Jamie Oliver

Ryba v bláznivé vodě – Acqua pazza

Moje hodnocení
3x

Jsem nadšený z toho, že se s vámi můžu podělit o tuhle fantastickou metodu, abyste viděli, jak snadné je připravit celou rybu s kostmi, což jí dodává lepší chuť a šťavnatost, a také ji nepřevaříte a asi zjistíte, že to je výhodné. Všechno se tady opravdu spojuje se vším, co se chuti a vůně tohohle nádherného jídla týče – je to prostě krása!

2 porce
30 minut
407 kcal
italská

Suroviny

  • jarní cibulky 2 ks
  • čerstvý fenykl 1/2 bulvy
  • mrkev 1 ks
  • zralá cherry rajčata různých barev na větvičce 200 g
  • česnek 3 stroužky
  • čerstvá červená chilli paprička 1/2 ks
  • různé olivy (s peckou) 8–10 ks
  • olivový olej
  • celé oblé ryby, jako je pražma královská, pstruh, mořský okoun, parmice nachová, očištěné 2 ks po 350 g
  • různé bylinky, jako je hladkolistá petržel, máta, vrchní lístky fenyklu 1 svazek (30 g)
  • bílé víno Greco di Tufo 150 ml
  • citron 1 ks
  • extra panenský olivový olej

Postup přípravy

  1. Očistěte jarní cibulky a fenykl (případné vrchní lístky uchovejte), mrkev oloupejte a pak vše nakrájejte na plátky ½ cm silné. Rajčata rozpulte, česnek oloupejte a nakrájejte ho na jemné plátky stejně jako chilli papričku. Olivy zmáčkněte a vypeckujte. Velkou pánev s 1 lžící oleje postavte na vysoký plamen. Vsypte do ní cibuli, fenykl a mrkev, o 4 minuty později rajčata, česnek, chilli papričku a olivy. Smažte 2 minuty za pravidelného promíchávání, mezitím lehce nakrojte ryby z obou stran (nasáknou tak víc chuti a rychleji se provaří).
  2. Ryby položte na zeleninu, nacpěte do nich polovinu bylinek, okolo vlijte víno a nechte ho odvařit na polovinu. Přidejte asi 300 ml vody, aby byla asi 1 cm do výšky boků pánve. Tu přikryjte a ryby nechte vařit prudkým varem na vysokém plameni 8 minut. (Tím, že se zelenina zespodu vaří a nahoře dusí v páře, znamená, že bude krásně voňavá.) Natrhejte zbylé lístky bylinek, navrch najemno nastrouhejte kůru z citronu a pak to vše rozsekejte a promíchejte.
  3. Ryby odkryjte a 1 minutu je přelévejte vydušenou šťávou. Abyste zjistili, zda jsou hotové, jděte k nejvyšší vrstvě masa za hlavou – pokud se od kosti snadno dělí na vločky, je hotovo. Ryby přesuňte na talíř, navršte na ně zeleninu a šťávu, zakapejte extra panenským olivovým olejem, posypte citronovými bylinkami a pak vymačkejte šťávu z citronu. Je to skvělé s chlebem na vysátí té neodolatelné omáčky nebo s novými bramborami, kuskusem či rýží.

Další neodolatelné recepty z nové kuchařky Jamieho Olivera najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jamie Oliver

7krát jinak Jamie Oliver

Ještě více jednoduchosti, ještě více chuti. Ve své nejnovější knize s podtitulem Snadné nápady z vašich oblíbených surovin věnuje Jamie pozornost 18 nejčastěji používaným surovinám a představuje je ve zcela novém světle ve 120 receptech. Maximum chuti a minimum úsilí je další sympatická mantra, kterou se Jamie při vymýšlení receptů řídil. Jen tak zařadíte novinky do svého repertoáru, jen tak budete vařit každý den. Vybrat si můžete z rychlovek, bezpracných pokrmů z jednoho hrnce, z jídel pro jednoho i velkou rodinu. Jamie myslí na všechny možné situace a nabízí velmi okouzlující a lahodné řešení. A pokud by vám nestačila papírová kniha, můžete shlédnout i jeho kuchařskou show v televizi.

Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty