zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Nakládaný losos s hořčičnou omáčkou
Autor: Marek Kučera Nakládaný losos s hořčičnou omáčkou

Nakládaný losos s hořčičnou omáčkou

Hodnoceno: 6x
Gravlax či gravadlax je naprosto ikonickým severským pokrmem, souputníkem uzeného lososa. Maso této ryby z tamních divokých vod má zcela bezkonkurenční chuť, která se díky naložení do různého koření a bylin promění v manu. Typická je i hořčičná omáčka, ve skandinávské kuchyni je neobyčejně oblíbená.
do 1 hodiny
4–6 porce

reklama

Suroviny (4–6 porce)

Omáčka:

Postup

  1. Kuličky pepře a koriandr zahřívejte na suché pánvi na středně vysokém stupni, až se rozvoní a začnou po pánvi poskakovat. Pánví potřásejte a koření pražte asi 2 minuty. Pak ho rozdrťte v hmoždíři (nebo zabalte do utěrky a na prkýnku roztlučte paličkou na maso).
  2. Rozdrcené koření promíchejte v misce se solí a cukrem.
  3. Do kůže lososa udělejte špičkou malého ostrého nože asi 12 malých otvorů. Kůži potřete asi třetinou kořenicí směsi. Na dno skleněné ploché zapékací formy nasypte trochu nakrájeného kopru a lososa do ní vložte kůží dolů. Posypte zbylou směsí koření a koprem a dobře je přitiskněte.
  4. Na lososa přitiskněte fólii a položte na ni třeba další o něco menší formu nebo talíř. Zatižte například konzervami. Nechte v ledničce marinovat 2 až 3 dny.
  5. Na omáčku promíchejte v misce hořčici s octem a postupně zašlehávejte olej. Vmíchejte kopr a podle chuti osolte a opepřete. Přikryté dejte do ledničky vychladit.
  6. Před podáváním seškrábněte z lososa co nejvíc koření. Nožem s dlouhou tenkou čepelí pak odkrajujte pod úhlem 45° šikmé tenké plátky z masité strany směrem ke kůži. Podávejte s hořčičnou omáčkou.

PRIMA TIP: Lososa podávejte na jakémkoliv pečivu, zvlášť typický je žitný chléb, ničím se už nenatírá, protože losos je tučná ryba. Ozdobte snítkou kopru a podávejte s omáčkou k zakapání. Nejrůzněji obložené chleby patří k dalším nekonečně populárním „Scandi“ jídlům, často se podávají jako lehký oběd a jsou známy jako Smörgasbörd, kterýžto název se přenáší i na bufetový stůl s různými dobrotami – tedy to, čemu říkáme stůl švédský.

Nakládaný losos s hořčičnou omáčkou
Autor: Marek Kučera Nakládaný losos s hořčičnou omáčkou

reklama

Související témata: losos , gravlax , hořčice , kopr , chuťovka , Malá jídla , Norská kuchyně