redakce Prima FRESH

Nakládaný losos s hořčičnou omáčkou

Moje hodnocení
12x

Gravlax či gravadlax je naprosto ikonickým severským pokrmem, souputníkem uzeného lososa. Maso této ryby z tamních divokých vod má zcela bezkonkurenční chuť, která se díky naložení do různého koření a bylin promění v manu. Typická je i hořčičná omáčka, ve skandinávské kuchyni je neobyčejně oblíbená.

4 porce
60 minut
norská

Ryba

Omáčka

Postup přípravy

  1. Kuličky pepře a koriandr zahřívejte na suché pánvi na středně vysokém stupni, až se rozvoní a začnou po pánvi poskakovat. Pánví potřásejte a koření pražte asi 2 minuty. Pak ho rozdrťte v hmoždíři (nebo zabalte do utěrky a na prkýnku roztlučte paličkou na maso).
  2. Rozdrcené koření promíchejte v misce se solí a cukrem.
  3. Do kůže lososa udělejte špičkou malého ostrého nože asi 12 malých otvorů. Kůži potřete asi třetinou kořenicí směsi. Na dno skleněné ploché zapékací formy nasypte trochu nakrájeného kopru a lososa do ní vložte kůží dolů. Posypte zbylou směsí koření a koprem a dobře je přitiskněte.
  4. Na lososa přitiskněte fólii a položte na ni třeba další o něco menší formu nebo talíř. Zatižte například konzervami. Nechte v ledničce marinovat 2 až 3 dny.
  5. Na omáčku promíchejte v misce hořčici s octem a postupně zašlehávejte olej. Vmíchejte kopr a podle chuti osolte a opepřete. Přikryté dejte do ledničky vychladit.
  6. Před podáváním seškrábněte z lososa co nejvíc koření. Nožem s dlouhou tenkou čepelí pak odkrajujte pod úhlem 45° šikmé tenké plátky z masité strany směrem ke kůži. Podávejte s hořčičnou omáčkou.

PRIMA TIP: Lososa podávejte na jakémkoliv pečivu, zvlášť typický je žitný chléb, ničím se už nenatírá, protože losos je tučná ryba. Ozdobte snítkou kopru a podávejte s omáčkou k zakapání. Nejrůzněji obložené chleby patří k dalším nekonečně populárním „Scandi“ jídlům, často se podávají jako lehký oběd a jsou známy jako Smörgasbörd, kterýžto název se přenáší i na bufetový stůl s různými dobrotami – tedy to, čemu říkáme stůl švédský.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty