Suroviny
- mleté hovězí maso 600 g
- mleté vepřové maso 400 g
- ovesné vločky 75 g
- vejce (lehce rozšlehané) 1 ks
- strouhaný parmazán 50 g
- mrkev (nahrubo nastrouhaná) 1 ks
- cuketa (nahrubo nastrouhaná) 1 ks
- česnek (najemno nasekaný) 2 stroužky
- bazalka (nasekaná) 1 hrst
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Rajčatový přeliv
- rajčatová passata 700 g
- dijonská hořčice 1 lžíce
- javorový sirup 3 lžíce
- worcesterová omáčka 2 lžíce
- jablečný ocet 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Pomalý hrnec vymažte a vyložte pečicím papírem. Všechny ingredience vložte do mísy, osolte, opepřete a dobře zamíchejte. Připravenou směs rovnoměrně vtlačte do pomalého hrnce. Vařte na nízkém stupni 4 hodiny, nebo dokud sekaná nebude propečená a nebude se odlepovat od hrnce.
- Mezitím připravte rajčatový přeliv. Všechny ingredience dejte do hrnce a na střední teplotě přiveďte k varu. Snižte teplotu a 15 minut nechte mírně vařit a houstnout. Dokořeňte podle chuti.
- Sekanou servírujte s přelivem, bramborovou kaší a restovaným špenátem.
- V TROUBĚ: Předehřejte troubu na 170 °C. Všechny ingredience vložte do mísy, osolte, opepřete a dobře zamíchejte. Směs vložte do velkého pekáče a rukama uhněťte požadovaný tvar sekané. Pečte v troubě 1 hodinu a 15 minut, dokud se sekaná nepropeče.
- Mezitím připravte rajčatový přeliv. Všechny ingredience dejte do hrnce a na střední teplotě přiveďte k varu. Snižte teplotu a 15 minut nechte mírně vařit a houstnout. Dokořeňte podle chuti.
- Sekanou servírujte s přelivem, bramborovou kaší a restovaným špenátem.
Vyzkoušejte také klasickou sekanou jako od babičky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Sekaná jako od babičky