Polévka
- mrkev 220 g
- celer 220 g
- cibule 1 ks
- máslo 80 g
- hladká mouka 30 g
- smetana ke šlehání (33%) 100 ml
- muškátový oříšek
- hladkolistá petržel 5 snítek
Knedlíčky
- husí játra 200 g
- česnek 2 stroužky
- pepř (čerstvě namletý)
- drcená majoránka
- strouhanka 3 hrsti
Postup přípravy
Drůbky a skelet důkladně očistěte, opláchněte ve studené vodě a vložte do hrnce s 1,5 l vody. Vodu osolte, přiveďte do varu a drůbky krátce povařte. Z vývaru odstraňte tmavou pěnu. Kořenovou zeleninu na vývar očistěte, přidejte do hrnce a vařte asi 3 hodiny doměkka.
Vývar slijte. Zeleninu a cibuli do polévky oloupejte a nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte máslo a vše zlehka osmahněte. Přidejte mouku a vytvořte světlou jíšku. Zalijte vývarem a vařte asi 20 minut.
Mezitím naškrábejte nožem jatýrka a v misce je promíchejte s česnekem utřeným se solí, pepřem, majoránkou a strouhankou. Z těstíčka vytvarujte větší knedlíčky o průměru asi 8 cm. Knedlíčky vařte ve vývaru asi 10 minut a po uvaření je vyjměte. Drůbky nakrájejte nadrobno, vložte do polévky, přilijte smetanu ochucenou muškátovým oříškem a vařte asi 5 minut. Polévku servírujte s knedlíčky a nasekanou petrželkou.
PRIMA TIP: Kaldoun chutná skvěle i s domácími nudlemi nebo povařeným květákem navíc. Pokud chcete polévku obměnit, můžete místo husích drůbků použít kachní, krůtí nebo kuřecí, a knedlíčky můžete dochutit kapkou brandy nebo přidat špetku nastrouhaného muškátového oříšku pro výraznější aroma.
Vyzkoušejte také klasické játrové knedlíčky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Játrové knedlíčky do polévky chutnají jako od babičky