Suroviny
- vepřové sádlo (hřbetní, bez kůže) 1 kg
- voda 100 ml
- sůl
- plnotučné mléko 1 lžíce
Postup přípravy
- Vepřové hřbetní sádlo nakrájejte na středně velké kousky (čtverečky o rozměru 1,5 x 1,5 cm).
- Do kastrolu nalijte vodu a přidejte kostky sádla. Zahřívejte na středním plameni. Jakmile se voda odpaří, začne se sádlo škvařit. Škvarky pravidelně, každých pět minut míchejte.
- Až se kostky sádla začnou lesknout, osolte je. Poté je dál nechte opékat, dokud nebudou dozlatova.
- Nakonec přidejte lžíci mléka. Škvarky díky tomu získají ještě lepší barvu a křupavost.
PRIMA TIP: Poté, co děrovanou lžící nebo sítem vyndáte škvarky, v hrnci vám zbyde vyškvařené sádlo, které zužitkujte při dalším vaření (perfektní třeba na smažení řízků). Nebo v něm nechte škvarky rovnou zatuhnout a poté sádlo se škvarky namažte na čerstvý chléb.
Čerstvý chléb se sádlem a škvarky Zdroj: archiv Lokál
Ze škvarků můžete připravit také výtečnou pomazánku s vajíčkem a kyselou okurkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE