Ryba
- bílý pepř (celý ) 1 lžička
- černý pepř (celý ) 1 lžička
- koriandr (semínka ) 1 lžička
- cukr krupice 2 lžičky
- losos (filet lososa s kůží) 500 g
- kopr (najemno nakrájený) 1 hrst
- mořská sůl 2 lžíce
Omáčka
- hořčice (medová ) 2 lžíce
- ocet (běžný ) 1 lžíce nebo podle chuti
- rostlinný olej (jemný ) 3 lžíce
- kopr (nakrájený čerstvý ) 2 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Kuličky pepře a koriandr zahřívejte na suché pánvi na středně vysokém stupni, až se rozvoní a začnou po pánvi poskakovat. Pánví potřásejte a koření pražte asi 2 minuty. Pak ho rozdrťte v hmoždíři (nebo zabalte do utěrky a na prkýnku roztlučte paličkou na maso).
- Rozdrcené koření promíchejte v misce se solí a cukrem.
- Do kůže lososa udělejte špičkou malého ostrého nože asi 12 malých otvorů. Kůži potřete asi třetinou kořenicí směsi. Na dno skleněné ploché zapékací formy nasypte trochu nakrájeného kopru a lososa do ní vložte kůží dolů. Posypte zbylou směsí koření a koprem a dobře je přitiskněte.
- Na lososa přitiskněte fólii a položte na ni třeba další o něco menší formu nebo talíř. Zatižte například konzervami. Nechte v ledničce marinovat 2 až 3 dny.
- Na omáčku promíchejte v misce hořčici s octem a postupně zašlehávejte olej. Vmíchejte kopr a podle chuti osolte a opepřete. Přikryté dejte do ledničky vychladit.
- Před podáváním seškrábněte z lososa co nejvíc koření. Nožem s dlouhou tenkou čepelí pak odkrajujte pod úhlem 45° šikmé tenké plátky z masité strany směrem ke kůži. Podávejte s hořčičnou omáčkou.
PRIMA TIP: Lososa podávejte na jakémkoliv pečivu, zvlášť typický je žitný chléb, ničím se už nenatírá, protože losos je tučná ryba. Ozdobte snítkou kopru a podávejte s omáčkou k zakapání. Nejrůzněji obložené chleby patří k dalším nekonečně populárním „Scandi“ jídlům, často se podávají jako lehký oběd a jsou známy jako Smörgasbörd, kterýžto název se přenáší i na bufetový stůl s různými dobrotami – tedy to, čemu říkáme stůl švédský.
Nakládaný losos s hořčičnou omáčkou 2 Zdroj: Marek Kučera