Suroviny
- brambory (ideálně varný typ C) 1 kg
- hrubá mouka 250–400 g
- vejce (velikost L) 1 ks
- máslo (na potření hotového knedlíku)
- sůl
Postup přípravy
- Brambory uvařte den dopředu nebo je nechte dobře vychladnout a poté je nastrouhejte nahrubo.
- Do strouhaných brambor nasypte 250–400 g mouky. Její množství závisí na varném typu brambor a na tom, kolik obsahují škrobu, ale taky na ročním období. Zatímco ke konci léta bývají brambory vodnatější a méně škrobovité, v zimě je to naopak.
- Pozor! Čím více mouky, tím jsou knedlíky tužší, proto ji přidávejte postupně, dokud těsto nezíská ideální konzistenci. Kuchaři pro ni mají cit, ostatní ji poznají tak, že těsto ještě trochu lepí a je potřeba ho na vále podsypávat.
- Do směsi vmíchejte vejce, trochu soli a vypracujte těsto.
- Pracujte rychle! Působením soli začne těsto asi po 25 minutách řídnout a vyžádá si další mouku. Řídnutí může způsobit i robot, který brambory se solí jakoby utře. Proto jsou nejlepším hnětačem vaše ruce.
- Z těsta vytvořte zhruba půlkilové válečky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu, trvá to asi 20-25 minut. Během vaření s knedlíky po pár minutách opatrně pohněte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce.
- Po vytažení z hrnce potřete knedlíky máslem.
Bramborové knedlíky jsou ideální přílohou k vepřovým výpečkům se špenátem. Připravte si je podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Lokál U Bílé kuželky
Síť restaurací Lokál si získala srdce svých zákazníků nabídkou klasické české kuchyně v perfektním provedení. Nechybějí výborné chuťovky k pivu jako utopenec, tlačenka nebo třeba talián a pivní sýr. Mezi stálice na menu patří proslulý smažený sýr s domácí tatarkou, svíčková omáčka nebo řízek s bramborovým salátem. V denní nabídce se ale objevují i méně obvyklá jídla, která stojí za vyzkoušení, Zkusili byste třeba plíčky na smetaně? A dobré jídlo můžete zapít dobrým pivem, v Lokálech se točí špičková Plzeň.
Nedělní procházku centrem Prahy zakončete obědem v Lokále u Bílé kuželky, který je přímo u Karlova mostu, v Míšeňské ulici.
Vyzkoušejte také recept na bramborové halušky s uzeným masem a kysaným zelím podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE