Suroviny
- celé kuře (kvalitní ) asi 1½ kg
- máslo (změklé ) 150 g
- červená cibule 1 ks
- olivový olej 50 ml
- paprika 3 ks
- cherry rajčata 300 g
- sůl
Nechte se vést při přípravě návodným videoreceptem
Postup přípravy
- Předehřejte si troubu na 190 °C, pečení vrchní i spodní. Kuře omyjte pod studenou vodou a pak ho vysušte papírovou utěrkou úplně dosucha. Celé kuře důkladně pomažte máslem a trochu ho dejte i dovnitř a pod kůži. Ze všech stran ho důkladně osolte a nasypejte i trošku soli do břicha.
- Oloupejte si cibuli a nakrájejte ji na šestinky. Ve velkém kastrolu, který je vhodný i na pečení v troubě, rozehřejte olivový olej a orestujte ji na něm. Do kastrolu pak položte kuře a opékejte ho dozlatova, trvá to asi 6 minut z každé strany. Když se kuře opéká nejdřív na plotně, má mnohem křupavější kůžičku a je šťavnatější.
- Přidejte rajčátka a na kousky nakrájenou papriku a ještě chvilku restujte na mírném ohni. Pak kastrol přesuňte do trouby a pečte kuře dozlatova, asi hodinu a půl. Pravidelně ho přelévejte výpekem.
- PRIMA TIPY: Máte rádi křupavou kůži? Začněte pečením dolů a na závěr prsa otočte nahoru. Chcete-li si pochutnat na šťavnatých prsíčkách, nejdřív je pečte otočená nahoru a v polovině pečení kuře obraťte.
Vyzkoušejte také oblíbený recept na pečené kuře s nádivkou podle Zdeňka Pohlreicha
Kompletní recept najdete ZDE