reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Klasické české kynuté koláče
Autor: Smoothcooking.cz Klasické české kynuté koláče

Klasické české kynuté koláče

Hodnoceno: 4x
Kynuté koláče nesmí chybět na svatbách, všemožných plesech a jiných oslavách. Není divu, tato tradiční sladká pochoutka z české kuchyně baví svou rozmanitostí. Každý si vybere z náplně, která mu nejvíce chutná. A nebo vymyslí skvělou kombinaci hned několika z nich. Která je ta vaše nej?
do 1,5 hodiny
25 ks porcí

TIPY KE KYNUTÍ:

  1. Napusťte si větší mísu teplou vodou a do ní ponořte mísu s těstem. Teplo jde odspodu a těsto krásně nakyne.
  2. Můžete ale také zapnout ve své troubě teplotu a ta by měla být cca 35 °C, rozhodně ne více jak 40 °C, to už by začalo těsto péct, a to nechceme. Jakmile se trouba zahřeje, tak ji vypněte a mísu vložte do trouby.

reklama

reklama

Suroviny (25 ks porcí)

Tvarohová náplň:

Maková náplň:

Postup

  1. Nejprve nechte vzejít kvásek. Odměřte si plnou dávku 300 ml mléka, ze které část odlijte do velkého hrnku. Zbytek nechte na později.
  2. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžičku cukru a špetku soli.
  3. K tomu 1 lžíci hladké mouky a důkladně promíchejte vidličkou.
  4. Přiklopte a čekejte, až vzejde. Mezitím si odvažte mouky a vložte do hnětací mísy.
  5. Odvažte také cukr a přidejte do mísy. 
  6. Poté přisypte sůl a kůru z chemicky neošetřeného citronu.
  7. Jakmile je hotový, k surovinám v míse přidejte vzešlý kvásek.
  8. Odvažte si máslo a sádlo a přidejte ke směsi. Do hnětací mísy ještě přidejte na závěr žloutek a zbytek vlažného mléka.
  9. Všechny suroviny hněťte cca 20 minut. Díky tomu bude těsto krásně propracované.
  10. Takto by mělo vypadat uhnětené těsto (foto vlevo nahoře). Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka.
  11. Uhnětené těsto posypte hladkou moukou a přikryjte utěrkou. Odložte na teplé místo a nechte nakynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
  12. Nyní vyválejte těsto na cca 1 cm tlustou placku a vykrájejte pomocí skleničky. Já z této várky dělám 25 koláčů. Ale velikost je čistě na vás.
  13. Na vál nasypte hladkou mouku a do ní vždy obtiskněte dno skleničky a následně jím udělejte důlek do vykrojeného koláčku.
  14. Okraje koláčku potřete bílkem. Do každého koláčku přidejte půl lžičky povidel. Ale náplň je čistě na vás. Já to mám takto nejraději.
  15. Poté přidejte 1 plnou lžičku tvarohové náplně (připravenou smícháním ingrediencí výše) a posypte drobenkou (opět ze smíchaných ingrediencí).
  16. Koláče pečte ve vyhřáté troubě na horkovzduch na 180 °C.

MAKOVÁ NÁPLŇ

  1. Umletý mák vložte do kastrůlku, zalijte mlékem a povařte. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte a vmíchejte cukr a rum.

TIP NA ZÁVĚR: Já přidávám při pečení ještě 1 stupeň páry. Pokud nemáte tuto možnost, tak do trouby vložte teplu odolnou misku s vodou. Koláče budou díky tomu krásně vláčné.

Klasické české kynuté koláče
Autor: Smoothcooking.cz Klasické české kynuté koláče

reklama

Smooth & cooking
Kateřina Kuranova

Ze začátku jsem si založila internetový zápisník, kam jsem zapisovala recepty pro mé přátele. Ale po roce ho začali sledovat i další lidé, tak jsem se rozhodla koupit si doménu a začít opravdu blogovat. Přidala jsem tomu duši a hlavně zapojila i můj osobní život. Do všech receptů přidávám hlavně kus sebe a obrovskou dávku úsměvu a elánu.

Můj blog Smoothcooking.cz je souhrn jednoduchých a rychlých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Je proložen složitějšími recepty pro ty, kteří chtějí strávit u plotny i několik hodin. Najdete zde sladké, slané, ale i nápoje a smoothie.

Popisuji tipy, triky, inspiraci na to, jak být lepší kuchařkou či kuchařem, dále doporučené restaurace, ingredience a vybavení a food akce.