět dokázalo, že zdravě, chutně a pestře může jíst každý a každý den a vaření vás nemusí stát výplatu, nervy ani všechen volný čas.

www.jimezdrave.cz


Přečtěte si také

Recepty