Suroviny
- bílá čokoláda 200 g
- vodka (nebo jiný alkohol na otření formy)
- sušené ovoce (např. meruňky, višně, brusinky) 40 g
- oříšky (např. kešu, vlašské, loupané nesolené pistácie, loupané mandle) 40 g
Postup přípravy
Vyberte plastovou krabičku takové velikosti a tvaru, jaký chcete, aby měla výsledná tabulka čokolády. Papírovou utěrku namočte do kapky alkoholu a důkladně s ní očistěte krabičku, stěrku i mísu, ve které budete čokoládu temperovat – čokoláda nesmí přijít do kontaktu s mastnotou ani s vodou. Krabičku uložte do lednice, aby se vychladila.
Nasekejte sušené ovoce a oříšky na menší kousky. Dejte je do misky a nechte připravené stranou.
Nasekanou čokoládu vložte do misky a položte ji nad hrnec s vroucí vodou (vodní lázeň). Pomalu ji nechte rozpustit za občasného promíchání, dokud nedosáhne teploty 45 °C.
Připravte si velkou mísu s ledem a trochou vody. Mísu s rozpuštěnou čokoládou přesuňte do ledové lázně a za stálého míchání ji zchlaďte na 25 °C. Poté ji vraťte zpět nad hrnec s horkou vodou a ohřejte na 28 °C.
Do takto temperované čokolády přidejte směs oříšků a ovoce a promíchejte. Nalijte čokoládu do připravené vychlazené krabičky. Krabičkou několikrát lehce bouchněte o pracovní plochu, aby se čokoláda rovnoměrně rozprostřela a unikly vzduchové bubliny. Uložte ji do lednice alespoň na 1 hodinu, dokud čokoláda úplně neztuhne.
Po hodině čokoládu opatrně vyklepněte z krabičky. Buď si ji rovnou vychutnejte, nebo ji zabalte do celofánu či pečicího papíru a darujte někomu blízkému.
PRIMA TIP: Kombinujte různé druhy čokolády – například vrstvu hořké a vrstvu bílé, případně efektní ruby.
Vyzkoušejte také marokánky ze smetany podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Recept na nejlepší marokánky ze smetany