Ryba v bláznivé vodě – Acqua pazza
Zdroj: David Loftus for Jamie Oliver Images
Ryba v bláznivé vodě – Acqua pazza
Zdroj:
David Loftus for Jamie Oliver Images
Jsem nadšený z toho, že se s vámi můžu podělit o tuhle fantastickou metodu, abyste viděli, jak snadné je připravit celou rybu s kostmi, což jí dodává lepší chuť a šťavnatost, a také ji nepřevaříte a asi zjistíte, že to je výhodné. Všechno se tady opravdu spojuje se vším, co se chuti a vůně tohohle nádherného jídla týče – je to prostě krása!
2 porce
30 minut
407 kcal
italská
Postup přípravy
-
Očistěte jarní cibulky a fenykl (případné vrchní lístky uchovejte), mrkev oloupejte a pak vše nakrájejte na plátky ½ cm silné. Rajčata rozpulte, česnek oloupejte a nakrájejte ho na jemné plátky stejně jako chilli papričku. Olivy zmáčkněte a vypeckujte. Velkou pánev s 1 lžící oleje postavte na vysoký plamen. Vsypte do ní cibuli, fenykl a mrkev, o 4 minuty později rajčata, česnek, chilli papričku a olivy. Smažte 2 minuty za pravidelného promíchávání, mezitím lehce nakrojte ryby z obou stran (nasáknou tak víc chuti a rychleji se provaří).
-
Ryby položte na zeleninu, nacpěte do nich polovinu bylinek, okolo vlijte víno a nechte ho odvařit na polovinu. Přidejte asi 300 ml vody, aby byla asi 1 cm do výšky boků pánve. Tu přikryjte a ryby nechte vařit prudkým varem na vysokém plameni 8 minut. (Tím, že se zelenina zespodu vaří a nahoře dusí v páře, znamená, že bude krásně voňavá.) Natrhejte zbylé lístky bylinek, navrch najemno nastrouhejte kůru z citronu a pak to vše rozsekejte a promíchejte.
-
Ryby odkryjte a 1 minutu je přelévejte vydušenou šťávou. Abyste zjistili, zda jsou hotové, jděte k nejvyšší vrstvě masa za hlavou – pokud se od kosti snadno dělí na vločky, je hotovo. Ryby přesuňte na talíř, navršte na ně zeleninu a šťávu, zakapejte extra panenským olivovým olejem, posypte citronovými bylinkami a pak vymačkejte šťávu z citronu. Je to skvělé s chlebem na vysátí té neodolatelné omáčky nebo s novými bramborami, kuskusem či rýží.
Ryba v bláznivé vodě – Acqua pazza
Zdroj: David Loftus for Jamie Oliver Images
Ryba v bláznivé vodě – Acqua pazza
Zdroj:
David Loftus for Jamie Oliver Images
Další neodolatelné recepty z nové kuchařky Jamieho Olivera najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: