Najděte si recept
Na co máte chuť?

Dušená ryba s krevetami a mušlemi z pomalého hrnce
Pokrm, který trochu připomíná slavnou francouzskou rybí polévku bouillabaisse, vám naservíruje prázdniny u moře až pod nos. Rybu vybírejte podle chuti, více se hodí ale bělomasé druhy, které nejsou tak tučné jako třeba losos nebo makrela. Práci si zjednodušíte, koupíte-li krevety už vyloupané, i tak volte šedivé – syrové, nepředvařené. Naopak nevynechávejte opečení ryby, kousky budou krásně křupavé i po delším vaření v omáčce.
nad 2 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- cibule 1 ks
- česnek 5 stroužků
- filety z bělomasé ryby nebo losos 700 g
- krevety 250 g
- hladkolistá petržel 2 hrsti
- olivový olej 1 lžíce
- hřebenatky 125 g
- konzervovaná drcená rajčata 425 g
- suché bílé víno 250 ml
- rybí nebo zeleninový vývar 250 ml
- citronová šťáva 2 lžíce
- rajčatové pyré (pasta) 1 lžíce
- sůl 3/4 lžičky nebo podle chuti
- chilli vločky 1/2 lžičky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rybu zbavte pomocí pinzety případných kostí a nakrájejte ji na 5cm kousky. Krevety vyloupejte a zbavte střívek. Polovinu petrželky nasekejte nadrobno.
- V pánvi rozehřejte na středním stupni olej, vsypte cibuli a česnek a restujte dozlatova. Přesuňte je do pomalého hrnce a na stejné pánvi opečte kousky ryby, až lehce ztmavnou. Přeložte k česneku a přidejte krevety, hřebenatky, rajčata, víno, vývar, nasekanou petrželku, citronovou šťávu, rajčatové pyré či pastu, sůl a chilli vločky. Přiklopte a vařte 2 hodiny na vysoký stupeň nebo 4 hodiny na nízký stupeň.
- Zbylou petrželku nasekejte nahrubo a nasypte ji na rybu. Ihned podávejte.
Další originální recepty z pomalého hrce najdete v aktuálním letním čísle časopisu Prima FRESH:
Největší dobroty z pomalého hrnce
Vaření v jednom hrnci je staré skoro jako lidstvo samo, pomalé vaření v jednom hrnci či pekáči praktikovaly naši předci na kamnech nebo peci. Teď se trend přípravy šťavnatého vydatného jídla bez zbytečné námahy vrací. Moderní pomalý hrnec však už vypadá úplně jinak, vybrat si můžete z různých značek, velikostí, provedení, s časovačem či bez… Andrea Litzinger vás provede záplavou informací a pomůže vám zvolit pomocníka na míru vašim potřebám, poradí, jak ušetřit čas, peníze i energii při vaření, jak o hrnec správně pečovat a samozřejmě i co v něm vařit – od předkrmů přes polévky, masa, ryby a zeleninu až po přílohy a dezerty. V pomalém hrnci uvaříte zkrátka všechno, ať jste doma ve třech nebo v osmi.
Vydalo nakladatelství CPress.