Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- listový špenát (mražený ) 500 g
- listové těsto (ideálně plát) 320 g
- filet z lososa (bez kůže) 4 filety (po 130 g)
- vejce (velká ) 2 ks
- pesto (červené ) 1 vrchovatá lžíce
- citron 1 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. V pánvi rozehřejte na středním stupni olej. Cibuli oloupejte, nasekejte nadrobno a vsypte do pánve. Česnek oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a přidejte do pánve. Opékejte 10 minut nebo do změknutí, pravidelně míchejte. Vmíchejte špenát, přiklopte a duste 5 minut, potom odklopte a zahřívejte 5 minut nebo až se odpaří veškerá tekutina. Dochuťte solí a pepřem.
- Těsto rozmotejte, a i s papírem položte na plech. Rozprostřete na něj špenát, nechte přitom ze všech stran volný okraj 5 cm. Filety lososa zbavte pinzetou případných kostí a položte je na špenát v 1cm rozestupech. S pomocí papíru ohněte těsto tak, aby po stranách obalilo lososa a střed zůstal odkrytý.
- Prošlehejte 1 vejce a částí potřete těsto. Pečte v předehřáté troubě 15 minut.
- Mezitím prošlehejte zbylé vejce s pestem. Směs nalijte na lososa a do mezer mezi ním. Vraťte do trouby a pečte 15 minut, až těsto zezlátne a vejce zpevní.
- Nechte chvilku vychladnout, rozkrojte na porce a podávejte je s klínky citronu na pokapání.
PRIMA TIP: Červené pesto koupíte v obchodě nebo snadno připravíte doma jako běžné pesto s tím rozdílem, že bazalku nahradíte za sušená rajčata, pečenou papriku nebo jejich kombinaci. Můžete přidat i pár lístků bazalky.