Ďábelské krevety s těstovinami v rajčatové omáčce

Moje hodnocení
5x

Krásný příklad prolínání italské a americké kuchyně v USA. Ďábelské krevety se objevily na menu italských restaurací v zámoří a okamžitě slavily úspěch kontrastem ostré chuti omáčky, jemného masa krevet a luxusním dojmem za pár dolarů.

4 porce
30 minut
americká

Suroviny

  • olivový olej 7 lžic
  • vyloupané krevety 500 g
  • česnek 4 stroužky
  • ančovičky naložené v oleji 2 filátka
  • drcené chilli vločky 1 lžička + k podávání
  • bílé víno (suché bílé víno) 120 ml
  • konzervovaná drcená rajčata 800 g
  • těstoviny 500 g
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • vejce (sůl)

Postup přípravy

  1. Do velké pánve vlijte 2 lžíce olivového oleje a zahřejte ho na středním až silném stupni. V několika dávkách tak, aby krevety byly v jedné vrstvě, je opečte dorůžova – z každé strany asi 1 minutu. Odkládejte je stranou na talíř. Mezitím oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno.
  2. Do pánve přidejte 4 lžíce oleje a plátky ančoviček. Za stálého míchání při střední teplotě je nechte úplně rozpustit. Přimíchejte česnek a chilli a opékejte další minutu nebo až česnek zezlátne.
  3. Přilijte víno, promíchejte a nechte 1 minutu probublávat. Přidejte rajčata, špetku soli a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte mírným varem 15 minut.
  4. Mezitím uvařte ve vroucí osolené vodě těstoviny podle návodu na obalu akorát na skus. Slijte je, asi 60 ml vody ponechte, kdyby omáčka byla příliš hustá.
  5. Těstoviny přesuňte do pánve s omáčkou a promíchejte. Přidejte nadrobno nasekanou petrželku a opečené krevety a při nízké až střední teplotě je v pánvi za občasného prohození nechte prohřát. Pokud je směs suchá, přilijte trochu vody z těstovin a ještě pár sekund prohřívejte.
  6. Zakápněte trochou olivového oleje a podávejte s chilli vločkami pro ty, kteří to rádi ostřejší.

PRIMA TIP: Krevety se snažte koupit čerstvé, tj. šedé a průhledné. Prodávají se buď zmražené, nebo chlazené, které ale jen rozmrzly v obchodě, je proto lepší koupit krevety zmražené nebo vakuově balené a chlazené. S vyloupanými krevetami budete mít méně práce, stačí je jen prohlédnout a případně odstranit z hřbetu tmavé střívko (připomíná nitku a vyškrábnete jej nožem nebo nehtem), neloupané doporučujeme vyloupat předem, aby se chutné krevetí maso obalilo pikantní omáčkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty