Suroviny
- čočka (drobnozrnná čočka) 220 g
- červený vinný ocet 3 lžíce
- šalotka (nadrobno nakrájená) 2 lžíce
- dijonská hořčice 1 a 1/2 lžíce
- olivový olej 60 ml + 2 lžičky navíc
- filet z lososa (bez kostí a kůže, nejlépe ze střední části, nakrájený na 2–3 ks) 750 g
- rukola 185 g
- citron (dílky citronu k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do velké pánve s těžkým dnem nasypejte čočku a nalejte 4 hrnky (1 l) vody. Přiveďte obsah pánve k varu, zmírněte teplotu na nízkou úroveň a pomalu vařte zhruba 25 minut, dokud čočka nezměkne. Nechte čočku okapat a dejte ji stranou.
- V misce smíchejte ocet, šalotku, hořčici, sůl a pepř podle chuti. Pomalu přilejte 1 hrnku (60 ml) olivového oleje a šlehejte, dokud olej nebude dobře rozmíchaný. Ochutnejte a dochuťte.
- Osolte a opepřete lososa. Na pánvi na vysokou teplotu ohřejte zbylé 2 lžičky olivového oleje. Přidejte lososa a z každé strany ho smažte 3–4 minuty, dokud nebude po celém povrchu růžový. Přendejte lososa na talíř a nechte ho 5 minut chladnout. Kusy lososa můžete nechat v původním stavu nebo je rozdělit na 4 cm velké kousky.
- V jiné míse smíchejte rukolu s čočkou. Do vzniklé směsi nalejte 3/4 zálivky a přísady důkladně promíchejte.
- Nakonec navrstvěte rukolu a čočku do mísy a navrch položte lososa. Pokapejte ho zbylou zálivkou a ihned podávejte s dílky citronu.
Opečený losos s čočkou, rukolou a hořčičnou zálivkou Zdroj: Rychlé večeře pro školáky