Sekaná
- jelení kýta 600 g
- balzamikový ocet 1 lžíce
- sušený tymián 2 lžíce
- rozmarýn (sušený) 1 lžíce
- vejce 1 ks
- dijonská hořčice 1 lžíce
- mandlové plátky 20 g
- cibule (střední ) 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Šťouchané brambory
- brambory (varný typ B) 600 g
- jarní cibulka 2-3 ks
- máslo (rozpuštěné) 1 lžíce
- hladkolistá petržel (k podávání) 1 hrst
- sůl
Postup přípravy
- Kýtu namelte najemno v mlýnku na maso a promíchejte ji s balzamikovým octem, tymiánem, rozmarýnem, vejcem, dijonskou hořčicí, mandlovými plátky, solí a pepřem. Důkladně prohněťte rukama, až je směs hladká.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V pánvi rozehřejte olej a opečte na něm cibuli a česnek dozlatova, zhruba 2 minuty na středním stupni. Přisypte k masu a znovu propracujte.
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si středně velký pekáč (zhruba 30 cm × 20 cm). Z masové směsi vytvarujte šišku, položte ji do pekáče a podlijte 100 ml vody. Pekáč zakryjte poklicí nebo alobalem a vložte do předehřáté trouby na 35–40 minut.
- Brambory oloupejte, rozkrájejte na kostky a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Trvá to zhruba 20 minut od bodu varu.
- Upečenou sekanou odklopte a pečte ještě 15–20 minut při stejné teplotě, aby získala křupavou kůrčičku.
- Jarní cibulku nasekejte nadrobno. Brambory rozšťouchejte šťouchadlem nahrubo a vmíchejte nakrájenou cibulku.
- Upečenou sekanou nakrájejte na plátky a podávejte ji se šťouchanými bramborami přelitými máslem a ozdobené petrželkou.
PRIMA TIP: Jelení je nejaromatičtějším druhem zvěřiny, pokud vám jeho charakteristický odér nevoní, naložte maso na pár dní do vína, do směsi soli a bylin nebo koření, hodí se například jalovec, bobkový list, černý pepř, nové koření. Můžete ho také naložit do mléka, podmáslí nebo vína a přidat do něj kořenovou zeleninu.