Krevety
- tygří krevety (velké tygří krevety) 10 ks
- extra virgin olivový olej (olivový olej) 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- zázvor (čerstvý zázvor) 3cm kousek
- chemicky neošetřený citron 1/2 ks
Omáčka
- šťáva z 1 citronu
- zázvor (čerstvý zázvor) 2cm kousek
- červené chilli papričky (chilli paprička) 1/2 ks
- česnek 1 stroužek
- čerstvý koriandr 1 menší hrst
Postup přípravy
- Krevety omyjte a osušte. Do větší misky vlijte olej. Česnek oloupejte a prolisujte do oleje. Zázvor oloupejte a nastrouhejte, citronovou kůru nastrouhejte najemno. Olej promíchejte s česnekem, zázvorem, citronovou kůrou a šťávou. Do marinády vložte krevety a nechte je 1 hodinu marinovat.
- Krevety grilujte na rozpáleném grilu zhruba 5 minut z každé strany. Troubu předehřejte na 200 °C, krevety rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8–10 minut dorůžova. Pravidelně je kontrolujte, aby nebyly vysušené.
- Mezitím připravte omáčku. Do misky vymačkejte šťávu z citronu. Zázvor a chilli papričku nasekejte nadrobno a vsypte do citronové šťávy. Česnek oloupejte a prolisujte do citronové šťávy. Přidejte nadrobno nasekaný koriandr a promíchejte.
- Upečené krevety přelijte připravenou omáčkou a hned podávejte.
PRIMA TIP: Syrové krevety mají šedou, jakoby průhlednou barvu. Zrůžoví při vyšší teplotě, kdy se z jejich těla začne uvolňovat karoten. Podle toho poznáte, že je kreveta hotová. Jakmile zrůžoví nebo získá krásnou oranžovou barvu, podávejte ji. Delším pečením či vařením se vysuší a bude gumová. Krevety grilujte vcelku, krunýř je ochrání před přímým žárem.
Grilované krevety s česnekem a zázvorem Zdroj: Neplecha na plechu