Najděte si recept
Na co máte chuť?

Luxusní sekaná s fenyklem
Nemusí to být jen jídlo z nouze z bůhvíjaké směsi semletých zbytků. Když použijete kvalitní maso, vznikne přímo synonymum skvělého domácího jídla. Přitom pořád nakrmíte davy za relativně nízkých vstupních nákladů. Tahle verze je navíc italsky voňavá a plná jižního šmrncu.
do 2 hodin
12 porcí
Suroviny (12 porcí)
- kvalitní mleté maso (i drůbeží, samostatně nebo ve směsi) 2 kg
- středně velké bulvy fenyklu 4 ks
- olivový olej
- cibule 2 ks
- mrkve 2 ks
- několik snítek čerstvé šalvěje
- několik snítek čerstvého rozmarýnu
- mozzarella 125 g
- strouhanka 200 g
- hrubozrnná hořčice 2 lžičky
- velká vejce 2 ks
- anglická slanina 12 plátků
- drůbeží vývar 500 ml
- kvalitní džem z černého rybízu 2 lžíce
- rajčatové pyré 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Bulvy fenyklu očistěte a rozkrojte je podélně na osminky. Rozložte je do velkého pekáče, zakapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte na 30 minut péct.
- Mezitím oloupejte a nakrájejte cibuli a mrkev a v pánvi s 1 lžící oleje smažte na středně nízkém stupni 20 minut, občas promíchejte.
- Lístky bylinek nadrobno nakrájejte a přidejte z větší části k cibuli s mrkví. Směs nechte úplně vychladnout, pak ji vsypte do mísy, přidejte k ní mozzarellu natrhanou na kousky, strouhanku, mleté maso, hořčici, vejce a důkladně ji osolte a opepřete. Dobře promíchejte a vytvarujte šišku.
- V pekáči s fenyklem udělejte místo a doprostřed položte sekanou. Křížem krážem ji pokryjte plátky slaniny, zakapejte trochou oleje a pekáč zakryjte alobalem. Sekanou pečte 30 minut, pak sundejte alobal.
- Promíchejte vývar, džem a pyré ve džbánku, vlijte do pekáče a posypte zbytkem bylinek promíchaných s trochou oleje. Vraťte do trouby a pečte ještě 45 minut nebo až bude sekaná propečená. Je-li třeba, nechte v pekáči na sporáku trochu svařit šťávu, aby zhoustla.
- Sekanou podávejte zakapanou šťávou, s fenkylem, šťouchanými bramborami a případně další sezonní zeleninou nebo salátem.
PRIMA TIP: Před zeleninovým (bulvovým) fenkylem máme pořád trochu respekt a někdy se vymlouváme na jeho „lékárenskou“ vůni, na niž nejsme tak zvyklí. Ale obavy nejsou na místě, jakmile fenykl podrobíte tepelné úpravě, medicínské aroma se vytratí a zůstane jen skvostně křupavá a vláčná konzistence a nádherně nasládlá chuť, která skvěle souzní s masem. Uvidíte, že si fenykl zamilujete!