Suroviny
- cibule 500 g
- sádlo 100 g
- vepřová játra 1½ kg
- špek 50 g
- vývar (vepřový) 2 litry
- jíška (na zahuštění)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- drcený kmín
Játra jsou největším vnitřním orgánem a centrálním orgánem látkové výměny. Tato opomíjená superpotravina se vyznačuje vysokým obsahem živin, které mohou mít pozitivní vliv na celkové zdraví, tedy pokud je konzumujete v rozumné míře.
Vepřová játra jsou výborným zdrojem bílkovin, které jsou základní stavební jednotkou pro růst a obnovu tělesných tkání. Obsahují i velké množství vitamínů, zejména A, B12, B6 a kyseliny listové (B9). Vitamin B12 je klíčový pro správnou funkci nervového systému a tvorbu červených krvinek. Játra jsou cenným zdrojem minerálů, zejména železa, které podporuje tvorbu hemoglobinu a transport kyslíku v těle.
Očištění… to je tak trochu očistec!
Játra je vždy třeba důkladně očistit. Než s tím začnete, je důležité pořádně je opláchnout pod studenou tekoucí vodou. Odstraníte tak veškeré nečistoty a přebytečnou krev, která může být na povrchu.
Vepřová játra mohou obsahovat žíly nebo cévy, které nejsou zrovna příjemné na konzumaci – mohou být tuhé a ovlivnit texturu jater. Při očišťování si všímejte tmavých vláken nebo hrubších částí, i ty je potřeba odstranit. Při tomto kroku vám bude nejlepším pomocníkem ostrý nůž! Negativně ovlivnit chuť mohou i tukové vrstvy. Proto radíme – oříznout!
Po očištění játra jemně osušte papírovou utěrkou. Tím odstraníte přebytečnou vlhkost, což zvlášť oceníte, až játra hodíte na pánev.
Postup přípravy
- Nakrájejte cibuli nahrubo a v dostatečně velkém hrnci ji orestujte na sádle do tmava. Zhruba v polovině přidejte špek nakrájený na větší kostičky.
- Mezitím játra očistěte od bílých blan a nakrájejte na nudličky široké asi 1 cm a dlouhé asi 3 cm.
- Když už je cibule hezky tmavá, přidejte játra a asi minutu společně opékejte. Vlijte vývar a ochuťte solí (zatím jen jemně), pepřem a kmínem. Vařte, dokud játra nebudou měkká.
- Jakmile játra změknou, vyjměte je. Omáčku dosolte, přidejte do ní jíšku a asi pět minut provařte. Nakonec omáčku přeceďte a vraťte do ní játra.
- Hotový pokrm servírujte s dušenou rýží.
Vyzkoušejte také játrové knedlíčky do polévky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky chutnají jako od babičky
