Chutně a rychle

Pečený losos s teplým bramborovým salátem

Moje hodnocení
11x

Jednoduché jídlo nemusí být vůbec nudné, když prozkoumáte, jak ho upravují v různých kuchyních. Tento recept spojuje britskou lásku k bramborovému salátu se skandinávským uměním pečení ryb a vášní pro kopr. Obyčejné brambory se rázem promění v rafinovaný teplý salát s pikantní a zároveň hebkou zálivkou. O úspěchu však rozhoduje ryba – vybírejte co nejčerstvějšího lososa a ideálně divoce odloveného, nebo alespoň chovaného eticky. A pak ho nepřepečte – kůže má být křupavá, ale maso by mělo zůstat uprostřed mírně průsvitné.

4 porce
60 minut

Losos

Salát

Postup přípravy

  1. V hrnci uvařte vodu. Brambory očistěte nebo oloupejte, vložte do vroucí vody, přidejte sůl, bobkový list, tymián a pepř, přiklopte a přiveďte znovu k varu. Pak odklopte, ztlumte trochu teplotu a vařte zhruba 15 minut doměkka, přesný čas záleží na velikosti brambor.
  2. Mezitím oloupejte šalotky a nakrájejte je nadrobno.
  3. Uvařené brambory slijte, odstraňte koření a nechte je mírně zchladnout.
  4. Ve velké pánvi rozehřejte olej a vložte do něj lososa kůží dolu. Opékejte 3–4 minuty, pak ho otočte a dopečte ještě 1–2 minuty. Odstavte.
  5. Mezitím nakrájejte brambory na tenké plátky. Dejte je do mísy a promíchejte se šalotkou, koprem, crème fraîche a kapary. Osolte, opepřete a znovu promíchejte.
  6. Opečené filety lososa podávejte s teplým bramborovým salátem a klínky citronu, případně se zeleným míchaným salátem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chutně a rychle

Gordon Ramsay Chutně a rychle

Šéfkuchař se stane šéfkuchařem nejen pro to, že umí skvěle vařit, ale také vést tým, být trochu vizionář a zároveň umělec a účetní, který si spočítá, jestli se nápad zaplatí. Gordon Ramsay to svým uměním dotáhl mezi globální celebrity, o čemž svědčí jeho televizní show, restaurace v USA i Británii, oceněné 3 michelinskými hvězdami a také několik kuchařských knih. Ta poslední reaguje na trend domácího vaření a ukazuje, že i ve všední den zvládnete uvařit pro celou rodinu nebo jen pro sebe výborné, zdravé a jednoduché jídlo, na které nakoupíte cestou z práce. Kouzlo této knihy netkví jen ve 100 receptech, ale i ve spoustě praktických tipů a triků. Po pečlivém přečtení a vyzkoušení zjistíte, že dokážete vařit jako šéfkuchař.

Vydává Slovart.


Přečtěte si také

Recepty