Josef Maršálek

Nadýchané koláče s malinovo-fialkovou náplní

Moje hodnocení
4x

Tyhle babičkovské koláče z nadýchaného těsta plněné neobvyklou náplní z malin s vůní fialek, zasypané drobenkou vám prvním soustem přivolají příjemné bezčasí letních prázdnin. Dokazují, jak i „obyčejné“ koláče mohou být výjimečným dezertem, po kterém se jen zapráší. Koláče totiž hospodyně odjakživa plnily tím, co dům dal, a v létě nabízí zahrada přímo bohatství.

1 porce
120 minut
česká

Těsto

  • mléko 250 g
  • droždí (čerstvé droždí) 20 g
  • žloutek (žloutky) 2 ks
  • hladká špaldová mouka 500 g
  • cukr krupice 80 g
  • máslo 100 g
  • sůl 5 g
  • strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • vejce (vejce na potření) 1 ks
  • mouka na pomoučení
  • sušené květy chrpy

Náplň

Drobenka

Postup přípravy

  1. Do velké mísy vlijte mléko, rozdrobte do něj droždí, promíchejte se žloutky a 200 g mouky a nechte 30 minut kynout. Přidejte cukr, máslo, sůl, citronovou kůru a zbylou mouku a vymíchejte hladké, nelepivé těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto 1 hodinu na teplém místě kynout.
  2. Z vykynutého těsta oddělujte pomoučenou lžící nebo prsty kousky o váze 50 g a na pomoučeném vále je zakulaťte. Válejte je dlaní tak, aby byly všechny koule stejné. Skládejte je na plech vyložený pečicím papírem, zlehka je postříkejte nebo pomašlujte vodou a nechte na teplém místě 1 hodinu kynout.
  3. Do rendlíku vlijte vodu, rozmíchejte v ní pudink a cukr, přidejte máslo, maliny a fialkovou esenci a za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, odstavte a přelijte do mísy. Zakryjte ji potravinářskou fólií a pevně ji přitiskněte na hladinu horké náplně, tím nevznikne škraloup při chladnutí.
  4. Vykynuté koláčky potřete rozšlehaným vejcem.
  5. Náplň vložte do cukrářského sáčku a špičkou vstříkněte do každého koláče stejné množství náplně, zhruba 20 g.
  6. Troubu předehřejte na 180 °C. Z mouky, másla, cukru a špetky soli vypracujte v prstech drobenku. Chcete-li větší hrudky, přidejte pár kapek vody. Drobenkou posypte koláčky a ihned je vložte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 10–12 minut dozlatova. Vytáhněte, nechte zchladnout a posypte sušenou chrpou.

PRIMA TIP: Zkuste připravit pro obměnu jahodovou náplň s růží či borůvkovou s tymiánem. Do drobenky místo části mouky přidejte jemné ovesné vločky se špetkou skořice pro extra texturu a vůni.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty