Svatomartinská husa na grilu – netradiční pečínka s kouřovou chutí

Moje hodnocení
0x

Zapomeňte na klasiku z trouby a dopřejte si dokonale křupavou kůrku a šťavnaté maso s jemným nádechem kouře. Grilovaná husa je zážitkem, který povýší svatomartinskou hostinu na úplně novou úroveň. Grilování totiž dodá huse unikátní charakter, který byste při tradičním pečení nikdy nezískali. Připravte se na pořádnou porci chuti, která učaruje už prvním soustem!

6 porcí
300 minut

Upečte husu na grilu podle videoreceptu

Postup přípravy

  1. Kůži zešikma lehce propíchejte tenkým nožem po všech stranách. Dejte si pozor, abyste nepíchali přímo do svaloviny.

  2. Husu potřete olejem, vydatně posolte a posypte celým kmínem.

  3. Gril rozpalte na 120 °C, pod rošt umístěte hliníkovou misku, která zachytí výpek. Na rošt položte menší misku s vodou, která zvlhčí prostředí a částečně zamezí vysychání masa.

  4. Položte husu prsy nahoru na grilovací rošt a grilujte ji přiklopenou víkem nepřímou metodou.

  5. Po třech hodinách husu otočte a do misky dolejte vodu. Zaklopte víko a zvyšte teplotu v grilu na 140 až 150 °C.

  6. Po další hodině grilování husu znovu otočte a víko přiklopte. Grilujte do vnitřní teploty masa cca 95 °C, což zabere přibližně ještě dvě hodiny.

  7. Po celkem 6 hodinách na grilu pomocí vpichového teploměru ověřte teplotu uvnitř masa. Pokud dosáhla přibližně 95 °C, sundejte husu z grilu a naporcujte ji.

  8. Podávejte s oblíbenou klasikou – knedlíky a červeným zelím. Nezapomeňte na talíři omastit výpekem.

Další nápady, rady, triky i tipy na vybavení najdete na www.grilovani.cz.

Vyzkoušejte také pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Kachna pečená velmi pomalu

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů