Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Ryby a mořské plody
Ryby a mořské plody
Moje milovaná spíž
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Losos s kořením za’atar a pastou tahini podle Yotama Ottolenghiho

Losos s kořením za’atar a pastou tahini podle Yotama Ottolenghiho

Losos s kořením za’atar a pastou tahini podle Yotama Ottolenghiho Zdroj: Moje milovaná spíž

  • Zavřít
Losos s kořením za’atar a pastou tahini podle Yotama Ottolenghiho

Losos s kořením za’atar a pastou tahini podle Yotama Ottolenghiho Zdroj: Moje milovaná spíž

Moje hodnocení
14x

Pokud jste ještě neochutnali spojení ryby s pastou tahini, můžete se těšit na skutečnou pochoutku. Tato verze kombinuje sezamovou pastu tahini s bylinkovým za’atarem, jehož základem je sezam, tymián a sumac, a kyselým sumahem (škumpou), což jsou známé blízkovýchodní suroviny. Nejdelikátnější je krémová oříšková pasta tahini z oblasti Levantu. Místo lososa můžete zkusit i tučnějšího kapra.

4 porce
30 minut
izraelská
Seznam.cz banner

Suroviny

  • baby špenát 250 g
  • filet z lososa (s kůží) 4 ks (600 g)
  • za´atar (směs koření) 2 lžíce
  • sumac 2 lžičky + 1/2 lžičky na poprášení
  • olivový olej 60 ml
  • česnek 3 stroužky
  • sezamová pasta tahini 90 g
  • citronová šťáva 3 a 1/2 lžíce
  • koriandr (nahrubo nasekaný) 1 a 1/2 lžíce
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy

  1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 220 °C. Špenát operte a nechte okapat.
  2. Lososa přejeďte dlaní a případné kosti odstraňte pinzetou. Osušte ho poťukáváním papírovou utěrkou, osolte a opepřete. V misce smíchejte koření za’atar a sumah, lososa položte kůží dospod a posypte ho směsí tak, aby vytvořila krustu.
  3. Ve velké hluboké pánvi, kterou je možné dát do trouby, rozehřejte na středním až silném stupni 1 lžíci oleje. Přidejte špenát, špetku soli a špetku pepře a 2–3 minuty zahřívejte.
  4. Jakmile začne špenát vadnout, položte na něj lososa kůží dospod a povrch rybího masa pokapejte 2 lžícemi oleje. Vložte do trouby a pečte 5 minut.
  5. Mezitím oloupejte česnek a prolisujte ho do misky. Přidejte pastu tahini, 2 lžíce citronové šťávy, větší špetku soli a 100 ml vody. Prošlehejte do hladké, dosti tekuté pasty.
  6. Pánev vyjměte z trouby a všude okolo lososa (nikoli však na maso) nalijte tahini omáčku. Vraťte pánev do trouby a pokrm pečte ještě 5 minut, dokud není rybí maso propečené a omáčka tahini nezačne bublat. Lososa pokapejte zbývající citronovou šťávou a olejem, posypte koriandrem a kořením sumah a ihned podávejte.
PRIMA TIP: V zimě můžete špenát zaměnit za kadeřávek či mangold. Pokrm ihned snězte, studená tahini omáčka nechutná tak dobře a nelze ji ohřívat. Tahini pastu, koření za’atar a sumah koupíte v orientálním koutku v supermarketu nebo v obchodech s arabskými specialitami.

