Suroviny
- olivový olej 7 lžic
- krevety (vyloupané ) 500 g
- česnek 4 stroužky
- ančovička (naložené v oleji) 2 filátka
- chilli (drcené chilli vločky) 1 lžička + k podávání
- bílé víno (suché ) 120 ml
- drcená rajčata (konzervovaná ) 800 g
- těstoviny 500 g
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
Postup přípravy
- Do velké pánve vlijte 2 lžíce olivového oleje a zahřejte ho na středním až silném stupni. V několika dávkách tak, aby krevety byly v jedné vrstvě, je opečte dorůžova – z každé strany asi 1 minutu. Odkládejte je stranou na talíř. Mezitím oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno.
- Do pánve přidejte 4 lžíce oleje a plátky ančoviček. Za stálého míchání při střední teplotě je nechte úplně rozpustit. Přimíchejte česnek a chilli a opékejte další minutu nebo až česnek zezlátne.
- Přilijte víno, promíchejte a nechte 1 minutu probublávat. Přidejte rajčata, špetku soli a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte mírným varem 15 minut.
- Mezitím uvařte ve vroucí osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus. Slijte je, asi 60 ml vody ponechte, kdyby omáčka byla příliš hustá.
- Těstoviny přesuňte do pánve s omáčkou a promíchejte. Přidejte nadrobno nasekanou petrželku a opečené krevety a při nízké až střední teplotě je v pánvi za občasného prohození nechte prohřát. Pokud je směs suchá, přilijte trochu vody z těstovin a ještě pár sekund prohřívejte.
- Zakápněte trochou olivového oleje a podávejte s chilli vločkami pro ty, kteří to rádi ostřejší.
PRIMA TIP: Krevety se snažte koupit čerstvé, tj. šedé a průhledné. Prodávají se buď zmražené, nebo chlazené, které ale jen rozmrzly v obchodě, je proto lepší koupit krevety zmražené nebo vakuově balené a chlazené. S vyloupanými krevetami budete mít méně práce, stačí je jen prohlédnout a případně odstranit z hřbetu tmavé střívko (připomíná nitku a vyškrábnete jej nožem nebo nehtem), neloupané doporučujeme vyloupat předem, aby se chutné krevetí maso obalilo pikantní omáčkou.