Těsto
- mléko 250 g
- droždí (čerstvé ) 20 g
- žloutek 2 ks
- špaldová hladká mouka 500 g
- cukr krupice 80 g
- máslo 100 g
- citronová kůra ( ) z 1 chemicky neošetřeného citronu
- vejce (na potření) 1 ks
- hladká mouka (na pomoučení)
- jedlé květy (sušené květy chrpy)
- sůl 5 g
Náplň
- voda 100 ml
- vanilkový pudink (prášek) 20 g (1/2 sáčku)
- cukr krupice 65 g
- máslo 25 g
- maliny 300 g
- fialky (fialková esence) 2 kapky
Drobenka
- hladká mouka 120 g
- máslo 55 g
- cukr krupice 50 g
Postup přípravy
- Do velké mísy vlijte mléko, rozdrobte do něj droždí, promíchejte se žloutky a 200 g mouky a nechte 30 minut kynout. Přidejte cukr, máslo, sůl, citronovou kůru a zbylou mouku a vymíchejte hladké, nelepivé těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto 1 hodinu na teplém místě kynout.
- Z vykynutého těsta oddělujte pomoučenou lžící nebo prsty kousky o váze 50 g a na pomoučeném vále je zakulaťte. Válejte je dlaní tak, aby byly všechny koule stejné. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zlehka je postříkejte nebo pomašlujte vodou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
- Do rendlíku vlijte vodu, rozmíchejte v ní pudink a cukr, přidejte máslo, maliny a fialkovou esenci a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, odstavte a přelijte do mísy. Zakryjte ji potravinářskou fólií a pevně ji přitiskněte na hladinu horké náplně, tím nevznikne škraloup při chladnutí.
- Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vejcem.
- Náplň vložte do cukrářského sáčku a špičkou vstříkněte do každého koláče stejné množství náplně, zhruba 20 g.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, másla, cukru a špetky soli vypracujte v prstech drobenku. Chcete-li větší hrudky, přidejte pár kapek vody. Drobenkou posypte koláčky a ihned je vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 10–12 minut dozlatova. Vytáhněte, nechte zchladnout a posypte sušenou chrpou.
PRIMA TIP: Zkuste připravit pro obměnu jahodovou náplň s růží či borůvkovou s tymiánem. Do drobenky místo části mouky přidejte jemné ovesné vločky se špetkou skořice pro extra texturu a vůni.