Češka z Česka

Klasické české kynuté koláče

Moje hodnocení
15x

Kynuté koláče nesmí chybět na svatbách, všemožných plesech a jiných oslavách. Není divu, tato tradiční sladká pochoutka z české kuchyně baví svou rozmanitostí. Každý si vybere z náplně, která mu nejvíce chutná. A nebo vymyslí skvělou kombinaci hned několika z nich. Která je ta vaše nej?

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

Tvarohová náplň

Drobenka

Maková náplň

TIPY KE KYNUTÍ:

  1. Napusťte si větší mísu teplou vodou a do ní ponořte mísu s těstem. Teplo jde odspodu a těsto krásně nakyne.
  2. Můžete ale také zapnout ve své troubě teplotu a ta by měla být cca 35 °C, rozhodně ne více jak 40 °C, to už by začalo těsto péct, a to nechceme. Jakmile se trouba zahřeje, tak ji vypněte a mísu vložte do trouby.

Postup přípravy

  1. Nejprve nechte vzejít kvásek. Odměřte si plnou dávku 300 ml mléka, ze které část odlijte do velkého hrnku. Zbytek nechte na později.
  2. Mléko ohřejte, aby bylo vlažné a rozdrobte do něj droždí. Přidejte lžičku cukru a špetku soli.
  3. K tomu 1 lžíci hladké mouky a důkladně promíchejte vidličkou.
  4. Přiklopte a čekejte, až vzejde. Mezitím si odvažte mouky a vložte do hnětací mísy.
  5. Odvažte také cukr a přidejte do mísy.
  6. Poté přisypte sůl a kůru z chemicky neošetřeného citronu.
  7. Jakmile je hotový, k surovinám v míse přidejte vzešlý kvásek.
  8. Odvažte si máslo a sádlo a přidejte ke směsi. Do hnětací mísy ještě přidejte na závěr žloutek a zbytek vlažného mléka.
  9. Všechny suroviny hněťte cca 20 minut. Díky tomu bude těsto krásně propracované.
  10. Takto by mělo vypadat uhnětené těsto (foto vlevo nahoře). Kdyby bylo moc husté, tak přilijte ještě trochu mléka.
  11. Uhnětené těsto posypte hladkou moukou a přikryjte utěrkou. Odložte na teplé místo a nechte nakynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.
  12. Nyní vyválejte těsto na cca 1 cm tlustou placku a vykrájejte pomocí skleničky. Já z této várky dělám 25 koláčů. Ale velikost je čistě na vás.
  13. Na vál nasypte hladkou mouku a do ní vždy obtiskněte dno skleničky a následně jím udělejte důlek do vykrojeného koláčku.
  14. Okraje koláčku potřete bílkem. Do každého koláčku přidejte půl lžičky povidel. Ale náplň je čistě na vás. Já to mám takto nejraději.
  15. Poté přidejte 1 plnou lžičku tvarohové náplně (připravenou smícháním ingrediencí výše) a posypte drobenkou (opět ze smíchaných ingrediencí).
  16. Koláče pečte ve vyhřáté troubě na horkovzduch na 180 °C.

MAKOVÁ NÁPLŇ

  1. Umletý mák vložte do kastrůlku, zalijte mlékem a povařte. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte a vmíchejte cukr a rum.
TIP NA ZÁVĚR: Já přidávám při pečení ještě 1 stupeň páry. Pokud nemáte tuto možnost, tak do trouby vložte teplu odolnou misku s vodou. Koláče budou díky tomu krásně vláčné.

Vyzkoušejte také výborné valašské frgály se čtyřmi druhy náplně podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Češka z Česka

Jana Jakusová Češka z Česka

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Jakusová, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska.cz


Přečtěte si také

Recepty