zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Ďábelské krevety s těstovinami v rajčatové omáčce
Autor: Kuchařka dona Corleona Ďábelské krevety s těstovinami v rajčatové omáčce

Ďábelské krevety s těstovinami v rajčatové omáčce

Hodnoceno: 5x
Krásný příklad prolínání italské a americké kuchyně v USA. Ďábelské krevety se objevily na menu italských restaurací v zámoří a okamžitě slavily úspěch kontrastem ostré chuti omáčky, jemného masa krevet a luxusním dojmem za pár dolarů.
do 30 minut
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Postup

  1. Do velké pánve vlijte 2 lžíce olivového oleje a zahřejte ho na středním až silném stupni. V několika dávkách tak, aby krevety byly v jedné vrstvě, je opečte dorůžova – z každé strany asi 1 minutu. Odkládejte je stranou na talíř. Mezitím oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno. 
  2. Do pánve přidejte 4 lžíce oleje a plátky ančoviček. Za stálého míchání při střední teplotě je nechte úplně rozpustit. Přimíchejte česnek a chilli a opékejte další minutu nebo až česnek zezlátne. 
  3. Přilijte víno, promíchejte a nechte 1 minutu probublávat. Přidejte rajčata, špetku soli a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte mírným varem 15 minut.
  4. Mezitím uvařte ve vroucí osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus. Slijte je, asi 60 ml vody ponechte, kdyby omáčka byla příliš hustá.
  5. Těstoviny přesuňte do pánve s omáčkou a promíchejte. Přidejte nadrobno nasekanou petrželku a opečené krevety a při nízké až střední teplotě je v pánvi za občasného prohození nechte prohřát. Pokud je směs suchá, přilijte trochu vody z těstovin a ještě pár sekund prohřívejte.
  6. Zakápněte trochou olivového oleje a podávejte s chilli vločkami pro ty, kteří to rádi ostřejší.

PRIMA TIP: Krevety se snažte koupit čerstvé, tj. šedé a průhledné. Prodávají se buď zmražené, nebo chlazené, které ale jen rozmrzly v obchodě, je proto lepší koupit krevety zmražené nebo vakuově balené a chlazené. S vyloupanými krevetami budete mít méně práce, stačí je jen prohlédnout a případně odstranit z hřbetu tmavé střívko (připomíná nitku a vyškrábnete jej nožem nebo nehtem), neloupané doporučujeme vyloupat předem, aby se chutné krevetí maso obalilo pikantní omáčkou. 

Ďábelské krevety s těstovinami v rajčatové omáčce
Autor: Kuchařka dona Corleona Ďábelské krevety s těstovinami v rajčatové omáčce

reklama

Kuchařka rodiny Dona Corleona

První díl trilogie Kmotr se stal kasovním trhákem ihned po premiéře v roce 1972. Režisér Francis Ford Coppola ho natočil podle románu Kmotr italsko-amerického autora Maria Puza a věrně na plátno převedl mafiánskou rodinu v New Yorku a spletité vztahy v italské a americko-italské kultuře. Jídlo patří ke stěžejním motivům, objevuje se zpravidla ve chvílích, kdy se rodiny scházejí. Tato nevšední kuchařka pečlivě popisuje autentické italské a italsko-americké pokrmy, které klan Corleonů s oblibou jí a objevují se ve filmu. Záleží jen na vás, jestli se budete nejdříve dívat nebo vařit, obojí rozhodně stojí za to. 

Vydalo nakladatelství Slovart.