Suroviny
- bílá cibule 50 g
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 2 lžíce
- rýže (orzo těstovinová rýže (v suchém stavu)) 250 g
- voda 700 ml
- citronová kůra z 1 citronu
- mletá sladká paprika 1 lžička
- krevety (vyloupané syrové ) 600 g
- mražený hrášek 150 g
- strouhaný parmazán 40 g
- bazalka (čerstvá ) 5 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cibuli a česnek nakrájejte najemno. Následně připravte větší pánev, rozehřejte v ní 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a česnek a opékejte 2–3 minuty na středním plameni.
- Poté do pánve přidejte orzo, 700 ml vody, sůl, citronovou kůru a mletou papriku, pánev přiklopte pokličkou a směs nechte vařit 8–10 minut na středním plameni.
- Po uvedené době odstraňte pokličku, přidejte do pánve krevety a za občasného promíchání celou směs vařte další 2 minuty na středním plameni.
- Na závěr pak do pánve přidejte mražený hrášek a strouhaný parmazán, podle chuti směs případně ještě dosolte a dopepřete, ztlumte plamen na mírný stupeň a za občasného promíchání obsah pánve zahřívejte další 3 minuty.
- Hotové rizoto rozdělte do 4 talířů, navrch každé porce nahrubo natrhejte čerstvou bazalku a podávejte.
PRIMA TIP: Pro přípravu receptu jsme použili krevety čerstvé, stejně dobře ale můžete použít i krevety mražené. V takovém případě se však ujistěte, že krevety byly zmrazeny zasyrova a že se tudíž nejedná o krevety již předvařené, které jsou určeny pouze k velmi krátkému prohřátí a nelze je již dále tepelně upravovat – v pokrmech proto bývají sušší a méně chuťově výrazné než krevety, které se konzumují bezprostředně po tepelné úpravě. Předvařené krevety tedy využijete spíše ve studené kuchyni anebo případně do teplých pokrmů obsahujících dobře ochucenou omáčku.