Zdeněk Pohlreich

Polévka z bílé cibule s krevetami

Moje hodnocení
4x

Hřejivé krémové polévky jsou důvodem, proč se těšit na zimu. Krevety v této bílé cibulačce působí jako závan léta a znovu potvrdí, že Zdeněk Pohlreich je skutečný pan kuchař. Odolejte pokušení použít žlutou kuchyňskou cibuli a sežeňte bílou. Postará se o svěží chuť.

4 porce
60 minut

Polévka

  • bílá cibule 700 g
  • česnek 2 stroužky
  • střední brambory 3 ks (250 g)
  • olivový olej 2 lžíce
  • suché bílé víno 100 ml
  • zeleninový vývar 400 ml
  • mléko 400 ml
  • smetana na vaření (12 %) 400 ml
  • čerstvý tymián 1 snítka
  • máslo 1 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Krevety

  • tygří krevety 8 ks
  • olivový olej 4 lžíce
  • balzamikový ocet 1 lžíce
  • sójová omáčka 1 lžíce
  • chemicky neošetřený citron 1 ks

Postup přípravy

  1. Cibuli, česnek a brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, cibuli a česnek zhruba na 2mm, brambory na 5mm.
  2. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a na středním stupni ji restujte za občasného míchání zhruba 3 minuty, až začne zlátnout a měknout. Přidejte česnek a brambory a opékejte je přibližně 2 minuty, až mírně změknou a uvolní škrob. Zalijte je vínem a nechte ho odpařit. Přilijte vývar, mléko a smetanu, přidejte tymián a nechte pod pokličkou zhruba 20 minut probublávat.
  3. Mezitím vyloupejte krevety a orestujte je na 1 lžíci oleje dorůžova, stačí 1 minutu z každé strany. Nechte zchladnout.
  4. Ze zbylého oleje, balzamikového octa, sójové omáčky, citronové šťávy a strouhané citronové kůry vyšlehejte metličkou nebo vidličkou hladkou marinádu a vložte do ní na 5 minut zchladlé krevety.
  5. Do polévky přidejte máslo, zlehka ji osolte a opepřete a rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Propasírujte přes cedník.
  6. Krevety vyjměte z marinády a přelijte v talíři cibulovým krémem. Podle chuti můžete zakápnout marinádou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zdeněk Pohlreich

Taková normální kuchařka Zdeněk Pohlreich

Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.

Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.

Vydalo nakladatelství Sevruga.


Přečtěte si také

Recepty