redakce Prima FRESH

Leberkäse – tradiční bavorská sekaná ze tří druhů masa

Moje hodnocení
12x

Od naší klasické sekané se liší konzistencí. Maso do Leberkäse se totiž mele na úplně jemné pyré a díky tomu má výsledná sekaná podobnou strukturu jako jemný salám. Většinou se podává nakrájená na silnější plátky v housce a s hořčicí, ale můžete ji i orestovat na pánvi a pochutnat si na ní s bramborovou kaší.

6 porcí
60 minut
německá

Suroviny

Přesný překlad Leberkäse znamená játrový sýr, což je s podivem, protože ani játra, ani sýr tahle sekaná neobsahuje. Každopádně tato bavorská specialita je na výsluní už více než 200 let.

Je skvělá jako hlavní chod s bramborovou kaší nebo bramborovým salátem, ale hodí se i na cesty – v housce a s hořčicí. A často se podává i jako chuťovka k pivu s preclíky a kyselou okurkou.

Postup přípravy

  1. Slaninu s loupanou cibulí umelte v masovém mlýnku přes nástavec se středními otvory.
  2. Přes nástavec s nejmenšími otvory umelte dobře vychlazené, odblaněné hovězí a vepřové maso a česnek, pomelte několikrát na jemné masové pyré.
  3. Jemně umleté pyré (maso) přendejte do mixéru, osolte a opepřete, za postupného přidávání ledové tříště vymíchejte do hladké hmoty, ledu dejte jen tolik, aby hmota byla lehce tvárná, vláčná, ale ne tekutá!
  4. Umixovanou hmotu přendejte do mísy, do ní zapracujte pomletou slaninu s cibulí, dochuťte majoránkou, muškátovým oříškem a citronovou kůrou, ještě trochu přisolte a vše důkladně promíchejte.
  5. Formu na chlebíček vymažte tukem, masovou hmotu přeneste do této formy, povrch pěkně uhlaďte, pak v něm udělejte na povrchu mřížkování pomocí nože nebo vidličky.
  6. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 50–60 minut.

Další variace populární v Německu, kterými můžete bavorskou sekanou oživit:

Pikantní: Do masové směsi přidejte před pečením nasekané chilli papričky.

Chuťovky: K masu přidejte nadrobno nasekanou červenou papriku, kyselé okurky nebo plátky oliv.

Houbová: Velmi populární je sekaná s přidanými houbami. Do směsi přidejte nadrobno nasekané žampiony.

Pizza: Do masové směsi přidejte malé kostičky tvrdého sýra, tvrdého salámu a čerstvou červenou papriku.

Vyzkoušejte také recept na tradiční sekanou jako od babičky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty