Suroviny
- máslová dýně (větší ) 1 ks
- sádlo
- bílá cibule (střední ) 1 ks
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 stonky
- mleté maso 700 g
- bazalka (hrst lístků nasekané čerstvé bazalky) hrst
- šalvěj (šalvěj) 3 lístky
- rajčata 700 g
- červené víno (suché ) 100 ml
- česnek 5 stroužků
- ricotta 500 g
- vejce 1 ks
- petržel kudrnka (nasekané ) hrst
- muškátový oříšek 1/4 lžičky
- strouhaný parmazán 3/4 hrnku
- mozzarella 1 ks
- šalvěj (na dozdobení)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Cibuli, mrkev a celer nasekejte najemno. Do většího hrnce přidejte sádlo a na středním plameni ho rozehřejte.
- Poté přidejte nasekanou zeleninu a nechte 5 minut restovat. Česnek oloupejte, pomocí nože rozmačkejte a nechte alespoň 10 minut „odstát“.
- Zvyšte plamen, přidejte mleté maso a restujte, dokud se maso nezatáhne. Poté přidejte rajčata, červené víno, česnek, bazalku a šalvěj, promíchejte, překryjte pokličkou a nechte na mírném plameni 1,5 – 2 hodiny probublávat.
- Dýni si zatím oloupejte, rozpulte, očistěte od semínek a pokuste se ji nakrájet na co nejslabší plátky.
- Ricottu vložte do větší misky, přidejte petrželku, sůl, muškátový oříšek a vejce a vše důkladně promíchejte. Troubu předehřejte na 195 °C.
- Připravte si zapékací nádobu. Na dno nejdříve dejte menší množství masové směsi, poté ji poklaďte plátky dýně. Následně dýni pomažte bylinkovou ricottou a posypte parmazánem.
- Stejný postup opakujte, dokud nevyčerpáte všechny ingredience, poslední vrstva by měla být ricottová. Na ricottu poté opět nasypte parmazán a poklaďte ji plátky mozzarelly a lístky šalvěje.
- Vložte do trouby a pečte 35 – 45 minut.