Suroviny
- pomeranč (bio) 4 ks
- husí stehna 4 ks
- cibule 1 ks
- rozmarýn 2 snítky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- drůbeží vývar 200 ml
- hladká mouka 1-2 lžíce
Postup přípravy
Ze dvou dobře umytých pomerančů nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Zbylé dva pomeranče zbavte kůry a nakrájejte na kolečka. Husí stehna očistěte, osolte a opepřete.
Vetřete do nich strouhanou pomerančovou kůru a vložte do pekáčku spolu s najemno nakrájenou cibulí. Podlijte trochou vody, posypte rozmarýnem a pečte při 180 °C.
Stehna občas přelévejte výpekem. Asi po 40 minutách pečení přilijte pomerančovou šťávu, přidejte plátky pomerančů a pečte dalších 20 minut.
Před koncem pečení stehna potřete osolenou vodou a dopečte dozlatova. Stehna vyndejte, výpek rozřeďte vývarem, zahustěte moukou a krátce povařte. Podávejte s bramborami.
PRIMA TIP: Pokud chcete omáčku ještě výraznější, přidejte k pomerančům trochu kvalitního pomerančového likéru, například Cointreau nebo Grand Marnier. Výsledná chuť bude mít krásně elegantní šmrnc.
Vyzkoušejte také tradiční husu s pečenými jablky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Husa s pečenými jablky, červeným zelím a slaninovými knedlíky podle Karolíny Kamberské