Nádivka:
Postup přípravy:
Nádivka: Nahřejte máslo v hlubší pánvi, přidejte dýni nakrájenou na kostičky a opečte dozlatova.
Do mísy dejte housku, polijte mlékem a nechte vsáknout. Přidejte žloutky, sůl, pepř, prolisovaný česnek, opečenou dýni, petrželku a nakonec zlehka vmíchejte bílky vyšlehané na pevný sníh.
Kuře: Česnek utřete se solí a pepřem na pastu a promíchejte se změklým máslem. Kuře omyjte, osušte a opatrně uvolněte kůži na prsou, pod kterou vetřete část česnekového másla.
Dokončení: Naplňte kuře připravenou nádivkou, svázejte nohy provázkem a potřete zbylým česnekovým máslem. Vložte kuře do pekáčku, přidejte omyté a nakrájené brambory a dýni, podlijte vínem, osolte, opepřete a pečte při 160 °C cca 90 minut dozlatova. Občas přelijte vypečenou šťávou, případně podlijte vodou.
Tip: Do nádivky můžete přidat hrst oblíbených ořechů, nasekaných nahrubo.
Pokud nepotřebujete nádivku, ale chcete si užít chuť kuřete, máme pro vás videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Pečené kuře s máslem a zeleninou
Nebo mrkněte na další recepty s drůbeží:
Vyzkoušejte další recepty s dýní naslano i nasladko
Dýně je velmi univerzální surovina, se kterou se dá v kuchyni doslova kouzlit. Od klasické polévky, rizota nebo dýňové omáčky můžete volně přejít k pečené dýni do salátu, přidat ji do bramborového těsta na knedlíky či noky, případně z ní udělat bramboráky. Inspirujte se výběrem slaných receptů.
Dýňová polévka | Bramboráky s dýní | Univerzální dýňové pyré | Šulánky z dýňovo-bramborového těsta | Rychlé dýňové kari s cizrnou | Dýňové lasagne
Lehce nasládlá chuť předurčuje dýni i ke zpracování ve sladkých receptech. Dýňové pyré dodá těstu chuť, typickou barvu, ale také vláčnost. Můžete ho využít při pečení bábovek, koláčů, muffinů a dortů, ale také si ho můžete přidat do kávy a mít oblíbené dýňové latté. Nechte se zlákat zajímavými recepty na sladké dobroty s dýní.
Dýňové latte macchiato | Dýňoví skořicoví šneci | Zavařená dýně à la ananas | Pumpkin pie - americký dýňový koláč | Vláčná dýňová bábovka | Dýňové muffiny