Suroviny
- losos (čerstvý filet z lososa bez kůže) 400 g
Marináda
- sójová omáčka 1 lžíce
- olej 3 lžíce
- česnek (drcený ) 1 lžíce
- kmín 1 lžička
- uzená paprika 1 lžička
- pepř (kajenský ) 1 lžička
- sůl 1 lžička
Tzatziki
- řecký jogurt 500 g
- salátová okurka 1 ks
- kopr (čerstvý, nasekaný) 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Lososa nakrájejte na plátky centimetr široké. Suroviny na marinádu důkladně promíchejte ve větší míse, do které přidejte plátky lososa a nechte alespoň 1 hodinu marinovat.
- Jogurt nechte nejlépe přes noc vykapat. Z okurky vyndejte jadérka a nastrouhejte nahrubo, přidejte vykapaný jogurt, nasekaný kopr a sůl.
- Do majonézy přidejte kůru a šťávu ze dvou citronů. Rajčata nakrájejte na tenké plátky.
- Lososa grilujte na dobře rozpáleném grilu cca 2 minuty z každé strany nebo dle potřeby.
- Rozpůlené a opečené hamburgerové bulky plňte dle chuti všemi ingrediencemi.
Tip sommeliera: „Ke středomořské, jemné úpravě filetu z lososa se hodí velmi lehké šumivé víno s příjemnou kyselinou a osvěžující chutí. Jasnou volbou je proto růžová novinka – Mionetto Prosecco Rosé DOC. Šumivé víno s okouzlující vůní po čerstvých malinách a lesních jahodách bude skvělou volbou nejen pro tento pokrm, ale i pro odpolední posezení s přáteli u bazénu,“ říká sommelier Petr Mašek.