zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Jelení sekaná se šťouchaným bramborem
Autor: Jak jíme zdravě na podzim Jelení sekaná se šťouchaným bramborem

Jelení sekaná se šťouchaným bramborem

Hodnoceno: 2x
Jeleni se pasou nejen v lesích, ale i v oborách a na farmách, kde je často přikrmují ovocem, bulvovou zeleninou nebo suchým pečivem. Jejich strava, míra pohybu i věk se projeví v chuti masa. Nejkřehčí jsou mladé menší kusy, starší a větší bývají tužší. To však v sekané vůbec nevadí. Sušený tymián a rozmarýn mírní výrazné jelení aroma a posouvají jelení sekanou směrem k francouzské kuchyni. S tím souzní i šťouchané brambory s jarní cibulkou, které jsou lehčí než bramborová kaše se smetanou a máslem.
do 1,5 hodiny
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Kýtu namelte najemno v mlýnku na maso a promíchejte ji s balzamikovým octem, tymiánem, rozmarýnem, vejcem, dijonskou hořčicí, mandlovými plátky, solí a pepřem. Důkladně prohněťte rukama, až je směs hladká. 
  2. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a česnek dozlatova, zhruba 2 minuty na středním stupni. Přisypte k masu a znovu propracujte. 
  3. Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si středně velký pekáč (zhruba 30 cm × 20 cm). Z masové směsi vytvarujte šišku, položte ji do pekáče a podlijte 100 ml vody. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby na 35–40 minut. 
  4. Brambory oloupejte, rozkrájejte na kostky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Trvá to zhruba 20 minut od bodu varu. 
  5. Upečenou sekanou odklopte a pečte ještě 15–20 minut při stejné teplotě, aby získala křupavou kůrčičku. 
  6. Jarní cibulku nasekejte nadrobno. Brambory rozšťouchejte šťouchadlem nahrubo a vmíchejte nakrájenou cibulku. 
  7. Upečenou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte ji se šťouchanými bramborami přelitými máslem a ozdobené petrželkou. 

PRIMA TIP: Jelení je nejaromatičtějším druhem zvěřiny, pokud vám jeho charakteristický odér nevoní, naložte maso na pár dní do vína, do směsi soli a bylin nebo koření, hodí se například jalovec, bobkový list, černý pepř, nové koření. Můžete ho také naložit do mléka, podmáslí nebo vína a přidat do něj kořenovou zeleninu.

Jelení sekaná se šťouchaným bramborem
Autor: Jak jíme zdravě na podzim Jelení sekaná se šťouchaným bramborem

reklama

Jak jíme zdravě na podzim
Fitrecepty

Prakticky ukázat, že můžete dobře a chutně jíst, a přitom zhubnout i aktivně sportovat, stálo za nápadem a úspěšným blogem Fitrecepty tria Petra Nováka, Barbory Lundgren a Barbory Hlubučkové. Jejich poslední kuchařka se zaměřuje na podzimní sezonu a přináší nové nápady na zdravé, výživné, lahodné a zároveň zajímavé snídaně, obědy, večeře, svačiny i dezerty. Vedle 94 receptů v knize najdete i návod výživového poradce na vyvážený jídelníček. Zaujmou i neotřelé kombinace surovin, které však běžně seženete i zpravidla rychlá příprava pokrmů do 30 minuty. 

Jimezdrave.cz