Suroviny
- jarní cibulky 2 ks
- čerstvý fenykl 1/2 bulvy
- mrkev 1 ks
- zralá cherry rajčata různých barev na větvičce 200 g
- česnek 3 stroužky
- čerstvá červená chilli paprička 1/2 ks
- různé olivy (s peckou) 8–10 ks
- olivový olej
- celé oblé ryby, jako je pražma královská, pstruh, mořský okoun, parmice nachová, očištěné 2 ks po 350 g
- různé bylinky, jako je hladkolistá petržel, máta, vrchní lístky fenyklu 1 svazek (30 g)
- bílé víno Greco di Tufo 150 ml
- citron 1 ks
- extra panenský olivový olej
Postup přípravy
- Očistěte jarní cibulky a fenykl (případné vrchní lístky uchovejte), mrkev oloupejte a pak vše nakrájejte na plátky ½ cm silné. Rajčata rozpulte, česnek oloupejte a nakrájejte ho na jemné plátky stejně jako chilli papričku. Olivy zmáčkněte a vypeckujte. Velkou pánev s 1 lžící oleje postavte na vysoký plamen. Vsypte do ní cibuli, fenykl a mrkev, o 4 minuty později rajčata, česnek, chilli papričku a olivy. Smažte 2 minuty za pravidelného promíchávání, mezitím lehce nakrojte ryby z obou stran (nasáknou tak víc chuti a rychleji se provaří).
- Ryby položte na zeleninu, nacpěte do nich polovinu bylinek, okolo vlijte víno a nechte ho odvařit na polovinu. Přidejte asi 300 ml vody, aby byla asi 1 cm do výšky boků pánve. Tu přikryjte a ryby nechte vařit prudkým varem na vysokém plameni 8 minut. (Tím, že se zelenina zespodu vaří a nahoře dusí v páře, znamená, že bude krásně voňavá.) Natrhejte zbylé lístky bylinek, navrch najemno nastrouhejte kůru z citronu a pak to vše rozsekejte a promíchejte.
- Ryby odkryjte a 1 minutu je přelévejte vydušenou šťávou. Abyste zjistili, zda jsou hotové, jděte k nejvyšší vrstvě masa za hlavou – pokud se od kosti snadno dělí na vločky, je hotovo. Ryby přesuňte na talíř, navršte na ně zeleninu a šťávu, zakapejte extra panenským olivovým olejem, posypte citronovými bylinkami a pak vymačkejte šťávu z citronu. Je to skvělé s chlebem na vysátí té neodolatelné omáčky nebo s novými bramborami, kuskusem či rýží.
Ryba v bláznivé vodě – Acqua pazza Zdroj: David Loftus for Jamie Oliver Images