Vyzkoušejte i další recepty od Yotama Ottolenghiho

Lilky vařené v páře se salsou z opálených chilli papriček podle Ottolenghiho Recepty

Lilky vařené v páře se salsou z opálených chilli papriček podle Ottolenghiho

18
Zapékané brambory s limetou a kokosem podle Ottolenghiho Recepty

Zapékané brambory s limetou a kokosem podle Ottolenghiho

22
Vejce s bramborami a pastou gochujang podle Ottolenghiho Recepty

Vejce s bramborami a pastou gochujang podle Ottolenghiho

16
Kaše z bílých fazolí s česnekovým aioli podle Yotama Ottolenghiho Recepty

Kaše z bílých fazolí s česnekovým aioli podle Yotama Ottolenghiho

23
Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho Recepty

Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho

32
Květák pečený s chilli máslem podle Yotama Ottolenghiho Recepty

Květák pečený s chilli máslem podle Yotama Ottolenghiho

16
Pečené cibule s máslem ochuceným pastou miso podle Ottolenghiho Recepty

Pečené cibule s máslem ochuceným pastou miso podle Ottolenghiho

20
Pečený lilek podle Yotama Ottolenghiho Recepty

Pečený lilek podle Yotama Ottolenghiho

23
Pizza bianca podle Yotama Ottolenghiho Recepty

Pizza bianca podle Yotama Ottolenghiho

21
Květákový koláč podle Yotama Ottolenghiho Recepty

Květákový koláč podle Yotama Ottolenghiho

36
Čočková polévka s uzeným masem od Yotama Ottolenghiho Recepty

Čočková polévka s uzeným masem od Yotama Ottolenghiho

31

Koření sumac: Co to je, odkud pochází a jak ho použít?
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Koření sumac: Co to je, odkud pochází a jak ho použít?

Moje milovaná spíž

Zdroj receptu

Moje milovaná spíž

Noor Muradová, Yotam Ottolenghi Moje milovaná spíž

Izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi okouzlil svět svými kreativními kombinacemi z běžně dostupných surovin a ukázal, že k vaření potřebujete hlavně fantazii, a ne výbavu michelinské restaurace. Myšlenku jeho nové knihy Moje milovaná spíž si přečtěte v úvodu tohoto článku. Tato zábavná kuchařka je první vlaštovka jeho nové ediční řady Ottolenghi Testovací kuchyně, která vyniká nápaditými recepty, praktickými tipy a řešením mnoha situací, s kterými se u vás doma potkáte. V tomto případě parádně zužitkujete různorodé zásoby ze spíže, ledničky, mrazáku a poliček a připravíte lahodná, pestrá a zdravá jídla pro celou rodinu.

Vydalo nakladatelství Slovart.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky koření losos pokrm Yotam Ottolenghi sumac

Návrhy pro vás

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky Sladké

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky Vegetariánské

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame Sladké

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři Maso

Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí Saláty

Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí

Jihočeský Šmitec podle Pepy Nemravy – pikantní pivní pomazánka s nivou, která má říz Předkrmy a chuťovky

Jihočeský Šmitec podle Pepy Nemravy – pikantní pivní pomazánka s nivou, která má říz


Přečtěte si také

Sladké
Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Novinky
Stracciatella – pod jedním slovem se skrývají hned tři typické chutě Itálie. Znáte je všechny?

Stracciatella – pod jedním slovem se skrývají hned tři typické chutě Itálie. Znáte je všechny?

Soutěžící
Šárka Junková připraví dezert na počest Václava Vydry

Šárka Junková připraví dezert na počest Václava Vydry

Vegetariánské
Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Prostřeno!
Prostřeno: Domácí vepřová paštika s bagetkou

Prostřeno: Domácí vepřová paštika s bagetkou

Prostřeno!
Prostřeno: Hovězí vývar s domácími nudlemi

Prostřeno: Hovězí vývar s domácími nudlemi

Prostřeno!
Prostřeno: Svíčková na smetaně s domácími knedlíky

Prostřeno: Svíčková na smetaně s domácími knedlíky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč Těstoviny

Zapečené těstoviny s ricottou, lilkem a cuketou – letní recept na těstovinový koláč

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou Recepty

Tagliatelle s bazalkovým pestem, rajčaty, rukolou a mozzarellou

Sladké
Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame Sladké

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Křehké broskvové růžičky s mascarpone – variace na populární dortíky s letním ovocem Sladké

