Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty Ryby a mořské plody
Ryby a mořské plody
Moje milovaná spíž
Pin it

Hit týdne

Další hity

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Losos s kořením za’atar a pastou tahini podle Yotama Ottolenghiho

Losos s kořením za’atar a pastou tahini podle Yotama Ottolenghiho

Losos s kořením za’atar a pastou tahini podle Yotama Ottolenghiho Zdroj: Moje milovaná spíž

  • Zavřít
Losos s kořením za’atar a pastou tahini podle Yotama Ottolenghiho

Losos s kořením za’atar a pastou tahini podle Yotama Ottolenghiho Zdroj: Moje milovaná spíž

Moje hodnocení
18x

Pokud jste ještě neochutnali spojení ryby s pastou tahini, můžete se těšit na skutečnou pochoutku. Tato verze kombinuje sezamovou pastu tahini s bylinkovým za’atarem, jehož základem je sezam, tymián a sumac, a kyselým sumahem (škumpou), což jsou známé blízkovýchodní suroviny. Nejdelikátnější je krémová oříšková pasta tahini z oblasti Levantu. Místo lososa můžete zkusit i tučnějšího kapra.

4 porce
30 minut
izraelská
Seznam.cz banner

Suroviny

  • baby špenát 250 g
  • filet z lososa (s kůží) 4 ks (600 g)
  • za´atar (směs koření) 2 lžíce
  • sumac 2 lžičky + 1/2 lžičky na poprášení
  • olivový olej 60 ml
  • česnek 3 stroužky
  • sezamová pasta tahini 90 g
  • citronová šťáva 3 a 1/2 lžíce
  • koriandr (nahrubo nasekaný) 1 a 1/2 lžíce
  • sůl
  • pepř (čerstvě namletý)

Postup přípravy

  1. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 220 °C. Špenát operte a nechte okapat.
  2. Lososa přejeďte dlaní a případné kosti odstraňte pinzetou. Osušte ho poťukáváním papírovou utěrkou, osolte a opepřete. V misce smíchejte koření za’atar a sumah, lososa položte kůží dospod a posypte ho směsí tak, aby vytvořila krustu.
  3. Ve velké hluboké pánvi, kterou je možné dát do trouby, rozehřejte na středním až silném stupni 1 lžíci oleje. Přidejte špenát, špetku soli a špetku pepře a 2–3 minuty zahřívejte.
  4. Jakmile začne špenát vadnout, položte na něj lososa kůží dospod a povrch rybího masa pokapejte 2 lžícemi oleje. Vložte do trouby a pečte 5 minut.
  5. Mezitím oloupejte česnek a prolisujte ho do misky. Přidejte pastu tahini, 2 lžíce citronové šťávy, větší špetku soli a 100 ml vody. Prošlehejte do hladké, dosti tekuté pasty.
  6. Pánev vyjměte z trouby a všude okolo lososa (nikoli však na maso) nalijte tahini omáčku. Vraťte pánev do trouby a pokrm pečte ještě 5 minut, dokud není rybí maso propečené a omáčka tahini nezačne bublat. Lososa pokapejte zbývající citronovou šťávou a olejem, posypte koriandrem a kořením sumah a ihned podávejte.
PRIMA TIP: V zimě můžete špenát zaměnit za kadeřávek či mangold. Pokrm ihned snězte, studená tahini omáčka nechutná tak dobře a nelze ji ohřívat. Tahini pastu, koření za’atar a sumah koupíte v orientálním koutku v supermarketu nebo v obchodech s arabskými specialitami.

Vyzkoušejte i další recepty od Yotama Ottolenghiho

Lilky vařené v páře se salsou z opálených chilli papriček podle Ottolenghiho Recepty

Lilky vařené v páře se salsou z opálených chilli papriček podle Ottolenghiho

23
Zapékané brambory s limetou a kokosem podle Ottolenghiho Recepty

Zapékané brambory s limetou a kokosem podle Ottolenghiho

28
Vejce s bramborami a pastou gochujang podle Ottolenghiho Recepty

Vejce s bramborami a pastou gochujang podle Ottolenghiho

17
Kaše z bílých fazolí s česnekovým aioli podle Yotama Ottolenghiho Recepty

Kaše z bílých fazolí s česnekovým aioli podle Yotama Ottolenghiho

26
Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho Recepty

Pečené plátky celeru s omáčkou Café de Paris podle Ottolenghiho

40
Květák pečený s chilli máslem podle Yotama Ottolenghiho Recepty

Květák pečený s chilli máslem podle Yotama Ottolenghiho

21
Pečené cibule s máslem ochuceným pastou miso podle Ottolenghiho Recepty

Pečené cibule s máslem ochuceným pastou miso podle Ottolenghiho

23
Pečený lilek podle Yotama Ottolenghiho Recepty

Pečený lilek podle Yotama Ottolenghiho

26
Pizza bianca podle Yotama Ottolenghiho Recepty

Pizza bianca podle Yotama Ottolenghiho

28
Květákový koláč podle Yotama Ottolenghiho Recepty

Květákový koláč podle Yotama Ottolenghiho

41
Čočková polévka s uzeným masem od Yotama Ottolenghiho Recepty

Čočková polévka s uzeným masem od Yotama Ottolenghiho

34

Koření sumac: Co to je, odkud pochází a jak ho použít?
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Koření sumac: Co to je, odkud pochází a jak ho použít?

