návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Luxusní sekaná s fenyklem

Hodnoceno: 0x
12 porcí
do 2 hodin
Luxusní sekaná s fenyklem
Autor: Marek Kučera Luxusní sekaná s fenyklem
Nemusí to být jen jídlo z nouze z bůhvíjaké směsi semletých zbytků. Když použijete kvalitní maso, vznikne přímo synonymum skvělého domácího jídla. Přitom pořád nakrmíte davy za relativně nízkých vstupních nákladů. Tahle verze je navíc italsky voňavá a plná jižního šmrncu.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Bulvy fenyklu očistěte a rozkrojte je podélně na osminky. Rozložte je do velkého pekáče, zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte na 30 minut péct.
  2. Mezitím oloupejte a nakrájejte cibuli a mrkev a v pánvi s 1 lžící oleje smažte na středně nízkém stupni 20 minut, občas promíchejte.
  3. Lístky bylinek nadrobno nakrájejte a přidejte z větší části k cibuli s mrkví. Směs nechte úplně vychladnout, pak ji vsypte do mísy, přidejte k ní mozzarellu natrhanou na kousky, strouhanku, mleté maso, hořčici, vejce a důkladně ji osolte a opepřete. Dobře promíchejte a vytvarujte šišku.
  4. V pekáči s fenyklem udělejte místo a doprostřed položte sekanou. Křížem krážem ji pokryjte plátky slaniny, zakapejte trochou oleje a pekáč zakryjte alobalem. Sekanou pečte 30 minut, pak sundejte alobal.
  5. Promíchejte vývar, džem a pyré ve džbánku, vlijte do pekáče a posypte zbytkem bylinek promíchaných s trochou oleje. Vraťte do trouby a pečte ještě 45 minut nebo až bude sekaná propečená. Je-li třeba, nechte v pekáči na sporáku trochu svařit šťávu, aby zhoustla.
  6. Sekanou podávejte zakapanou šťávou, s fenkylem, šťouchanými bramborami a případně další sezonní zeleninou nebo salátem.
PRIMA TIP: Před zeleninovým (bulvovým) fenkylem máme pořád trochu respekt a někdy se vymlouváme na jeho „lékárenskou“ vůni, na niž nejsme tak zvyklí. Ale obavy nejsou na místě, jakmile fenykl podrobíte tepelné úpravě, medicínské aroma se vytratí a zůstane jen skvostně křupavá a vláčná konzistence a nádherně nasládlá chuť, která skvěle souzní s masem. Uvidíte, že si fenykl zamilujete!
Luxusní sekaná s fenyklem
Autor: Marek Kučera Luxusní sekaná s fenyklem
Související témata: sekaná , fenykl , mleté maso , Hlavní jídla