Křehké broskvové růžičky s mascarpone – variace na populární dortíky s letním ovocem

Maso
Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři

Domácí hovězí fajitas s paprikou – užijte si barevnou fiestu na talíři

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti Recepty

Plněné cukety s mletým krůtím masem – dokonalá letní večeře plná chuti

Vegetariánské
Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Recepty
Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem Nápoje

Ostružinové mojito – kubánská klasika s letním ovocným twistem

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cold brew coffee: letní závislost, která vás osvěží i okouzlí dokonalou chutí

Saláty
Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské Recepty

Losos s koprovým pestem a bramborovými lupínky podle Karolíny Kamberské

Recepty
Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Pho Bo – vietnamská polévka s hovězím masem a rýžovými nudlemi

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru Polévky

Stracciatella alla romana – italská polévka s trhaným vajíčkem ve vývaru

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod Polévky

Kuřecí polévka s citronem a kuskusem – vydatný pokrm, který hravě nahradí hlavní chod

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Jihočeský Šmitec podle Pepy Nemravy – pikantní pivní pomazánka s nivou, která má říz Předkrmy a chuťovky

Jihočeský Šmitec podle Pepy Nemravy – pikantní pivní pomazánka s nivou, která má říz

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Vegetariánské
Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Sladké
Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame Sladké

Nepečený piškotový dort s krémem a borůvkami – osvědčená klasika, která nikdy nezklame

Pikantní kuřecí špízy s ananasem Recepty

Pikantní kuřecí špízy s ananasem

Saláty
Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí

Salát z červené řepy s tvarůžky a rukolou – lehký oběd plný nevšedních chutí

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty Saláty

Tradiční tabouleh – svěží blízkovýchodní salát z bulguru s čerstvými bylinkami a rajčaty

Recepty
Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu Recepty

Fava – řecká pomazánka ze žlutého hrachu

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina Přílohy

Drcené okurky s chilli zálivkou – svěží salát ke grilovanému masu i jako lehká svačina

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Zelenskému vyrostl rival. Bývalý šéf armády odmítl slib věrnosti, pomoc mu nabízí i Trumpův muž Masivní únik plynu v Brně: Policisté evakuovali 30 lidí, zásah komplikuje dopravu Tesco má problém: Účtováním slev porušilo zákon, tvrdí inspekce. Lidé platili více, než čekali

prima-zeny

Kamarádi se vracejí po letní pauze: Nevěra na obzoru? Majerovi čelí dalšímu otřesu Aneta Kernová jako zavražděná Iveta. Její smrt změní ve městě v okolí Polabí vše Kdo je kdo v novém seriálu Polabí. Hlavní postavy a jejich herečtí představitelé

prima-zoom

Zásadní objev prastarého chrámu Trump prozradil, proč se Putin nechce sejít se Zelenským. Navíc potvrdil debatu o jaderném odzbrojení Pětimetrový žralok zaútočil na surfaře. Podívejte se, jak dopadlo jeho rozkousnuté prkno

prima-fresh

Jablečné cupcaky s krémem a broskvemi – rychlý recept na malé dortíky Stracciatella – pod jedním slovem se skrývají hned tři typické chutě Itálie. Znáte je všechny? Snadný sýrový sendvič s fermentovaným kimchi – tip na zdravý oběd (nejen) do krabičky

prima-cool

Nový Rambo je totálně nabušený 7 nejlepších komedií o cestování časem: Od Návratu do budoucnosti k Návštěvníkům Alternativní svět po 2. světové válce. Wargaming odhalil novou hru a největší aktualizaci pro World of Tanks

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Když vám kočka přinese domů mrtvou myš, nemyslí to jako dárek Muchomůrka červená je symbolem jedovatých hub. Jaké jsou příznaky otravy? Využijte léčivou sílu rakytníku! Jak céčkem nabité plody sklízet a zpracovat?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.