Suroviny
- droždí 20 g
- mléko 300 ml
- cukr 50 g
- hladká mouka 250 g
- polohrubá mouka 250 g
- citronová kůra z 1/2 citronu
- tuk na pečení 60 g (30 g másla + 30 g sádla)
- žloutek 1 ks
- bílek (na potření) 1 ks
- švestková povidla
- sůl 1/2 lžičky
Tvarohová náplň
- tvaroh 250 g
- žloutek 1 ks
- vanilkový cukr 1 a 1/2 lžíce
- citronová šťáva 1 lžička
- rum 1 lžička
- citronová kůra
Drobenka
- máslo 50 g
- cukr krupice 50 g
- polohrubá mouka 50 g
TIPY KE KYNUTÍ:
- Napusťte si větší mísu teplou vodou a do ní ponořte mísu s těstem. Teplo jde odspodu a těsto krásně nakyne.
- Můžete ale také zapnout ve své troubě teplotu a ta by měla být cca 35 °C, rozhodně ne více jak 40 °C, to už by začalo těsto péct, a to nechceme. Jakmile se trouba zahřeje, tak ji vypněte a mísu vložte do trouby.
Postup přípravy
- Nejprve nechte vzejít kvásek. Odměřte si plnou dávku 300 ml mléka, ze které část odlijte do velkého hrnku. Zbytek nechte na později.
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžičku cukru a špetku soli.
- K tomu 1 lžíci hladké mouky a důkladně promíchejte vidličkou.
- Přiklopte a čekejte, až vzejde. Mezitím si odvažte mouky a vložte do hnětací mísy.
- Odvažte také cukr a přidejte do mísy.
- Poté přisypte sůl a kůru z chemicky neošetřeného citronu.
- Jakmile je hotový, k surovinám v míse přidejte vzešlý kvásek.
- Odvažte si máslo a sádlo a přidejte ke směsi. Do hnětací mísy ještě přidejte na závěr žloutek a zbytek vlažného mléka.
- Všechny suroviny hněťte cca 20 minut. Díky tomu bude těsto krásně propracované.
- Takto by mělo vypadat uhnětené těsto (foto vlevo nahoře). Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka.
- Uhnětené těsto posypte hladkou moukou a přikryjte utěrkou. Odložte na teplé místo a nechte nakynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
- Nyní vyválejte těsto na cca 1 cm tlustou placku a vykrájejte pomocí skleničky. Já z této várky dělám 25 koláčů. Ale velikost je čistě na vás.
- Na vál nasypte hladkou mouku a do ní vždy obtiskněte dno skleničky a následně jím udělejte důlek do vykrojeného koláčku.
- Okraje koláčku potřete bílkem. Do každého koláčku přidejte půl lžičky povidel. Ale náplň je čistě na vás. Já to mám takto nejraději.
- Poté přidejte 1 plnou lžičku tvarohové náplně (připravenou smícháním ingrediencí výše) a posypte drobenkou (opět ze smíchaných ingrediencí).
- Koláče pečte ve vyhřáté troubě na horkovzduch na 180 °C.
MAKOVÁ NÁPLŇ
- Umletý mák vložte do kastrůlku, zalijte mlékem a povařte. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte a vmíchejte cukr a rum.
TIP NA ZÁVĚR: Já přidávám při pečení ještě 1 stupeň páry. Pokud nemáte tuto možnost, tak do trouby vložte teplu odolnou misku s vodou. Koláče budou díky tomu krásně vláčné.
Klasické české kynuté koláče 2 Zdroj: Smoothcooking.cz
Vyzkoušejte také výborné valašské frgály se čtyřmi druhy náplně podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE