Když husa, tak s dušeným zelím! Připravte ho podle receptu šéfkuchaře z Lokálu

Hodí se ke svatomartinské huse spíše bílé, nebo červené? Obojí! Řeč je tentokrát o zelí, které si zasluhuje stejnou péči jako maso a knedlík. Klasikou je dušené zelí, které můžete k letošní huse ještě vylepšit. Výkonný šéfkuchař Lokálů Libor Baďura vám poradí, jak na to.

Dušené zelí je oblíbenou přílohou k mnoha tradičním českým jídlům. Hodí se nejen ke svatomartinské huse, ale samozřejmě i k pečené kachně. Neobejde se bez něj tradiční vepřo knedlo zelo nebo oblíbený moravský vrabec. Skvěle doplní i bramborové knedlíky plněné uzeným masem nebo špekové knedlíky.

Zařaďte do svého repertoáru recepty na dušené zelí, jak ho vaří v restauracích Lokál

Dušené červené zelí s jablkem

4 PORCE / PŘÍPRAVA 45 MINUT

Suroviny

  • červené zelí 500 g
  • cibule 100 g
  • máslo nebo sádlo 50 g
  • lihový ocet 30 ml
  • červené víno 100 ml
  • hrubá mouka 100 g
  • jablka 150 kg
  • drůbeží vývar (nejlépe husí)
  • kmín
  • sůl, pepř, cukr

Postup přípravy

  1. Oloupanou cibuli nakrájejte najemno a orestujte na másle, sádle či výpeku z masa.
  2. Přidejte kmín a případně i další koření (viz PRIMA TIP). Zarestujte.
  3. Přidejte nakrouhané zelí, osolte a přiklopte pokličkou. Nechte chvíli spařit, abyste viděli, kolik pustí šťávy.
  4. Teprve poté přilijte vývar dle potřeby a další tekutá dochucovadla (ocet, víno). Nechte dusit, dokud zelí nezměkne. Tekutina by se současně měla zcela odpařit.
  5. Dochuťte solí, pepřem a cukrem dle chuti.
  6. Přidejte jablko nakrájené na menší kostičky, promíchejte a prohřejte.
  7. Potřebujete-li zelí zahustit, zasypte zlehka povrch hrubou moukou. Zamíchejte a nechte provařit. Pokud by se vám zelí stále zdálo málo husté, tento krok zopakujte.
PRIMA TIP: Červenému zelí prospěje špetka skořice, badyánu nebo hřebíčku.

Místo cukru můžete použít na vyvážení pokrmu sladkou šťávu z jablek, kterou zelí podlijete během dušení (jakmile změkne). „Do téměř hotového zelí lze přidat také zavařeninu, například brusinkovou, rakytníkovou, nebo dokonce malinovou, která zelí dodá sladkokyselou chuť,“ doplňuje Libor Baďura z Lokálu.

Pokud se nechystáte péct husu, můžete vyzkoušet skvělý recept na velmi pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj: Lokál

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty