Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jelení sekaná se šťouchaným bramborem

Moje hodnocení
2x

Jeleni se pasou nejen v lesích, ale i v oborách a na farmách, kde je často přikrmují ovocem, bulvovou zeleninou nebo suchým pečivem. Jejich strava, míra pohybu i věk se projeví v chuti masa. Nejkřehčí jsou mladé menší kusy, starší a větší bývají tužší. To však v sekané vůbec nevadí. Sušený tymián a rozmarýn mírní výrazné jelení aroma a posouvají jelení sekanou směrem k francouzské kuchyni. S tím souzní i šťouchané brambory s jarní cibulkou, které jsou lehčí než bramborová kaše se smetanou a máslem.

4 porce
90 minut
česká

Sekaná

  • jelení kýta 600 g
  • balzamikový ocet 1 lžíce
  • sušený tymián 2 lžíce
  • sušený rozmarýn 1 lžíce
  • vejce 1 ks
  • dijonská hořčice 1 lžíce
  • mandlové plátky 20 g
  • cibule (střední cibule) 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • olivový olej 1 lžíce
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Šťouchané brambory

  • brambory (varný typ B) 600 g
  • jarní cibulka (jarní cibulky) 2–3 ks
  • máslo (rozpuštěné máslo) 1 lžíce
  • sůl
  • hladkolistá petržel k podávání 1 hrst

Postup přípravy

  1. Kýtu namelte najemno v mlýnku na maso a promíchejte ji s balzamikovým octem, tymiánem, rozmarýnem, vejcem, dijonskou hořčicí, mandlovými plátky, solí a pepřem. Důkladně prohněťte rukama, až je směs hladká.
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a česnek dozlatova, zhruba 2 minuty na středním stupni. Přisypte k masu a znovu propracujte.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si středně velký pekáč (zhruba 30 cm × 20 cm). Z masové směsi vytvarujte šišku, položte ji do pekáče a podlijte 100 ml vody. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby na 35–40 minut.
  4. Brambory oloupejte, rozkrájejte na kostky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Trvá to zhruba 20 minut od bodu varu.
  5. Upečenou sekanou odklopte a pečte ještě 15–20 minut při stejné teplotě, aby získala křupavou kůrčičku.
  6. Jarní cibulku nasekejte nadrobno. Brambory rozšťouchejte šťouchadlem nahrubo a vmíchejte nakrájenou cibulku.
  7. Upečenou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte ji se šťouchanými bramborami přelitými máslem a ozdobené petrželkou.

PRIMA TIP: Jelení je nejaromatičtějším druhem zvěřiny, pokud vám jeho charakteristický odér nevoní, naložte maso na pár dní do vína, do směsi soli a bylin nebo koření, hodí se například jalovec, bobkový list, černý pepř, nové koření. Můžete ho také naložit do mléka, podmáslí nebo vína a přidat do něj kořenovou zeleninu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty