Opečený losos s čočkou, rukolou a hořčičnou zálivkou
Zdroj: Rychlé večeře pro školáky
Opečený losos s čočkou, rukolou a hořčičnou zálivkou
Zdroj:
Rychlé večeře pro školáky
Požádejte prodavače ryb o filet odkrojený ze střední části lososa, který je všude zhruba stejně silný, takže se peče rovnoměrně. Dávejte pozor, aby losos nebyl příliš upečený, a mějte na paměti, že se losos díky zbytkovému teplu bude péct i potom, co ho vyndáte z trouby. Lososa je nejlepší podávat ve chvíli, kdy je ve středu ještě růžový. Podávejte ho s čočkovým salátem a teplým, křupavým chlebem.
Postup přípravy
-
Do velké pánve s těžkým dnem nasypejte čočku a nalejte 4 hrnky (1 l) vody. Přiveďte obsah pánve k varu, zmírněte teplotu na nízkou úroveň a pomalu vařte zhruba 25 minut, dokud čočka nezměkne. Nechte čočku okapat a dejte ji stranou.
-
V misce smíchejte ocet, šalotku, hořčici, sůl a pepř podle chuti. Pomalu přilejte 1 hrnku (60 ml) olivového oleje a šlehejte, dokud olej nebude dobře rozmíchaný. Ochutnejte a dochuťte.
-
Osolte a opepřete lososa. Na pánvi na vysokou teplotu ohřejte zbylé 2 lžičky olivového oleje. Přidejte lososa a z každé strany ho smažte 3–4 minuty, dokud nebude po celém povrchu růžový. Přendejte lososa na talíř a nechte ho 5 minut chladnout. Kusy lososa můžete nechat v původním stavu nebo je rozdělit na 4 cm velké kousky.
-
V jiné míse smíchejte rukolu s čočkou. Do vzniklé směsi nalejte 3/4 zálivky a přísady důkladně promíchejte.
-
Nakonec navrstvěte rukolu a čočku do mísy a navrch položte lososa. Pokapejte ho zbylou zálivkou a ihned podávejte s dílky citronu.
Opečený losos s čočkou, rukolou a hořčičnou zálivkou
Zdroj: Rychlé večeře pro školáky
Opečený losos s čočkou, rukolou a hořčičnou zálivkou
Zdroj:
Rychlé večeře pro školáky