Nakládaný losos s hořčičnou omáčkou

Moje hodnocení
7x

Gravlax či gravadlax je naprosto ikonickým severským pokrmem, souputníkem uzeného lososa. Maso této ryby z tamních divokých vod má zcela bezkonkurenční chuť, která se díky naložení do různého koření a bylin promění v manu. Typická je i hořčičná omáčka, ve skandinávské kuchyni je neobyčejně oblíbená.

4 porce
60 minut
norská

Ryba

  • celý bílý pepř 1 lžička
  • pepř (celý černý pepř) 1 lžička
  • semínka koriandru 1 lžička
  • mořská sůl 2 lžíce
  • cukr krupice 2 lžičky
  • filet lososa s kůží 500 g
  • najemno nakrájený kopr 1 hrst

Omáčka

  • medová hořčice 2 lžíce
  • běžný ocet 1 lžíce nebo podle chuti
  • jemný rostlinný olej 3 lžíce
  • nakrájený čerstvý kopr 2 lžíce
  • vejce (sůl)

Postup přípravy

  1. Kuličky pepře a koriandr zahřívejte na suché pánvi na středně vysokém stupni, až se rozvoní a začnou po pánvi poskakovat. Pánví potřásejte a koření pražte asi 2 minuty. Pak ho rozdrťte v hmoždíři (nebo zabalte do utěrky a na prkýnku roztlučte paličkou na maso).
  2. Rozdrcené koření promíchejte v misce se solí a cukrem.
  3. Do kůže lososa udělejte špičkou malého ostrého nože asi 12 malých otvorů. Kůži potřete asi třetinou kořenicí směsi. Na dno skleněné ploché zapékací formy nasypte trochu nakrájeného kopru a lososa do ní vložte kůží dolů. Posypte zbylou směsí koření a koprem a dobře je přitiskněte.
  4. Na lososa přitiskněte fólii a položte na ni třeba další o něco menší formu nebo talíř. Zatižte například konzervami. Nechte v ledničce marinovat 2 až 3 dny.
  5. Na omáčku promíchejte v misce hořčici s octem a postupně zašlehávejte olej. Vmíchejte kopr a podle chuti osolte a opepřete. Přikryté dejte do ledničky vychladit.
  6. Před podáváním seškrábněte z lososa co nejvíc koření. Nožem s dlouhou tenkou čepelí pak odkrajujte pod úhlem 45° šikmé tenké plátky z masité strany směrem ke kůži. Podávejte s hořčičnou omáčkou.

PRIMA TIP: Lososa podávejte na jakémkoliv pečivu, zvlášť typický je žitný chléb, ničím se už nenatírá, protože losos je tučná ryba. Ozdobte snítkou kopru a podávejte s omáčkou k zakapání. Nejrůzněji obložené chleby patří k dalším nekonečně populárním „Scandi“ jídlům, často se podávají jako lehký oběd a jsou známy jako Smörgasbörd, kterýžto název se přenáší i na bufetový stůl s různými dobrotami – tedy to, čemu říkáme stůl švédský.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty