Jídlo a radost / Ambiente

Vepřová játra na cibulce s rýží: tradiční české jídlo podle receptu z Lokálu

Moje hodnocení
8x

Vepřová játra buď milujete, nebo jim nemůžete přijít na chuť. Tradiční česká surovina, která má v naší kuchyni od nepaměti pevné místo, je však přínosným zdrojem vitamínů a minerálů, a to i pro malé děti. Připravit je můžete tak, aby chutnala všem – i těm, kdo je dosud považovali za méně atraktivní součást jídelníčku. Inspirujte se receptem na játra na cibulce, která se v Lokále pravidelně objevují na denním menu.

10 porcí
30 minut
česká

Suroviny

Játra jsou největším vnitřním orgánem a centrálním orgánem látkové výměny. Tato opomíjená superpotravina se vyznačuje vysokým obsahem živin, které mohou mít pozitivní vliv na celkové zdraví, tedy pokud je konzumujete v rozumné míře.

Vepřová játra jsou výborným zdrojem bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou pro růst a obnovu tělesných tkání. Obsahují i velké množství vitamínů, zejména A, B12, B6 kyseliny listové (B9). Vitamin B12 je klíčový pro správnou funkci nervového systému a tvorbu červených krvinek. Játra jsou cenným zdrojem minerálů, zejména železa, které podporuje tvorbu hemoglobinu a transport kyslíku v těle.

Očištění… to je tak trochu očistec!

Játra je vždy třeba důkladně očistit. Než s tím začnete, je důležité pořádně je opláchnout pod studenou tekoucí vodou. Odstraníte tak veškeré nečistoty a přebytečnou krev, která může být na povrchu.

Vepřová játra mohou obsahovat žíly nebo cévy, které nejsou zrovna příjemné na konzumaci – mohou být tuhé a ovlivnit texturu jater. Při očišťování si všímejte tmavých vláken nebo hrubších částí, i ty je potřeba odstranit. Při tomto kroku vám bude nejlepším pomocníkem ostrý nůž! Negativně ovlivnit chuť mohou i tukové vrstvy. Proto radíme – oříznout!

Po očištění játra jemně osušte papírovou utěrkou. Tím odstraníte přebytečnou vlhkost, což zvlášť oceníte, až játra hodíte na pánev.

Postup přípravy

  1. Nakrájejte cibuli nahrubo a v dostatečně velkém hrnci ji orestujte na sádle do tmava. Zhruba v polovině přidejte špek nakrájený na větší kostičky.
  2. Mezitím játra očistěte od bílých blan a nakrájejte na nudličky široké asi 1 cm a dlouhé asi 3 cm.
  3. Když už je cibule hezky tmavá, přidejte játra a asi minutu společně opékejte. Vlijte vývar a ochuťte solí (zatím jen jemně), pepřem a kmínem. Vařte, dokud játra nebudou měkká.
  4. Jakmile játra změknou, vyjměte je. Omáčku dosolte, přidejte do ní jíšku a asi pět minut provařte.  Nakonec omáčku přeceďte a vraťte do ní játra.
  5. Hotový pokrm servírujte s dušenou rýží.

Vyzkoušejte také játrové knedlíčky do polévky podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky chutnají jako od babičky

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jídlo a radost / Ambiente


Přečtěte si také

Recepty