Moje milovaná spíž

Zdroj receptu

Moje milovaná spíž

Noor Muradová, Yotam Ottolenghi Moje milovaná spíž

Izraelský šéfkuchař Yotam Ottolenghi okouzlil svět svými kreativními kombinacemi z běžně dostupných surovin a ukázal, že k vaření potřebujete hlavně fantazii, a ne výbavu michelinské restaurace. Myšlenku jeho nové knihy Moje milovaná spíž si přečtěte v úvodu tohoto článku. Tato zábavná kuchařka je první vlaštovka jeho nové ediční řady Ottolenghi Testovací kuchyně, která vyniká nápaditými recepty, praktickými tipy a řešením mnoha situací, s kterými se u vás doma potkáte. V tomto případě parádně zužitkujete různorodé zásoby ze spíže, ledničky, mrazáku a poliček a připravíte lahodná, pestrá a zdravá jídla pro celou rodinu.

Vydalo nakladatelství Slovart.

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky koření losos pokrm Yotam Ottolenghi sumac

Návrhy pro vás

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society Sladké

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem Maso

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem Sladké

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec Vegetariánské
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli Sladké

Dvoubarevné vanilkové hůlky ze špaldové mouky – efektní cukroví ozdobí sváteční tabuli

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera Sladké

Arctic Roll aneb zmrzlinová roláda v moderním pojetí – tradiční britský dezert podle Jamieho Olivera


Přečtěte si také

Maso
Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Prostřeno!
Prostřeno: Italská svatební polévka s masovými koulemi

Prostřeno: Italská svatební polévka s masovými koulemi

Prostřeno!
Prostřeno: Marry me chicken s domácími těstovinami

Prostřeno: Marry me chicken s domácími těstovinami

Prostřeno!
Prostřeno: Dýňové muffiny podle Kateřiny

Prostřeno: Dýňové muffiny podle Kateřiny

Prostřeno!
Prostřeno: Šlehaný brie

Prostřeno: Šlehaný brie

Novinky
Redakční test: Horkovzdušná fritéza je aktuální hit! Peče, smaží a ohřívá přesně, jak potřebujete

Redakční test: Horkovzdušná fritéza je aktuální hit! Peče, smaží a ohřívá přesně, jak potřebujete

Sladké
Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem

Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem

Soutěže Prostřeno!
Soutěžte s Prostřeno! o vánoční losy od Sazky (8. - 11. 12. 2025)

Soutěžte s Prostřeno! o vánoční losy od Sazky (8. - 11. 12. 2025)

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem

Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society Sladké

Recept do sbírky: Ořechové rohlíčky s máslovým krémem a čokoládou podle Bread Society

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem Sladké

Křupavé popraskané sušenky s pistáciemi – sněhové potěšení s oříškovým srdcem

Maso
Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem Maso

Japonské curry s vepřovým masem, zeleninou a rýží – jednoduchý recept s asijským puncem

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Maso
Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem Zelenina

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel Přílohy

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Babiš se vrací do křesla premiéra: Pavel ho jmenuje na Pražském hradě, osud Turka je nejasný Jmenování Babiše v Den boje proti korupci? Symbolické, míní Doksanský. Pirátka neudržela smích GLOSA: Že se Babiš vzdal? Jde na to chytře. Nebojovat s prezidentem se mu těžce vyplatí

prima-zeny

Jitka a Kateřina Bártů o vtipných momentech z natáčení: Skutečnými skalpely se herci pořezali Libor Bouček se nedokáže smířit se smrtí Hezuckého: Patriku, to se nemělo stát Bojoval a věřil v život. Nikola Hezucká odhalila diagnózu milovaného Patrika

prima-zoom

Jak ubíhá čas na Marsu? Černobyl je bez ochrany? Obří kryt byl záměrně těžce poškozen a neudrží radioaktivitu Světově úspěšná reality show Asia Express míří na Primu. První teasery prozradí více

prima-fresh

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Redakční test: Horkovzdušná fritéza je aktuální hit! Peče, smaží a ohřívá přesně, jak potřebujete Opilý František – čokoládový zákusek s ořechovou náplní a rumem

prima-cool

Boj o nejlepší filmy a seriály začíná Co si Netflix koupil s Harrym Potterem, Pánem prstenů a Hrou o trůny? Seznam je obrovský Světově úspěšná reality show Asia Express míří na Primu. První teasery prozradí více

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Věnec z vánočních ozdob a ramínka rozzáří dveře i stůl Jalovec pomůže s trávením, hubnutím i kašlem. Jak ho bezpečně užívat? Med bojuje s viry i bacily. Objevte medový čaj a medovo-cibulový sirup

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.