Markéta a František Lorencovi

Grilované krevety s česnekem a zázvorem

Moje hodnocení
7x

Základem australské kuchyně jsou ryby, mořské plody a jehněčí maso. Australany potkáte nejčastěji na farmě nebo na pláži, venku tráví hodně času, a tak se nelze divit, že příprava jídla se většinou odehrává na grilu. Je to rychlé, jednoduché a velmi společenské. Grilované krevety vyhrávají ve všech disciplínách. Ostrá česnekovo-zázvorová marináda jim dodá říz, který zvýrazní omáčka. Připravte si dostatek papírových ubrousků a pusťte se do nich.

4 porce
30 minut
australská

Krevety

Omáčka

Postup přípravy

  1. Krevety omyjte a osušte. Do větší misky vlijte olej. Česnek oloupejte a prolisujte do oleje. Zázvor oloupejte a nastrouhejte, citronovou kůru nastrouhejte najemno. Olej promíchejte s česnekem, zázvorem, citronovou kůrou a šťávou. Do marinády vložte krevety a nechte je 1 hodinu marinovat.
  2. Krevety grilujte na rozpáleném grilu zhruba 5 minut z každé strany. Troubu předehřejte na 200 °C, krevety rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8–10 minut dorůžova. Pravidelně je kontrolujte, aby nebyly vysušené.
  3. Mezitím připravte omáčku. Do misky vymačkejte šťávu z citronu. Zázvor a chilli papričku nasekejte nadrobno a vsypte do citronové šťávy. Česnek oloupejte a prolisujte do citronové šťávy. Přidejte nadrobno nasekaný koriandr a promíchejte.
  4. Upečené krevety přelijte připravenou omáčkou a hned podávejte.

PRIMA TIP: Syrové krevety mají šedou, jakoby průhlednou barvu. Zrůžoví při vyšší teplotě, kdy se z jejich těla začne uvolňovat karoten. Podle toho poznáte, že je kreveta hotová. Jakmile zrůžoví nebo získá krásnou oranžovou barvu, podávejte ji. Delším pečením či vařením se vysuší a bude gumová. Krevety grilujte vcelku, krunýř je ochrání před přímým žárem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Markéta a František Lorencovi

Neplecha na plechu e-shop Markéta a František Lorencovi

Volné pokračování deníku z cest blogerů Neplecha na plechu představuje 112 receptů se spoustou zajímavostí a příběhů. Ochutnáte tak osm světových kuchyní a nasajete místní atmosféru. Manželé Lorencovi milují cestování a vaření a své dvě vášně spojili v jednu, když se při prozkoumávání světa učili od původních obyvatel jejich rodinné recepty a lokální specialisty. Abyste si je mohli uvařit i v našich podmínkách, upravili je podle tuzemských surovin a našich chutí. Pojďte s nimi navštívit severská bistra, ostrov Madeiru, Japonsko i kočovné kmeny střední Asie, severní Německo, Švýcarsko i Jižní Tyrolsko.

eshop.neplechanaplechu.cz


Přečtěte si také

Recepty