Suroviny
- losos (bez kostí a kůže, nejlépe jen bříško místo celého filetu) 200 g
- omáčky (omáčka ponzu) 100 ml
- chilli papričky (zelená, na tenká kolečka) 1 ks
- sezamová semínka (pražená ) 2 lžičky
- chilli olej (pár kapek,k podávání)
Omáčka ponzu
- sójová omáčka 100 ml
- citronová šťáva (nebo limetová šťáva nebo jejich směs) 2 lžíce
- moučkový cukr (nebo panela) 2 lžičky
- rýžový ocet 1/2 lžíce
Postup přípravy
- Omáčka ponzu: Všechny ingredience smíchejte a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. V lednici ve vzduchotěsné nádobě vydrží až 1 měsíc.
- Tataki: Pečicí plech lehce potřete sezamovým olejem a položte na něj lososa. Grilujte na velmi vysoký stupeň, dokud nezačne hnědnout. Lososa podle potřeby posouvejte, aby se zabarvil rovnoměrně. Obraťte ho a opakujte to samé z druhé strany.
- Vyjměte, nechte vychladnout a pak lososa nakrájejte na tenké plátky a naaranžujte na malé talíře. Přelijte ponzu a posypte zelnými papričkami a sezamovými semínky. Navrch zastříkněte trochou chilli oleje.
PRIMA TIP: Ponzu omáčka je oblíbené japonské ochucovadlo, mísí se v něm dobré umami ze sójové omáčky s čerstvým elánem citrusů. Je skvělá s rybami, gyoza, tempurou a všemi druhy zeleniny – a je obzvlášť dobré, když ji smícháte s máslem, které zaobalí kyselost ponzu a dodá nádech bohaté sladkosti.