Suroviny
- baby špenát 250 g
- filet z lososa (s kůží) 4 ks (600 g)
- za´atar (směs koření) 2 lžíce
- sumac 2 lžičky + 1/2 lžičky na poprášení
- olivový olej 60 ml
- česnek 3 stroužky
- sezamová pasta tahini 90 g
- citronová šťáva 3 a 1/2 lžíce
- koriandr (nahrubo nasekaný) 1 a 1/2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 220 °C. Špenát operte a nechte okapat.
- Lososa přejeďte dlaní a případné kosti odstraňte pinzetou. Osušte ho poťukáváním papírovou utěrkou, osolte a opepřete. V misce smíchejte koření za’atar a sumah, lososa položte kůží dospod a posypte ho směsí tak, aby vytvořila krustu.
- Ve velké hluboké pánvi, kterou je možné dát do trouby, rozehřejte na středním až silném stupni 1 lžíci oleje. Přidejte špenát, špetku soli a špetku pepře a 2–3 minuty zahřívejte.
- Jakmile začne špenát vadnout, položte na něj lososa kůží dospod a povrch rybího masa pokapejte 2 lžícemi oleje. Vložte do trouby a pečte 5 minut.
- Mezitím oloupejte česnek a prolisujte ho do misky. Přidejte pastu tahini, 2 lžíce citronové šťávy, větší špetku soli a 100 ml vody. Prošlehejte do hladké, dosti tekuté pasty.
- Pánev vyjměte z trouby a všude okolo lososa (nikoli však na maso) nalijte tahini omáčku. Vraťte pánev do trouby a pokrm pečte ještě 5 minut, dokud není rybí maso propečené a omáčka tahini nezačne bublat. Lososa pokapejte zbývající citronovou šťávou a olejem, posypte koriandrem a kořením sumah a ihned podávejte.
PRIMA TIP: V zimě můžete špenát zaměnit za kadeřávek či mangold. Pokrm ihned snězte, studená tahini omáčka nechutná tak dobře a nelze ji ohřívat. Tahini pastu, koření za’atar a sumah koupíte v orientálním koutku v supermarketu nebo v obchodech s arabskými specialitami.
Vyzkoušejte i další recepty od Yotama Ottolenghiho