Najděte si recept
Na co máte chuť?

Grilované krevety s česnekem a zázvorem
Suroviny (4–5 porce)
Krevety:
- velké tygří krevety 10 ks
- olivový olej 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- čerstvý zázvor 3cm kousek
- chemicky neošetřený citron 1/2 ks
Omáčka:
- šťáva z 1 citronu
- čerstvý zázvor 2cm kousek
- chilli paprička 1/2 ks
- česnek 1 stroužek
- čerstvý koriandr 1 menší hrst
Postup
- Krevety omyjte a osušte. Do větší misky vlijte olej. Česnek oloupejte a prolisujte do oleje. Zázvor oloupejte a nastrouhejte, citronovou kůru nastrouhejte najemno. Olej promíchejte s česnekem, zázvorem, citronovou kůrou a šťávou. Do marinády vložte krevety a nechte je 1 hodinu marinovat.
- Krevety grilujte na rozpáleném grilu zhruba 5 minut z každé strany. Troubu předehřejte na 200 °C, krevety rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8–10 minut dorůžova. Pravidelně je kontrolujte, aby nebyly vysušené.
- Mezitím připravte omáčku. Do misky vymačkejte šťávu z citronu. Zázvor a chilli papričku nasekejte nadrobno a vsypte do citronové šťávy. Česnek oloupejte a prolisujte do citronové šťávy. Přidejte nadrobno nasekaný koriandr a promíchejte.
- Upečené krevety přelijte připravenou omáčkou a hned podávejte.
PRIMA TIP: Syrové krevety mají šedou, jakoby průhlednou barvu. Zrůžoví při vyšší teplotě, kdy se z jejich těla začne uvolňovat karoten. Podle toho poznáte, že je kreveta hotová. Jakmile zrůžoví nebo získá krásnou oranžovou barvu, podávejte ji. Delším pečením či vařením se vysuší a bude gumová. Krevety grilujte vcelku, krunýř je ochrání před přímým žárem.
Neplecha na plechu
Kuchařka stejnojmenného blogu kombinuje cestovatelský deník s lokálními recepty. Vydejte se s manželským párem Markétou a Františkem Lorencovými do 18 známých i méně známých míst a objevujte nové zvyky, krásná místa i autentickou kuchyni. Ochutnáním typických pokrmů často pochopíte kulturu obyvatel rychleji a jasněji než čtením knih, v knize Neplecha na plechu navštívíte pět světadílů a poznáte 111 originálních receptů. Lahodný způsob cestování.