reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní
Autor: archiv Josef Maršálek Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní

Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní

Hodnoceno: 3x
Tyhle babičkovské koláče z nadýchaného těsta plněné neobvyklou náplní z malin s vůní fialek, zasypané drobenkou vám prvním soustem přivolají příjemné bezčasí letních prázdnin. Dokazují, jak i „obyčejné“ koláče mohou být výjimečným dezertem, po kterém se jen zapráší. Koláče totiž hospodyně odjakživa plnily tím, co dům dal, a v létě nabízí zahrada přímo bohatství.
nad 2 hodiny
20 ks porcí

reklama

reklama

Postup

  1. Do velké mísy vlijte mléko, rozdrobte do něj droždí, promíchejte se žloutky a 200 g mouky a nechte 30 minut kynout. Přidejte cukr, máslo, sůl, citronovou kůru a zbylou mouku a vymíchejte hladké, nelepivé těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto 1 hodinu na teplém místě kynout. 
  2. Z vykynutého těsta oddělujte pomoučenou lžící nebo prsty kousky o váze 50 g a na pomoučeném vále je zakulaťte. Válejte je dlaní tak, aby byly všechny koule stejné. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zlehka je postříkejte nebo pomašlujte vodou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout. 
  3. Do rendlíku vlijte vodu, rozmíchejte v ní pudink a cukr, přidejte máslo, maliny a fialkovou esenci a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, odstavte a přelijte do mísy. Zakryjte ji potravinářskou fólií a pevně ji přitiskněte na hladinu horké náplně, tím nevznikne škraloup při chladnutí. 
  4. Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vejcem. 
  5. Náplň vložte do cukrářského sáčku a špičkou vstříkněte do každého koláče stejné množství náplně, zhruba 20 g. 
  6. Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, másla, cukru a špetky soli vypracujte v prstech drobenku. Chcete-li větší hrudky, přidejte pár kapek vody. Drobenkou posypte koláčky a ihned je vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 10–12 minut dozlatova. Vytáhněte, nechte zchladnout a posypte sušenou chrpou. 

PRIMA TIP: Zkuste připravit pro obměnu jahodovou náplň s růží či borůvkovou s tymiánem. Do drobenky místo části mouky přidejte jemné ovesné vločky se špetkou skořice pro extra texturu a vůni.

Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní
Autor: archiv Josef Maršálek Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní
Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní
Autor: archiv Josef Maršálek Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní

Moderní česká cukrařina
Josef Maršálek

Enfant terrible české gastroscény i vůdčí figura stále populárnější TV soutěže. Maršálek přišel, viděl, zvítězil, a jelikož má nejen dar od pánaboha, ale i široké srdce, nezištně se ve 47 receptech dělí o vše, co zjistil o klasických kouscích naší cukrařiny. Laskonky, žloutkové řezy, větrníčky – cukrář, který pekl i pro britský královský dvůr, svým soukromým brexitem vztyčil národní vlajku opravdu bezkonkurenčně.

reklama

Související témata: koláče , maliny , Josef Maršálek , Sladké , Česká kuchyně

reklama