Suroviny
- hovězí lůj 100 g
- cibule (najemno nakrájená) 500 g
- hovězí krk 400 g
- hovězí vývar 1,2 litru
- sádlo 30 g
- hladká mouka 37 g
- drcený kmín 1 lžička
- rýže (k podávání) 600 g
- sůl
- černý pepř (celý ) 1 hrst
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na hovězím loji osmahněte cibuli do světle hnědé barvy. Mezitím nakrájejte maso na menší kousky.
- Kuličky pepře nasucho opražte na pánvi a pak je spolu s masem přidejte k cibuli. Opečte hovězí ze všech stran. Podlijte ho trochou vývaru, aby bylo ponořené, přidejte kmín a pomalu duste.
- Po hodině a půl by maso mělo být dostatečně měkké. Vyndejte ho z hrnce a šťávu dolijte zbylým vývarem. Přiveďte k varu.
- Připravte si sádlovou jíšku. Do rozpuštěného sádla vmíchejte mouku a restujte dozlatova. Hotovou jíškou zahustěte vývar s masem a pořádně promíchejte. Omáčku přeceďte přes jemné síto.
- Vraťte maso do omáčky, osolte a opepřete. Můžete přidat i pár kuliček pepře z cedníku.
- Servírujte s dušenou rýží.
Lokál U Bílé kuželky
Síť restaurací Lokál si získala srdce svých zákazníků nabídkou klasické české kuchyně v perfektním provedení. Nechybějí výborné chuťovky k pivu jako utopenec, tlačenka nebo třeba talián a pivní sýr. Mezi stálice na menu patří proslulý smažený sýr s domácí tatarkou, svíčková omáčka nebo řízek s bramborovým salátem. V denní nabídce se ale objevují i méně obvyklá jídla, která stojí za vyzkoušení, Zkusili byste třeba plíčky na smetaně? A dobré jídlo můžete zapít dobrým pivem, v Lokálech se točí špičková Plzeň.
Nedělní procházku centrem Prahy zakončete obědem v Lokále u Bílé kuželky, který je přímo u Karlova mostu, v Míšeňské ulici.