reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Grilované krevety s česnekem a zázvorem
Autor: Neplecha na plechu Grilované krevety s česnekem a zázvorem

Grilované krevety s česnekem a zázvorem

Hodnoceno: 7x
Základem australské kuchyně jsou ryby, mořské plody a jehněčí maso. Australany potkáte nejčastěji na farmě nebo na pláži, venku tráví hodně času, a tak se nelze divit, že příprava jídla se většinou odehrává na grilu. Je to rychlé, jednoduché a velmi společenské. Grilované krevety vyhrávají ve všech disciplínách. Ostrá česnekovo-zázvorová marináda jim dodá říz, který zvýrazní omáčka. Připravte si dostatek papírových ubrousků a pusťte se do nich.
do 30 minut
4–5 porce

reklama

Suroviny (4–5 porce)

Krevety:

Omáčka:

reklama

Postup

  1. Krevety omyjte a osušte. Do větší misky vlijte olej. Česnek oloupejte a prolisujte do oleje. Zázvor oloupejte a nastrouhejte, citronovou kůru nastrouhejte najemno. Olej promíchejte s česnekem, zázvorem, citronovou kůrou a šťávou. Do marinády vložte krevety a nechte je 1 hodinu marinovat. 
  2. Krevety grilujte na rozpáleném grilu zhruba 5 minut z každé strany. Troubu předehřejte na 200 °C, krevety rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8–10 minut dorůžova. Pravidelně je kontrolujte, aby nebyly vysušené. 
  3. Mezitím připravte omáčku. Do misky vymačkejte šťávu z citronu. Zázvor a chilli papričku nasekejte nadrobno a vsypte do citronové šťávy. Česnek oloupejte a prolisujte do citronové šťávy. Přidejte nadrobno nasekaný koriandr a promíchejte. 
  4. Upečené krevety přelijte připravenou omáčkou a hned podávejte. 

PRIMA TIP: Syrové krevety mají šedou, jakoby průhlednou barvu. Zrůžoví při vyšší teplotě, kdy se z jejich těla začne uvolňovat karoten. Podle toho poznáte, že je kreveta hotová. Jakmile zrůžoví nebo získá krásnou oranžovou barvu, podávejte ji. Delším pečením či vařením se vysuší a bude gumová. Krevety grilujte vcelku, krunýř je ochrání před přímým žárem. 

Grilované krevety s česnekem a zázvorem
Autor: Neplecha na plechu Grilované krevety s česnekem a zázvorem

Neplecha na plechu
Markéta a František Lorencovi

Kuchařka stejnojmenného blogu kombinuje cestovatelský deník s lokálními recepty. Vydejte se s manželským párem Markétou a Františkem Lorencovými do 18 známých i méně známých míst a objevujte nové zvyky, krásná místa i autentickou kuchyni. Ochutnáním typických pokrmů často pochopíte kulturu obyvatel rychleji a jasněji než čtením knih, v knize Neplecha na plechu navštívíte pět světadílů a poznáte 111 originálních receptů. Lahodný způsob cestování.

eshop.neplechanaplechu.cz

reklama

reklama