Polévka
- bílá cibule 700 g
- česnek 2 stroužky
- brambory (střední ) 3 ks (250 g)
- olivový olej 2 lžíce
- bílé víno (suché ) 100 ml
- zeleninový vývar 400 ml
- mléko 400 ml
- smetana na vaření (12 %) 400 ml
- tymián (čerstvý ) 1 snítka
- máslo 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Krevety
- tygří krevety 8 ks
- olivový olej 4 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- citron (chemicky neošetřený ) 1 ks
Postup přípravy
- Cibuli, česnek a brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, cibuli a česnek zhruba na 2mm, brambory na 5mm.
- V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním stupni ji restujte za občasného míchání zhruba 3 minuty, až začne zlátnout a měknout. Přidejte česnek a brambory a opékejte je přibližně 2 minuty, až mírně změknou a uvolní škrob. Zalijte je vínem a nechte ho odpařit. Přilijte vývar, mléko a smetanu, přidejte tymián a nechte pod pokličkou zhruba 20 minut probublávat.
- Mezitím vyloupejte krevety a orestujte je na 1 lžíci oleje dorůžova, stačí 1 minutu z každé strany. Nechte zchladnout.
- Ze zbylého oleje, balzamikového octa, sójové omáčky, citronové šťávy a strouhané citronové kůry vyšlehejte metličkou nebo vidličkou hladkou marinádu a vložte do ní na 5 minut zchladlé krevety.
- Do polévky přidejte máslo, zlehka ji osolte a opepřete a rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Propasírujte přes cedník.
- Krevety vyjměte z marinády a přelijte v talíři cibulovým krémem. Podle chuti můžete zakápnout marinádou.
Polévka z bílé cibule s krevetami Zdroj: Marek Bartoš / Fresh kuchyně