archiv Lokál

Domácí škvarky aneb řeznický popcorn podle Libora Baďury z Lokálu

Moje hodnocení
4x

Kdo by řekl, že z obyčejného sádla lze připravit takovou delikatesu. Škvarky jsou tradiční součástí zabijaček a patří mezi první připravené pokrmy, které pak lze uzobávat po celý den – teplé i studené. Někdy se jim přezdívá řeznický popcorn a ten si k sobotnímu filmu můžete připravit i vy. O recept se s vámi podělí výkonný šéfkuchař Lokálů Libor Baďura.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Vepřové hřbetní sádlo nakrájejte na středně velké kousky (čtverečky o rozměru 1,5 x 1,5 cm).
  2. Do kastrolu nalijte vodu a přidejte kostky sádla. Zahřívejte na středním plameni. Jakmile se voda odpaří, začne se sádlo škvařit. Škvarky pravidelně, každých pět minut míchejte.
  3. Až se kostky sádla začnou lesknout, osolte je. Poté je dál nechte opékat, dokud nebudou dozlatova.
  4. Nakonec přidejte lžíci mléka. Škvarky díky tomu získají ještě lepší barvu a křupavost.
PRIMA TIP: Poté, co děrovanou lžící nebo sítem vyndáte škvarky, v hrnci vám zbyde vyškvařené sádlo, které zužitkujte při dalším vaření (perfektní třeba na smažení řízků). Nebo v něm nechte škvarky rovnou zatuhnout a poté sádlo se škvarky namažte na čerstvý chléb.

Ze škvarků můžete připravit také výtečnou pomazánku s vajíčkem a kyselou okurkou podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Lokál


Přečtěte si také

Recepty