Ryba
- bílý pepř (celý ) 1 lžička
 - černý pepř (celý ) 1 lžička
 - koriandr (semínka ) 1 lžička
 - cukr krupice 2 lžičky
 - losos (filet lososa s kůží) 500 g
 - kopr (najemno nakrájený) 1 hrst
 - mořská sůl 2 lžíce
 
Omáčka
- hořčice (medová ) 2 lžíce
 - ocet (běžný ) 1 lžíce nebo podle chuti
 - rostlinný olej (jemný ) 3 lžíce
 - kopr (nakrájený čerstvý ) 2 lžíce
 - sůl
 
    
    
Postup přípravy
- Kuličky pepře a koriandr zahřívejte na suché pánvi na středně vysokém stupni, až se rozvoní a začnou po pánvi poskakovat. Pánví potřásejte a koření pražte asi 2 minuty. Pak ho rozdrťte v hmoždíři (nebo zabalte do utěrky a na prkýnku roztlučte paličkou na maso).
 - Rozdrcené koření promíchejte v misce se solí a cukrem.
 - Do kůže lososa udělejte špičkou malého ostrého nože asi 12 malých otvorů. Kůži potřete asi třetinou kořenicí směsi. Na dno skleněné ploché zapékací formy nasypte trochu nakrájeného kopru a lososa do ní vložte kůží dolů. Posypte zbylou směsí koření a koprem a dobře je přitiskněte.
 - Na lososa přitiskněte fólii a položte na ni třeba další o něco menší formu nebo talíř. Zatižte například konzervami. Nechte v ledničce marinovat 2 až 3 dny.
 - Na omáčku promíchejte v misce hořčici s octem a postupně zašlehávejte olej. Vmíchejte kopr a podle chuti osolte a opepřete. Přikryté dejte do ledničky vychladit.
 - Před podáváním seškrábněte z lososa co nejvíc koření. Nožem s dlouhou tenkou čepelí pak odkrajujte pod úhlem 45° šikmé tenké plátky z masité strany směrem ke kůži. Podávejte s hořčičnou omáčkou.
 
PRIMA TIP: Lososa podávejte na jakémkoliv pečivu, zvlášť typický je žitný chléb, ničím se už nenatírá, protože losos je tučná ryba. Ozdobte snítkou kopru a podávejte s omáčkou k zakapání. Nejrůzněji obložené chleby patří k dalším nekonečně populárním „Scandi“ jídlům, často se podávají jako lehký oběd a jsou známy jako Smörgasbörd, kterýžto název se přenáší i na bufetový stůl s různými dobrotami – tedy to, čemu říkáme stůl švédský.