Suroviny
- husa 1 ks (3 kg)
- rostlinný olej
- mořská sůl
- celý kmín
Upečte husu na grilu podle videoreceptu
Postup přípravy
Kůži zešikma lehce propíchejte tenkým nožem po všech stranách. Dejte si pozor, abyste nepíchali přímo do svaloviny.
Husu potřete olejem, vydatně posolte a posypte celým kmínem.
Gril rozpalte na 120 °C, pod rošt umístěte hliníkovou misku, která zachytí výpek. Na rošt položte menší misku s vodou, která zvlhčí prostředí a částečně zamezí vysychání masa.
Položte husu prsy nahoru na grilovací rošt a grilujte ji přiklopenou víkem nepřímou metodou.
Po třech hodinách husu otočte a do misky dolejte vodu. Zaklopte víko a zvyšte teplotu v grilu na 140 až 150 °C.
Po další hodině grilování husu znovu otočte a víko přiklopte. Grilujte do vnitřní teploty masa cca 95 °C, což zabere přibližně ještě dvě hodiny.
Po celkem 6 hodinách na grilu pomocí vpichového teploměru ověřte teplotu uvnitř masa. Pokud dosáhla přibližně 95 °C, sundejte husu z grilu a naporcujte ji.
Podávejte s oblíbenou klasikou – knedlíky a červeným zelím. Nezapomeňte na talíři omastit výpekem.
Další nápady, rady, triky i tipy na vybavení najdete na www.grilovani.cz.
Vyzkoušejte také pomalu pečenou kachnu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Kachna pečená velmi pomalu