Maso
- krůtí prsa 650 g
- sůl 1 lžička
- citronová šťáva 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžíce
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- koření chilli 1/2 lžičky
- koření garam másala 1/2 lžičky
- smetana ke šlehání 6 lžic
- rostlinný olej 3 lžíce
Masala
- rostlinný olej 4 lžíce
- cibule 2 ks
- rajče 3 ks
- zázvor (nastrouhaný) 1 lžíce
- česnek 5 stroužků
- mletý koriandr 1 lžíce
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- kurkuma 1/2 lžičky
- chilli koření 1/2 lžičky
- bílý jogurt 4 lžíce
- kuřecí vývar 300 ml
- koření garam másala 1/4 lžičky
- koriandr (čerstvý, nasekaný) 4 lžíce
- citrony (k podávání) 1 ks
Naan
- hladká mouka 250 g
- sůl 1/2 lžičky
- cukr krupice 2 lžičky
- kypřicí prášek do pečiva 1/2 lžičky
- plnotučné mléko 110 ml
- rostlinný olej 2 lžíce
- sezamová semínka
- koriandr
- máslo (rozpuštěné, na potírání)
Postup přípravy
- Krůtí maso nakrájejte na kostky (cca 3cm), osolte, pokapejte citronovou šťávou a nechte 20 minut odležet. Pak přidejte česnek, zázvor, směs koření a smetanu. Dobře promíchejte, uzavřete a marinujte 6–8 hodin v lednici.
- V pánvi rozehřejte olej, opečte nadrobno nakrájenou cibuli 6–7 minut. Přidejte nastrouhaný zázvor a česnek, krátce zarestujte. Vmíchejte koření a jogurt (nejdřív lžíci, zbytek postupně). Nakonec přidejte oloupaná, nasekaná rajčata a vývar se solí. Přiveďte k varu, zakryjte a na mírném ohni nechte 40 minut probublávat.
- Naložené kousky masa položte na plech s alobalem, potřete olejem a v troubě na gril při 250 °C opečte z každé strany asi 6 minut. Poté maso vložte do hotové omáčky.
- Těsně před podáváním vmíchejte garam masalu a čerstvý koriandr.
- Naan: Smíchejte mouku se solí, cukrem a kypřicím práškem do pečiva. Do důlku uprostřed nalijte mléko s olejem a vypracujte hladké těsto (dle potřeby dolaďte konzistenci moukou nebo mlékem).
- Vložte těsto do vymazané mísy, zakryjte fólií a nechte 10–15 minut na teplém místě.
- Těsto rozdělte na 6 částí, vyválejte do tvaru slzy, propíchejte vidličkou. Placky posypte sezamem a koriandrem, lehce vmáčkněte.
- Pečte pod grilem na plechu 1–2 minuty. Po upečení potřete máslem a uchovejte pod utěrkou.
PRIMA TIPY
- Omáčku zjemněte trochou smetany navíc, pokud ji chcete krémovější.
- Do těsta na naan můžete přidat i lžíci jogurtu – placky budou nadýchanější.
- Pokud nemáte troubu s grilem, můžete placky opéct na suché rozpálené pánvi.
Vyzkoušejte také indické butter chicken podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Indické butter chicken v kořeněné rajčatové omáčce s máslem
