Není žádným tajemstvím, že mořské plody přinášejí do každodenní stravy spoustu prospěšného. Ryby obsahují životně důležité živiny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Existuje však mnoho faktorů, které je třeba mít na paměti při výběru ryb. Podívejte se na několik druhů ryb, kterým je lepší se vyhnout nebo jejich konzumaci omezit.
5 levných ryb, které raději nejezte. Dopady jsou ekologické, ale i zdravotní
Například těhotné ženy by měly výběru ryb věnovat zvýšenou pozornost, a to především kvůli hladině rtuti u některých druhů. Ryby hromadí více rtuti v závislosti na své velikosti. Čím větší ryba, tím je v mase rtuti více.
Dalším rostoucím problémem jsou odpadní chemikálie nahromaděné za desítky let, které znečišťují vody, v kterých ryby žijí. V neposlední řadě jde o environmentální a etický problém. Některé druhy totiž žijí na pokraji vyhynutí.
Krevety
Možná vás výběr prvního mořského živočicha překvapil, ale krevety mají jeden velmi zásadní škraloup. Dnes se řadí mezi jedny z nejběžnějších mořských plodů, které Češi konzumují, a téměř nikoho by ani nenapadlo, že je na jejich konzumaci něco špatně. Popularita krevet je způsobena především nízkou cenou a snadnou přípravou. Krevety jsou levné díky obrovským chovným farmám, které z většiny sídlí v jihovýchodní Asii. Některé z těchto farem jsou však přeplněné, neetické a ohrožují své okolí chemikáliemi.
Výstavba těchto jezerních farem ničí přilehlé lesy, které se kácí. Původ krevet navíc není snadné vysledovat až ke konkrétní farmě a tím pádem k ekologickému problému nepřispívat.
Parmice šedá
Oblíbená ryba, kterou lze sehnat velmi levně, má zásadní problém. Ryba byla kdysi považována za nedobrou, snad vzhledem k jejímu sklonu krmit se bahnem. Nyní se ale parmice dostala mezi oblíbené druhy.
Díky své výrazné chuti tento druh funguje dobře jako levný záskok za mořského vlka. Parmice šedé jsou však v prekérní situaci. Současnou populaci ohrožují dva faktory. Za prvé se často loví jako vedlejší úlovek na moři. To je obzvláště problematické, protože když jsou tyto ryby na otevřených vodách, s největší pravděpodobností se třou. Za druhé, mladé samice, které nedosáhly zralosti, jsou pravidelně odchytávány a prodávány. Jsou tedy vyjmuty z vody dříve, než odchovají novou generaci parmic. Jejich počty se tak rychle snižují.
Červenice atlantská
Další značně ohrožený druh je Červenice atlantská. Dožívá se 150 let, ale s množením tento druh ryby nespěchá. Rozmnožování je ryba schopna po 20 až 30 letech svého života. Mnohdy je tedy ulovena předtím, než se nové červenice narodí.
Čím je navíc ryba starší, tím více obsahuje rtuti. Nadto technika rybolovu pomocí sítí při dně oceánu extrémně narušuje křehké mořské ekosystémy.
Losos obecný chovný
Nejčastější rybou na českých talířích je losos. Ten chovaný je cenově dostupnější než jeho divoký příbuzný. S finanční výhodou však vznikají nevýhody environmentální, o kterých je dobré vědět. Přibližně 20 % chovaných lososů umírá z nejrůznějších důvodů. Častou příčinou jsou paraziti, nemoci a účinky chemického ošetření. Tyto chemikálie se mohou navíc louhovat do okolních vod a do širšího prostředí. Paraziti zase ovlivňují volně žijící lososy.
Pangasius
Asijská ryba se z českých prodejen postupně vytrácí a je to dobře. Její jemné maso sice dokázalo nadchnout i odpůrce rybí chuti, ale tím se pozitivita pangasia vyčerpala.
Pangasius se pěstuje v extrémně znečištěné deltě Mekongu. Plave ve vietnamských řekách plných odpadů z továren. Voda je plná pracích a mycích přípravků a jiných rozpuštěných chemických látek. Uprostřed toho se mačkají ryby, kterým se podávají antibiotika, aby nepošly. Poskytování příliš velkého množství antibiotik rybám může také podpořit růst bakterií, které jsou proti antibiotikům odolné.
Zdroj: mashmed
redaktorka FTV Prima