Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Články ze světa vaření
Markéta Princová

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

5 levných ryb, které raději nejezte. Dopady jsou ekologické, ale i zdravotní

Některé druhy ryb se nevyplatí kupovat.

Některé druhy ryb se nevyplatí kupovat. Zdroj: iStock

  • Zavřít

Některé druhy ryb se nevyplatí kupovat. Zdroj: iStock

Není žádným tajemstvím, že mořské plody přinášejí do každodenní stravy spoustu prospěšného. Ryby obsahují životně důležité živiny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Existuje však mnoho faktorů, které je třeba mít na paměti při výběru ryb. Podívejte se na několik druhů ryb, kterým je lepší se vyhnout nebo jejich konzumaci omezit.

Například těhotné ženy by měly výběru ryb věnovat zvýšenou pozornost, a to především kvůli hladině rtuti u některých druhů. Ryby hromadí více rtuti v závislosti na své velikosti. Čím větší ryba, tím je v mase rtuti více.

Dalším rostoucím problémem jsou odpadní chemikálie nahromaděné za desítky let, které znečišťují vody, v kterých ryby žijí. V neposlední řadě jde o environmentální a etický problém. Některé druhy totiž žijí na pokraji vyhynutí.

Krevety

Možná vás výběr prvního mořského živočicha překvapil, ale krevety mají jeden velmi zásadní škraloup. Dnes se řadí mezi jedny z nejběžnějších mořských plodů, které Češi konzumují, a téměř nikoho by ani nenapadlo, že je na jejich konzumaci něco špatně. Popularita krevet je způsobena především nízkou cenou a snadnou přípravou. Krevety jsou levné díky obrovským chovným farmám, které z většiny sídlí v jihovýchodní Asii. Některé z těchto farem jsou však přeplněné, neetické a ohrožují své okolí chemikáliemi.

Výstavba těchto jezerních farem ničí přilehlé lesy, které se kácí. Původ krevet navíc není snadné vysledovat až ke konkrétní farmě a tím pádem k ekologickému problému nepřispívat.

Recepty

Ďábelské krevety s těstovinami v rajčatové omáčce

9
Recepty

Rizoto z těstovinové rýže orzo s krevetami a hráškem

6
Recepty

Restované krevety po šanghajsku z restaurace Sia

7
Recepty

Dušená ryba s krevetami a mušlemi z pomalého hrnce

10
Recepty

Grilované krevety s česnekem a zázvorem

10
Recepty

Waldorfský salát s krevetami podle Gordona Ramsaye

11
Recepty

Mexický krevetový koktejl

10
Recepty

Krevetové linguine s kurkumou

3
Recepty

Polévka z bílé cibule s krevetami

8
Recepty

Krevety na buzaru

5
Recepty

Citronové špagety s krevetami

8

Parmice šedá

Oblíbená ryba, kterou lze sehnat velmi levně, má zásadní problém. Ryba byla kdysi považována za nedobrou, snad vzhledem k jejímu sklonu krmit se bahnem. Nyní se ale parmice dostala mezi oblíbené druhy.

Díky své výrazné chuti tento druh funguje dobře jako levný záskok za mořského vlka. Parmice šedé jsou však v prekérní situaci. Současnou populaci ohrožují dva faktory. Za prvé se často loví jako vedlejší úlovek na moři. To je obzvláště problematické, protože když jsou tyto ryby na otevřených vodách, s největší pravděpodobností se třou. Za druhé, mladé samice, které nedosáhly zralosti, jsou pravidelně odchytávány a prodávány. Jsou tedy vyjmuty z vody dříve, než odchovají novou generaci parmic. Jejich počty se tak rychle snižují.

Červenice atlantská

Další značně ohrožený druh je Červenice atlantská. Dožívá se 150 let, ale s množením tento druh ryby nespěchá. Rozmnožování je ryba schopna po 20 až 30 letech svého života. Mnohdy je tedy ulovena předtím, než se nové červenice narodí.

Čím je navíc ryba starší, tím více obsahuje rtuti. Nadto technika rybolovu pomocí sítí při dně oceánu extrémně narušuje křehké mořské ekosystémy.

