Suroviny
- cibule 1 ks
- česnek 5 stroužků
- filet z lososa (nebo filety z bělomasé ryby) 700 g
- krevety 250 g
- hladkolistá petržel 2 hrsti
- extra virgin olivový olej 1 lžíce
- hřebenatka 125 g
- drcená rajčata (konzervovaná ) 425 g
- bílé víno (suché ) 250 ml
- vývar (rybí nebo zeleninový ) 250 ml
- citronová šťáva 2 lžíce
- rajčatové pyré 1 lžíce
- chilli (chilli vločky) 1/2 lžičky
- sůl 3/4 lžičky nebo podle chuti
Postup přípravy
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rybu zbavte pomocí pinzety případných kostí a nakrájejte ji na 5cm kousky. Krevety vyloupejte a zbavte střívek. Polovinu petrželky nasekejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte na středním stupni olej, vsypte cibuli a česnek a restujte dozlatova. Přesuňte je do pomalého hrnce a na stejné pánvi opečte kousky ryby, až lehce ztmavnou. Přeložte k česneku a přidejte krevety, hřebenatky, rajčata, víno, vývar, nasekanou petrželku, citronovou šťávu, rajčatové pyré či pastu, sůl a chilli vločky. Přiklopte a vařte 2 hodiny na vysoký stupeň nebo 4 hodiny na nízký stupeň.
- Zbylou petrželku nasekejte nahrubo a nasypte ji na rybu. Ihned podávejte.
Dušená ryba s krevetami a mušlemi z pomalého hrnce Zdroj: Největší dobroty z pomalého hrnce