zpět

Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?

Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Vložením emailu souhlasím s podmínkami pro zasílání novinek.
zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Opečený losos s čočkou, rukolou a hořčičnou zálivkou
Autor: Rychlé večeře pro školáky Opečený losos s čočkou, rukolou a hořčičnou zálivkou

Opečený losos s čočkou, rukolou a hořčičnou zálivkou

Hodnoceno: 2x
Požádejte prodavače ryb o filet odkrojený ze střední části lososa, který je všude zhruba stejně silný, takže se peče rovnoměrně. Dávejte pozor, aby losos nebyl příliš upečený, a mějte na paměti, že se losos díky zbytkovému teplu bude péct i potom, co ho vyndáte z trouby. Lososa je nejlepší podávat ve chvíli, kdy je ve středu ještě růžový. Podávejte ho s čočkovým salátem a teplým, křupavým chlebem.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Do velké pánve s těžkým dnem nasypejte čočku a nalejte 4 hrnky (1 l) vody. Přiveďte obsah pánve k varu, zmírněte teplotu na nízkou úroveň a pomalu vařte zhruba 25 minut, dokud čočka nezměkne. Nechte čočku okapat a dejte ji stranou.
  2. V misce smíchejte ocet, šalotku, hořčici, sůl a pepř podle chuti. Pomalu přilejte 1 hrnku (60 ml) olivového oleje a šlehejte, dokud olej nebude dobře rozmíchaný. Ochutnejte a dochuťte.
  3. Osolte a opepřete lososa. Na pánvi na vysokou teplotu ohřejte zbylé 2 lžičky olivového oleje. Přidejte lososa a z každé strany ho smažte 3–4 minuty, dokud nebude po celém povrchu růžový. Přendejte lososa na talíř a nechte ho 5 minut chladnout. Kusy lososa můžete nechat v původním stavu nebo je rozdělit na 4 cm velké kousky. 
  4. V jiné míse smíchejte rukolu s čočkou. Do vzniklé směsi nalejte 3/4 zálivky a přísady důkladně promíchejte.
  5. Nakonec navrstvěte rukolu a čočku do mísy a navrch položte lososa. Pokapejte ho zbylou zálivkou a ihned podávejte s dílky citronu.
Opečený losos s čočkou, rukolou a hořčičnou zálivkou
Autor: Rychlé večeře pro školáky Opečený losos s čočkou, rukolou a hořčičnou zálivkou

reklama