zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Rizoto z těstovinové rýže orzo s krevetami a hráškem
Autor: Jak jíme zdravě na jaře Rizoto z těstovinové rýže orzo s krevetami a hráškem

Rizoto z těstovinové rýže orzo s krevetami a hráškem

Hodnoceno: 3x
Tradiční rizoto s krevetami a hráškem můžete připravit i z těstovinové rýže. Výhodou je rychlejší příprava, což oceníte hlavně během týdne, kdy se rychlé a jednoduché recepty určitě hodí.
do 30 minut
4 porce

reklama

Postup

  1. Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Následně připravte větší pánev, rozehřejte v ní 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a opékejte 2–3 minuty na středním plameni.
  2. Poté do pánve přidejte orzo, 700 ml vody, sůl, citronovou kůru a mletou papriku, pánev přiklopte pokličkou a směs nechte vařit 8–10 minut na středním plameni. 
  3. Po uvedené době odstraňte pokličku, přidejte do pánve krevety a za občasného promíchání celou směs vařte další 2 minuty na středním plameni.
  4. Na závěr pak do pánve přidejte mražený hrášek a strouhaný parmazán, podle chuti směs případně ještě dosolte a dopepřete, ztlumte plamen na mírný stupeň a za občasného promíchání obsah pánve zahřívejte další 3 minuty.
  5. Hotové rizoto rozdělte do 4 talířů, navrch každé porce nahrubo natrhejte čerstvou bazalku a podávejte. 

PRIMA TIP: Pro přípravu receptu jsme použili krevety čerstvé, stejně dobře ale můžete použít i krevety mražené. V takovém případě se však ujistěte, že krevety byly zmrazeny zasyrova a že se tudíž nejedná o krevety již předvařené, které jsou určeny pouze k velmi krátkému prohřátí a nelze je již dále tepelně upravovat – v pokrmech proto bývají sušší a méně chuťově výrazné než krevety, které se konzumují bezprostředně po tepelné úpravě. Předvařené krevety tedy využijete spíše ve studené kuchyni anebo případně do teplých pokrmů obsahujících dobře ochucenou omáčku.

Rizoto z těstovinové rýže orzo s krevetami a hráškem
Autor: Jak jíme zdravě na jaře Rizoto z těstovinové rýže orzo s krevetami a hráškem

reklama

Jak jíme zdravě na jaře
Petr Novák, Barbora Lundgren, Barbora Hlubučková

Poslední kniha ze série Jíme zdravě po celý rok představuje jarní sezonu v celé její kráse čerstvých bylin, první zeleniny, různých salátů a drobného ovoce. Barevnost a vitaminy dodávají i klíčky a mikrozelenina, kterou si můžete vypěstovat i v truhlíku za oknem.

Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková, autoři populárního blogu Fitrecepty i zdravých kuchařek, opět dokázali, že kreativita a chuť jíst zdravě a zároveň lahodně je nepochybně možná, stačí jen chtít.

Jimezdrave.cz

Související témata: rizoto , orzo , krevety , hrášek , Hlavní jídla