Suroviny
- filet z lososa (s kůží a bez šupin) 2 ks po 150 g
- cherry rajčata (různobarevná) 300 g
- bazalka (čerstvá ) 4 snítky
- černé olivy (s peckou) 8 ks
- salám chorizo 30 g
- červený vinný ocet 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 1 lžička
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Lososa dejte masem dolů do velké nepřilnavé studené pánve a postavte ji na středně vysoký plamen. Jak se pánev rozpaluje a z lososa se začíná vypékat tuk (asi 3 minuty), obraťte ho a nechte kůží dolů vypékat ještě 5 minut nebo až bude kůže velmi křupavá a maso propečené (záleží to na jeho výšce).
- Mezitím rozpulte rajčata a natrhejte většinu lístků bazalky, pak vše promíchejte se lžící červeného vinného octa a špetkou mořské soli a černého pepře. Olivy rozmáčkněte a vyndejte z nich pecky, olivy nadrobno nasekejte. Promíchejte je se lžičkou extra panenského olivového oleje a pár kapkami vody.
- Chorizo nakrájejte na jemné plátky a na poslední 2 minuty je přidejte do pánve, pak vmíchejte ochucená rajčata a 30 vteřin prohřívejte. Rozdělte na talíře lososem navrch. Posypte ochucenými olivami a navrch natrhejte zbylou bazalku.
Kouřový losos s chorizem a rajčátky podle Jamieho 2 Zdroj: Jamie Oliver - 15 minut v kuchyni