archiv Lokál

Bramborové knedlíky podle receptu z Lokálu

Moje hodnocení
57x

Se špenátem, ke kachně se zelím nebo jen tak osmažené s vejcem – bramborové knedlíky jsou oblíbenou součástí českých jídel a spousta z nás si je bez ohledu na běžné doporučení z kuchyně vychutná i se svíčkovou nebo s koprovou omáčkou. Bramborový návod na štěstí nám prozradili v Lokálech.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

  • brambory (ideálně varný typ C) 1 kg
  • hrubá mouka 250–400 g
  • větší vejce (velikost L) 1 ks
  • sůl
  • trochu másla na potření hotového knedlíku

Postup přípravy

  1. Brambory uvařte den dopředu nebo je nechte dobře vychladnout a poté je nastrouhejte nahrubo.
  2. Do strouhaných brambor nasypte 250–400 g mouky. Její množství závisí na varném typu brambor a na tom, kolik obsahují škrobu, ale taky na ročním období. Zatímco ke konci léta bývají brambory vodnatější a méně škrobovité, v zimě je to naopak.
  3. Pozor! Čím více mouky, tím jsou knedlíky tužší, proto ji přidávejte postupně, dokud těsto nezíská ideální konzistenci. Kuchaři pro ni mají cit, ostatní ji poznají tak, že těsto ještě trochu lepí a je potřeba ho na vále podsypávat.
  4. Do směsi vmíchejte vejce, trochu soli a vypracujte těsto.
  5. Pracujte rychle! Působením soli začne těsto asi po 25 minutách řídnout a vyžádá si další mouku. Řídnutí může způsobit i robot, který brambory se solí jakoby utře. Proto jsou nejlepším hnětačem vaše ruce.
  6. Z těsta vytvořte zhruba půlkilové válečky a vařte je v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Během vaření s knedlíky po pár minutách opatrně pohněte, aby se nepřilepily ke dnu hrnce.
  7. Po vytažení z hrnce potřete knedlíky máslem.

Lokál U Bílé kuželky

Síť restaurací Lokál si získala srdce svých zákazníků nabídkou klasické české kuchyně v perfektním provedení. Nechybějí výborné chuťovky k pivu jako utopenec, tlačenka nebo třeba talián a pivní sýr. Mezi stálice na menu patří proslulý smažený sýr s domácí tatarkou, svíčková omáčka nebo řízek s bramborovým salátem. V denní nabídce se ale objevují i méně obvyklá jídla, která stojí za vyzkoušení, Zkusili byste třeba plíčky na smetaně? A dobré jídlo můžete zapít dobrým pivem, v Lokálech se točí špičková Plzeň.

Nedělní procházku centrem Prahy zakončete obědem v Lokále u Bílé kuželky, který je přímo u Karlova mostu, v Míšeňské ulici.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Lokál


Přečtěte si také

Recepty