Losos
- olivový olej 1 lžíce
- filet z lososa (s kůží) 4 ks
- citron (k podávání)
Salát
- brambory (nové nebo salátové,varný typ A) 700 g
- bobkový list 1 ks
- tymián (čerstvý ) 2 snítky
- šalotka 2 ks
- kopr (čerstvý, nasekaný) 2 lžíce
- crème fraîche 150 g
- kapary (drobné ) 2 lžíce
- pepř celý 5 kuliček
- sůl 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V hrnci uvařte vodu. Brambory očistěte nebo oloupejte, vložte do vroucí vody, přidejte sůl, bobkový list, tymián a pepř, přiklopte a přiveďte znovu k varu. Pak odklopte, ztlumte trochu teplotu a vařte zhruba 15 minut doměkka, přesný čas záleží na velikosti brambor.
- Mezitím oloupejte šalotky a nakrájejte je nadrobno.
- Uvařené brambory slijte, odstraňte koření a nechte je mírně zchladnout.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a vložte do něj lososa kůží dolu. Opékejte 3–4 minuty, pak ho otočte a dopečte ještě 1–2 minuty. Odstavte.
- Mezitím nakrájejte brambory na tenké plátky. Dejte je do mísy a promíchejte se šalotkou, koprem, crème fraîche a kapary. Osolte, opepřete a znovu promíchejte.
- Opečené filety lososa podávejte s teplým bramborovým salátem a klínky citronu, případně se zeleným míchaným salátem.
Pečený losos s teplým bramborovým salátem Zdroj: Chutně a rychle