Recepty

Ryba v bláznivé vodě – Acqua pazza

7
Recepty

Ryba v páře po asijsku

5

Losos obecný chovný

Nejčastější rybou na českých talířích je losos. Ten chovaný je cenově dostupnější než jeho divoký příbuzný. S finanční výhodou však vznikají nevýhody environmentální, o kterých je dobré vědět. Přibližně 20 % chovaných lososů umírá z nejrůznějších důvodů. Častou příčinou jsou paraziti, nemoci a účinky chemického ošetření. Tyto chemikálie se mohou navíc louhovat do okolních vod a do širšího prostředí. Paraziti zase ovlivňují volně žijící lososy.

Pangasius

Asijská ryba se z českých prodejen postupně vytrácí a je to dobře. Její jemné maso sice dokázalo nadchnout i odpůrce rybí chuti, ale tím se pozitivita pangasia vyčerpala.

Pangasius se pěstuje v extrémně znečištěné deltě Mekongu. Plave ve vietnamských řekách plných odpadů z továren. Voda je plná pracích a mycích přípravků a jiných rozpuštěných chemických látek. Uprostřed toho se mačkají ryby, kterým se podávají antibiotika, aby nepošly. Poskytování příliš velkého množství antibiotik rybám může také podpořit růst bakterií, které jsou proti antibiotikům odolné.

Zdroj: mashmed

Ryby a mořské plody

Losos s kořením za’atar a pastou tahini podle Yotama Ottolenghiho

4
Recepty

Snadný losos v županu se špenátem a červeným pestem podle Jamieho Olivera

3
Recepty

Losos s krémovými těstovinami se špenátem a sušenými rajčaty

8
Recepty

Opečený losos s čočkou, rukolou a hořčičnou zálivkou

7
Recepty

Kouřový losos s chorizem a rajčátky podle Jamieho

7
Recepty

Nakládaný losos s hořčičnou omáčkou

11
Recepty

Burger s grilovanými kousky kořeněného lososa s tzatziki a římským salátem

7
Recepty

Pečený losos s medovo-hořčičnou marinádou

13
Recepty

Pečený losos s teplým bramborovým salátem

7
Recepty

Lososové tataki s omáčkou ponzu a zelenými chilli papričkami

13

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky ryby životní prostředí mořské ryby losos krevety

Návrhy pro vás

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Piškotová pomáda

Prostřeno!

Prostřeno: Vepřové výpečky, špenát a domácí bramborový knedlík

Prostřeno!

Prostřeno: Hovězí vývar s domácími nudlemi a knedlíčky

Prostřeno!

Prostřeno: Chuťovky

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Soutěžící

Adéla Kokindová

Novinky

Novinky na trhu: oplatky bez lepku, fleky nebo limitovaná edice věnečku

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Česká rajčata mají mnoho výhod, v obchodech jich je ale málo. Hlídejme řetězce, říká Bendl V Polsku loni zabíjela ukrajinská raketa, potvrdil ministr. Stěžuje si na přístup Kyjeva Další napadená školačka v Brně. Ležela na chodníku, nikdo jí nepomohl, popsala šokovaná matka

prima-zeny

Denisa Nesvačilová jako tajemná Dominika hýří penězi. Sponzorstvím budí podezření Proslavil se jako Brumbál, měl ale zazářit i jako James Bond. Gambon zemřel ve věku 82 let Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů

prima-zoom

Český stát a obchod s otroky Obávanému dělu USA se říkalo mlýnek na maso. Podívejte se na palbu 2 200 ran za minutu Podivná exploze americké jaderné ponorky zabila 99 lidí. Odtajněné dokumenty vyvrací teorii o nehodě

prima-fresh

Poklad jižanské kuchyně: Smažené nakládané okurky s pikantním dipem Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové Novinky na trhu: oplatky bez lepku, fleky nebo limitovaná edice věnečku

prima-cool

Avengers skončí a začnou odznova? Zemřel druhý Brumbál. Slavného herce znáte i z Ospalé díry nebo Paddingtona 7 nejlepších scén Arnolda Schwarzeneggera: Čím nás nejvíc dostal v Predátorovi nebo Terminátorovi?

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu Sharon Stone je dnes strhanou babičkou. Nejnovější fotka zaskočila její fanoušky

prima-living

Dejte se do pěstování plnokvětých narcisů! Na jaře rozzáří zahradu nevšedními květy Jak se žilo a bydlelo v době svatého Václava: Ve středověku měl průměrný dům 12 metrů čtverečních Václavky jsou oblíbené podzimní houby. Lidskému organismu ale mohou ublížit

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.