Suroviny
- hovězí maso (libové ) 600 g
- vepřová plec 400 g
- slanina (bez kůže) 200 g
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- majoránka (sušená ) 1 lžíce
- muškátový oříšek (nastrouhaný ) 1/4 lžičky
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) 1/2 lžičky
- led (ledová tříšť (najemno nadrcený led)) 250 ml
- máslo (na vymazání formy)
- čerstvě namletý pepř (bílý) 1 lžička
- sůl 1 lžička
Přesný překlad Leberkäse znamená játrový sýr, což je s podivem, protože ani játra, ani sýr tahle sekaná neobsahuje. Každopádně tato bavorská specialita je na výsluní už více než 200 let.
Je skvělá jako hlavní chod s bramborovou kaší nebo bramborovým salátem, ale hodí se i na cesty – v housce a s hořčicí. A často se podává i jako chuťovka k pivu s preclíky a kyselou okurkou.
Postup přípravy
- Slaninu s loupanou cibulí umelte v masovém mlýnku přes nástavec se středními otvory.
- Přes nástavec s nejmenšími otvory umelte dobře vychlazené, odblaněné hovězí a vepřové maso a česnek, pomelte několikrát na jemné masové pyré.
- Jemně umleté pyré (maso) přendejte do mixéru, osolte a opepřete, za postupného přidávání ledové tříště vymíchejte do hladké hmoty, ledu dejte jen tolik, aby hmota byla lehce tvárná, vláčná, ale ne tekutá!
- Umixovanou hmotu přendejte do mísy, do ní zapracujte pomletou slaninu s cibulí, dochuťte majoránkou, muškátovým oříškem a citronovou kůrou, ještě trochu přisolte a vše důkladně promíchejte.
- Formu na chlebíček vymažte tukem, masovou hmotu přeneste do této formy, povrch pěkně uhlaďte, pak v něm udělejte na povrchu mřížkování pomocí nože nebo vidličky.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 50–60 minut.
Další variace populární v Německu, kterými můžete bavorskou sekanou oživit:
Pikantní: Do masové směsi přidejte před pečením nasekané chilli papričky.
Chuťovky: K masu přidejte nadrobno nasekanou červenou papriku, kyselé okurky nebo plátky oliv.
Houbová: Velmi populární je sekaná s přidanými houbami. Do směsi přidejte nadrobno nasekané žampiony.
Pizza: Do masové směsi přidejte malé kostičky tvrdého sýra, tvrdého salámu a čerstvou červenou papriku.
Leberkäse – tradiční bavorská sekaná ze tří druhů masa 2 Zdroj: iStock
Leberkäse – tradiční bavorská sekaná ze tří druhů masa 3 Zdroj: iStock
Vyzkoušejte také recept na tradiční sekanou jako od babičky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE