Suroviny
- cuketa (střední ) 3 ks
- olivový olej 4 lžíce
- cibule (velká ) 1 ks
- červené chilli papričky 1 ks nebo podle chuti
- krůtí mleté maso (nebo mix vepřové–hovězí) 500 g
- česnek 4 stroužky
- rajský protlak 140 g
- mletá sladká paprika 1 lžička
- oregano (sušené ) 1 vrchovatá lžička
- sýr (gouda, eidam nebo mozzarella) 100 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Připravte plněné cukety s mletým krůtím masem podle návodného videoreceptu
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Cukety podélně rozpůlte, nožíkem vyznačte asi 5mm okraj a vnitřek dužiny nakrájejte do mřížky tak, abyste nepropíchli slupku. Lžičkou vydlabejte dužinu a nasekejte ji nadrobno. Prázdné cukety potřete olejem, osolte, opepřete a pečte 15 minut v předehřáté troubě doměkka.
- Mezitím oloupejte cibuli, pokrájejte ji nadrobno a chilli papričku nasekejte najemno. Ve větší pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a opečte v něm cibuli s chilli papričkou. Až zesklovatí, přidejte maso a restujte za občasného míchání na středním stupni, až maso ztmavne a rozdělí se na menší kousky.
- Česnek oloupejte a prolisujte k masu. Přidejte cuketovou dužinu, rajčatový protlak, mletou papriku, oregano nebo tymián a pořádně osolte. Mírně podlijte vodou a za občasného promíchání vařte na středním stupni doměkka zhruba 20 minut. Pokud náplň obsahuje stále moc tekutiny, zvyšte teplotu a nechte ji odpařit.
- Sýr nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na kostičky. Masovou směs osolte, opepřete, vmíchejte do ní dvě třetiny sýra a naplňte jí cukety. Posypte zbylým sýrem a pečte ještě 15 minut.
PRIMA TIP: Pokud máte rádi pikantní pokrmy, nebojte se experimentovat s různými typy chilli. Kormě čerstvé chilli papričky můžete do masové směsi přidat i své oblíbené sušené chilli. Můžeme doporučit například chilli prášek Chipotle od TheChilliDoctor, který má příjemně zauzenou chuť se sladkými podtóny.
ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou