Kateřina Bičíková

Plněné cukety s mletým krůtím masem

Moje hodnocení
21x

Cuketa v hitparádě zeleniny sice většinou neobsazuje první příčky, ale stačí ji trochu popostrčit česnekem, chilli a lahodnou rajčatovo-masovou náplní a ejhle! Kolikrát si ji s chutí dají i ti největší odpůrci. Stejným způsobem můžete naplnit a zatraktivnit i lilek nebo velké cibule.

4 porce
60 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem. Cukety podélně rozpůlte, nožíkem vyznačte asi 5mm okraj a vnitřek dužiny nakrájejte do mřížky tak, abyste nepropíchli slupku. Lžičkou vydlabejte dužinu a nasekejte ji nadrobno. Prázdné cukety potřete olejem, osolte, opepřete a pečte 15 minut v předehřáté troubě doměkka.
  2. Mezitím oloupejte cibuli, pokrájejte ji nadrobno a chilli papričku nasekejte najemno. Ve větší pánvi rozehřejte dvě lžíce oleje a opečte v něm cibuli s chilli papričkou. Až zesklovatí, přidejte maso a restujte za občasného míchání na středním stupni, až maso ztmavne a rozdělí se na menší kousky.
  3. Česnek oloupejte a prolisujte k masu. Přidejte cuketovou dužinu, rajčatový protlak, mletou papriku, oregano nebo tymián a pořádně osolte. Mírně podlijte vodou a za občasného promíchání vařte na středním stupni doměkka zhruba 20 minut. Pokud náplň obsahuje stále moc tekutiny, zvyšte teplotu a nechte ji odpařit.
  4. Sýr nastrouhejte nahrubo nebo nakrájejte na kostičky. Masovou směs osolte, opepřete, vmíchejte do ní dvě třetiny sýra a naplňte jí cukety. Posypte zbylým sýrem a pečte ještě 15 minut.

PRIMA TIP: Pokud máte rádi pikantní pokrmy, nebojte se experimentovat s různými typy chilli. Kormě čerstvé chilli papričky můžete do masové směsi přidat i své oblíbené sušené chilli. Můžeme doporučit například chilli prášek Chipotle od TheChilliDoctor, který má příjemně zauzenou chuť se sladkými podtóny.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kateřina Bičíková

Chilli kuchařka Kateřina Bičíková

Pokud to s chilli myslíte vážně, tato ďábelská knížka by ve vaší knihovně měla mít čestné místo. Je vtipným průvodcem pěstováním, zpracováním, a hlavně vařením s chilli papričkami. V knize najdete 80 originálních a lety ověřených receptů food editorky Kateřiny Bičíkové doplněných krásnými fotkami Jakuba Jurdiče. Recepty jsou srozumitelně popsané i pro nekuchaře, a kromě geniálních pálivých omáček se můžete těšit na nejpopulárnější pálivé pokrmy z celého světa. (pad thai, chili con carne nebo vindaloo) i české kuchyně (božský pivní guláš či pikantní utopenci), ale myslí se i na vegetariány (spousta receptů, ve kterých vám maso rozhodně chybět nebude), alkoholiky (kapitola plná drinků) a sladkomily (neuvěřitelné, sladce-pálivé dezerty).

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty