Tim Anderson

Lososové tataki s omáčkou ponzu a zelenými chilli papričkami

Moje hodnocení
7x

Hedvábná texturu a čerstvá sladká chuť syrového lososa je výtečná, stejně jako silná, masitá chuť lososa grilovaného – v tomhle je receptu je z obojího to nejlepší se štiplavou omáčkou ponzu a pálivými chilli papričkami, které vyrovnají bohatou chuť ryby.

2 porce
30 minut
japonská

Suroviny

  • losos, bez kostí a kůže, nejlépe jen bříško místo celého filetu 200 g
  • omáčka ponzu 100 ml
  • zelená chilli paprička, na tenká kolečka 1 ks
  • pražená sezamová semínka 2 lžičky
  • pár kapek chilli oleje k podávání

Omáčka ponzu

  • sójová omáčka 100 ml
  • citronová nebo limetová šťáva (nebo jejich směs) 2 lžíce
  • cukr moučka nebo panela 2 lžičky
  • rýžový ocet 1/2 lžíce

Postup přípravy

  1. Omáčka ponzu: Všechny ingredience smíchejte a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. V lednici ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 1 měsíc.
  2. Tataki: Pečicí plech lehce potřete sezamovým olejem a položte na něj lososa. Grilujte na velmi vysoký stupeň, dokud nezačne hnědnout. Lososa podle potřeby posouvejte, aby se zabarvil rovnoměrně. Obraťte ho a opakujte to samé z druhé strany.
  3. Vyjměte, nechte vychladnout a pak lososa nakrájejte na tenké plátky a naaranžujte na malé talíře. Přelijte ponzu a posypte zelnými papričkami a sezamovými semínky. Navrch zastříkněte trochou chilli oleje.

PRIMA TIP: Ponzu omáčka je oblíbené japonské ochucovadlo, mísí se v něm dobré umami ze sójové omáčky s čerstvým elánem citrusů. Je skvělá s rybami, gyoza, tempurou a všemi druhy zeleniny – a je obzvlášť dobré, když ji smícháte s máslem, které zaobalí kyselost ponzu a dodá nádech bohaté sladkosti.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tim Anderson

Tim Anderson

Sedm ingrediencí a tato kniha stačí k tomu, abyste se stali mistry japonské kuchyně! Přiznejme si to: japonské pokrmy vypadají lákavě a omamují barvami a exotickými vůněmi a chutí. Doma se do nich ale pustí jen málokdo; bojíme se, že je jejich příprava příliš náročná, ingredience nedostupné a nákladné. To je ale chyba. Autor této kuchařky, Tim Anderson, nás přesvědčí, že skvostný japonský pokrm můžete vytvořit ze sedmi surovin, které koupíte v každém supermarketu – jestli chcete zajít dál, přikupte dalších deset. Autor začíná nejprve základními omáčkami a marinádami, které „japonizují" jakýkoliv pokrm, pak přejde k nejoblíbenějším jídlům, jako je gyoza, suši, yakitori, ramen a tempura. Recepty jsou srozumitelně popsané a označené podle obtížnosti, takže je snadné podle nich vařit a jídlo se vždy povede.


Přečtěte si také

Recepty