Polévka z bílé cibule s krevetami
Zdroj: Marek Bartoš / Fresh kuchyně
Polévka z bílé cibule s krevetami
Zdroj:
Marek Bartoš / Fresh kuchyně
Hřejivé krémové polévky jsou důvodem, proč se těšit na zimu. Krevety v této bílé cibulačce působí jako závan léta a znovu potvrdí, že Zdeněk Pohlreich je skutečný pan kuchař. Odolejte pokušení použít žlutou kuchyňskou cibuli a sežeňte bílou. Postará se o svěží chuť.
Postup přípravy
-
Cibuli, česnek a brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, cibuli a česnek zhruba na 2mm, brambory na 5mm.
-
V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním stupni ji restujte za občasného míchání zhruba 3 minuty, až začne zlátnout a měknout. Přidejte česnek a brambory a opékejte je přibližně 2 minuty, až mírně změknou a uvolní škrob. Zalijte je vínem a nechte ho odpařit. Přilijte vývar, mléko a smetanu, přidejte tymián a nechte pod pokličkou zhruba 20 minut probublávat.
-
Mezitím vyloupejte krevety a orestujte je na 1 lžíci oleje dorůžova, stačí 1 minutu z každé strany. Nechte zchladnout.
-
Ze zbylého oleje, balzamikového octa, sójové omáčky, citronové šťávy a strouhané citronové kůry vyšlehejte metličkou nebo vidličkou hladkou marinádu a vložte do ní na 5 minut zchladlé krevety.
-
Do polévky přidejte máslo, zlehka ji osolte a opepřete a rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Propasírujte přes cedník.
-
Krevety vyjměte z marinády a přelijte v talíři cibulovým krémem. Podle chuti můžete zakápnout marinádou.
Polévka z bílé cibule s krevetami
Zdroj: Marek Bartoš / Fresh kuchyně
Polévka z bílé cibule s krevetami
Zdroj:
Marek Bartoš / Fresh kuchyně