Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní
Zdroj: archiv Josef Maršálek
Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní
Zdroj:
archiv Josef Maršálek
Tyhle babičkovské koláče z nadýchaného těsta plněné neobvyklou náplní z malin s vůní fialek, zasypané drobenkou vám prvním soustem přivolají příjemné bezčasí letních prázdnin. Dokazují, jak i „obyčejné“ koláče mohou být výjimečným dezertem, po kterém se jen zapráší. Koláče totiž hospodyně odjakživa plnily tím, co dům dal, a v létě nabízí zahrada přímo bohatství.
Postup přípravy
-
Do velké mísy vlijte mléko, rozdrobte do něj droždí, promíchejte se žloutky a 200 g mouky a nechte 30 minut kynout. Přidejte cukr, máslo, sůl, citronovou kůru a zbylou mouku a vymíchejte hladké, nelepivé těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto 1 hodinu na teplém místě kynout.
-
Z vykynutého těsta oddělujte pomoučenou lžící nebo prsty kousky o váze 50 g a na pomoučeném vále je zakulaťte. Válejte je dlaní tak, aby byly všechny koule stejné. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zlehka je postříkejte nebo pomašlujte vodou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
-
Do rendlíku vlijte vodu, rozmíchejte v ní pudink a cukr, přidejte máslo, maliny a fialkovou esenci a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, odstavte a přelijte do mísy. Zakryjte ji potravinářskou fólií a pevně ji přitiskněte na hladinu horké náplně, tím nevznikne škraloup při chladnutí.
-
Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vejcem.
-
Náplň vložte do cukrářského sáčku a špičkou vstříkněte do každého koláče stejné množství náplně, zhruba 20 g.
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, másla, cukru a špetky soli vypracujte v prstech drobenku. Chcete-li větší hrudky, přidejte pár kapek vody. Drobenkou posypte koláčky a ihned je vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 10–12 minut dozlatova. Vytáhněte, nechte zchladnout a posypte sušenou chrpou.
PRIMA TIP: Zkuste připravit pro obměnu jahodovou náplň s růží či borůvkovou s tymiánem. Do drobenky místo části mouky přidejte jemné ovesné vločky se špetkou skořice pro extra texturu a vůni.
Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní 2
Zdroj: archiv Josef Maršálek
Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní 2
Zdroj:
archiv Josef Maršálek
Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní
Zdroj: archiv Josef Maršálek
Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní
Zdroj:
archiv Josef Maršálek