Hodí se ke svatomartinské huse spíše bílé, nebo červené? Obojí! Řeč je tentokrát o zelí, které si zasluhuje stejnou péči jako maso a knedlík. Klasikou je dušené zelí, které můžete k letošní huse ještě vylepšit. Výkonný šéfkuchař Lokálů Libor Baďura vám poradí, jak na to.
Když husa, tak s dušeným zelím! Připravte ho podle receptu šéfkuchaře z Lokálu
Dušené zelí je oblíbenou přílohou k mnoha tradičním českým jídlům. Hodí se nejen ke svatomartinské huse, ale samozřejmě i k pečené kachně. Neobejde se bez něj tradiční vepřo knedlo zelo nebo oblíbený moravský vrabec. Skvěle doplní i bramborové knedlíky plněné uzeným masem nebo špekové knedlíky.
Zařaďte do svého repertoáru recepty na dušené zelí, jak ho vaří v restauracích Lokál
Dušené červené zelí s jablkem
4 PORCE / PŘÍPRAVA 45 MINUT
Suroviny
- červené zelí 500 g
- cibule 100 g
- máslo nebo sádlo 50 g
- lihový ocet 30 ml
- červené víno 100 ml
- hrubá mouka 100 g
- jablka 150 kg
- drůbeží vývar (nejlépe husí)
- kmín
- sůl, pepř, cukr
Postup přípravy
- Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a orestujte na másle, sádle či výpeku z masa.
- Přidejte kmín a případně i další koření (viz PRIMA TIP). Zarestujte.
- Přidejte nakrouhané zelí, osolte a přiklopte pokličkou. Nechte chvíli spařit, abyste viděli, kolik pustí šťávy.
- Teprve poté přilijte vývar dle potřeby a další tekutá dochucovadla (ocet, víno). Nechte dusit, dokud zelí nezměkne. Tekutina by se současně měla zcela odpařit.
- Dochuťte solí, pepřem a cukrem dle chuti.
- Přidejte jablko nakrájené na menší kostičky, promíchejte a prohřejte.
- Potřebujete-li zelí zahustit, zasypte zlehka povrch hrubou moukou. Zamíchejte a nechte provařit. Pokud by se vám zelí stále zdálo málo husté, tento krok zopakujte.
PRIMA TIP: Červenému zelí prospěje špetka skořice, badyánu nebo hřebíčku.
Místo cukru můžete použít na vyvážení pokrmu sladkou šťávu z jablek, kterou zelí podlijete během dušení (jakmile změkne). „Do téměř hotového zelí lze přidat také zavařeninu, například brusinkovou, rakytníkovou, nebo dokonce malinovou, která zelí dodá sladkokyselou chuť,“ doplňuje Libor Baďura z Lokálu.
Pokud se nechystáte péct husu, můžete vyzkoušet skvělý recept na velmi pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
Zdroj: Lokál
šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH