Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Jitka Rákosníková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Prozkoumejte taje sladce žhavé maďarské kuchyně, která inspirovala i mnoho našich národních pokladů

Maďarský hovězí guláš se zeleninou

Maďarský hovězí guláš se zeleninou Zdroj: iStock

  • Zavřít
Maďarský hovězí guláš se zeleninou

Maďarský hovězí guláš se zeleninou Zdroj: iStock

První obyvatelé maďarských nížin sem dorazili z asijských stepí. Ale nezůstali tu sami. Prakticky ve středu Evropy ležící úrodná krajina obdařená i pohořími s hustými lesy, jezery a řekami v čele s Dunajem a Tisou byla lákadlem i pro usedlíky ze západu i jihu kontinentu. A tak má maďarská kuchyně mnoho společného s tou středoevropskou, zároveň bychom v ní dodnes našli závany mnohem vzdálenějšího exotična. Všechny vlivy pak spojuje láska k pikantnímu ochucování, symbolizovaná všudypřítomnou paprikou.

Seznam.cz banner

Sladká i pálivá

Ano, nic není větším symbolem maďarské kuchyně jako paprika – a to do té míry, že se pod původním názvem používá i v dalších kuchyních světa, a pochopitelně i z Maďarska dováží. Konkurenta má jen ve španělské paprice, ale na tom není nic divného, neboť mají historicky mnoho společného. Byl to totiž Kryštof Kolumbus, respektive jeho objevné výpravy, který rostlinky papriky „přivezl“ do Evropy. Do Maďarska se pak dostaly nejspíš s dobyvačnými Turky, případně osídlenci z Balkánu, kteří před tureckou expanzí prchali do středu Evropy. Jiný příběh mluví o přímém spojení se Španělskem, kde už se paprika ujala a doznala popularity. Ať tak či tak, díky vhodným klimatickým podmínkám pro pěstování se brzy paprika ve své zeleninové i kořenicí podobě stala určujícím elementem maďarské kuchyně.

Vyzkoušejte pravý segedínský guláš podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Klasický segedínský guláš krok za krokem

Papriková pravidla

Díky plošnému rozšíření papriky – pevnou součástí jejich kuchyně je už od konce 17. století – jsou Maďaři mistry i v zacházení s ní. Ve většině receptů je přidávána už na začátku procesu a často je součástí jíšky. Po zasmahnutí mouky v tuku je třeba nádobu sejmout ze zdroje tepla, vmíchat papriku a ihned také tekutinu a/nebo další suroviny. Pak se teprve nádoba vrátí zpět na oheň – tento postup zabrání, aby se vzhledem k vysokému obsahu těkavých olejů paprika začala pálit a hořknout. Další možností je promíchat zvolené množství papriky v troše oleje a pak směs vmíchat do pokrmu.

Při správném zacházení jídlu předá paprika svou charakteristickou vůni, chuť, barvu i konzistenci. Centry (a konkurenty) pěstování a obchodu s paprikou jsou města Kalocsa a Szeged. Z druhého jmenovaného si ji roku 1879 odvezl slavný šéfkuchař Auguste Escoffier do svého proslulého hotelu v Monte Carlu a postaral se tak o rozšíření slávy „maďarského koření“ ve vysoké gastronomii.

Rybí paprikáš Recepty

Rybí paprikáš

17
Maďarský kuřecí paprikáš Recepty

Maďarský kuřecí paprikáš

65

Nejenom paprikou živ je Maďar

Je-li paprika životodárným kořením maďarské kuchyně a jemnou či ostrou tečkou velké části tamních pokrmů, jejich základ vytváří takřka ve stejné míře maso a zelenina. Pověst a kvalita maďarského masa jsou příslovečné, ať už jde o hovězí dobytek (slavné je například tzv. šedé plemeno) či vepře, kdy trh v posledních letech dobývá plemeno Mangalica. Vepřové je také základem proslulých maďarských uzenin, v jejichž ochucování hraje prim opět paprika, a zdrojem sádla a slaniny, nejsolidnějších základů maďarské kuchyně. Uzeniny jsou kromě přímé konzumace také typickou surovinou v teplé kuchyni.

Mimořádně oblíbeným masem je pak drůbež, jak velmi kvalitní kuřata (csirke), tak i proslulé husy (liba) a kachny (kacsa). Husy také poskytují skvělá játra včetně těch tučných a mýtických výšin dosahují husí škvarky z tučné kůže.

Stejnou měrou jako maso pak ale maďarská kuchyně stojí i na zelenině. Pochopitelně jsou to skvostné papriky, rajčata, okurky, ale i zelí a kořenová zelenina – bez pestrosti barev, chutí a vůní prvotřídní zeleniny by maďarská kuchyně snad neexistovala. Zapomínat nesmíme ani na skvělé sladkovodní ryby, zvěřinu a bezpočet druhů těstovin, které patří mezi nejoblíbenější přílohy i samostatná jídla.

Poklady maďarské kuchyně: Pečená krůtí stehna se švestkovým zelím Maso

Poklady maďarské kuchyně: Pečená krůtí stehna se švestkovým zelím

9
Poklady maďarské kuchyně: Fazolová polévka Jókai s uzeným kolenem a pikantní klobásou Polévky

Poklady maďarské kuchyně: Fazolová polévka Jókai s uzeným kolenem a pikantní klobásou

9
Poklady maďarské kuchyně: Kuřecí polévka s jablky Polévky

Poklady maďarské kuchyně: Kuřecí polévka s jablky

16
Poklady maďarské kuchyně: Dušené kuře s křenovou omáčkou Maso

Poklady maďarské kuchyně: Dušené kuře s křenovou omáčkou

16
Poklady maďarské kuchyně: Bakoňské kotlety s houbami a paprikovou omáčkou podávané s nočky Maso

Poklady maďarské kuchyně: Bakoňské kotlety s houbami a paprikovou omáčkou podávané s nočky

13
Maďarský vepřový perkelt se zeleninou a houbami Recepty

Maďarský vepřový perkelt se zeleninou a houbami

52
Kotlíkový guláš po maďarsku – se zeleninou, bramborem a těstovinami Recepty

Kotlíkový guláš po maďarsku – se zeleninou, bramborem a těstovinami

31
Halászlé – maďarský rybí kotlík Recepty

Halászlé – maďarský rybí kotlík

25
Maďarský perkelt z vepřového bůčku s tarhoňou Recepty

Maďarský perkelt z vepřového bůčku s tarhoňou

26
S Klárou v kuchyni: Maďarská houbová polévka Recepty

S Klárou v kuchyni: Maďarská houbová polévka

37
Maďarská houbová polévka s čerstvým koprem Recepty

Maďarská houbová polévka s čerstvým koprem

28
Maďarský hrnec Recepty

Maďarský hrnec

82

Prostá i elegantní

Jsou-li nejznámější maďarské pokrmy jako je guláš, perkelt, slepice na paprice či lečo dětmi úrodného venkova a umu tamních hospodyň, v nichž najdeme i řadu stop po turecké kuchyni, nesmíme zapomínat ani na vlivy, které sebou přinesla všeobjímající náruč rakousko-uherského mocnářství. Maďaři či chcete-li Uhři v něm hráli velmi důležitou roli a jejich pokrmy se do tohoto amalgámu, jímž kuchyně středu Evropy je, zapsaly výrazným písmem – koneckonců podobně je tomu i s vlivy kuchyně Moravy a českých zemí.

Ovlivňování bylo pochopitelně vzájemné a maďarské měšťanstvo, o šlechtě nemluvě, brzy a rádo nasávalo principy a postupy zjemnělé vídeňské kuchyně, jež byla sama ovlivněna gastronomií francouzskou. Proto na jedné straně najdeme v dobové české, rakouské i maďarské kuchyni takřka shodná jídla, často jen s minimem odlišností, a stejně tak můžeme v kuchyni maďarské vystopovat mnohá zjemnělá a komplikovaná jídla, která byla v mocnářství tak populární. Vídeňský řízek, jehněčí kotletky s chřestem i obliba bešamelu či tučných husích jater patřily k dobovým oblíbencům a jejich obliba přetrvává dodnes.

Připravte domácí langoše podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Domácí smažené langoše z kynutého těsta

Pojďte s námi do cukrászdy

No těžko říct, zda jsme my vymysleli cukrárnu či Maďaři cukrászdu a to samé bude platit i o dobrotách, které tu najdeme. Obliba cukráren a kaváren v Maďarsku je příslovečná a bezpochyby se může rovnat té rakouské potažmo vídeňské. Snad nikde pak není tak dobře vidět, jak byly propojeny kulinární vlivy v rakousko-uherské říši a jak se do nich mnohdy promítla i francouzská vysoká cukrařina.

Maďarské cukrárny jsou překrásné, zajít si do nich nejen při slavnostních příležitostech je pro místní hezké zpestření dne a že tu mohou očekávat pestrý výběr nádherných dortíků a proslulých dortů je samozřejmostí. Od plněných řezů s čokoládovým přelivem zserbószelet, vzniklých ve slavné cukrárně Gerbeaud, přes indiánky, krémeše s variací Franciakrémes se šlehačkou, čokoládové řezy s čokoládovou náplní Rigó Jancsi, větrníky s mandlovou posypkou (Képviselőfánk), čokoládový dort, punčový dort, Stefaniin dort (vrstvy těsta jsou prokládané čokoládovým krémem), dort Eszterházy z ořechového sněhového těsta spojovaný vanilkovým krémem, či světově proslulý dort Dobošův podle mistra cukráře Jószefa C. Dobose (vrstvy šlehaného piškotového těsta jsou spojeny máslovým krémem s kakaem a dort je pokryt placičkou z tvrdého karamelu, předkrájeným na řezy pro pozdější snadné krájení).

Specialitou maďarské cukrařiny je také obliba marcipánu – figurky a bonbonky z něj jsou všudypřítomné – a pasty z jedlých kaštanů, která tvoří základ mnohých dezertů a krémů. Z méně složitých sladkostí musíme jmenovat palačinky (pálacsintá), které jsou maďarskou národní institucí a nejspíš i vynálezem. Tak třeba proslulé palačinky z cukrárny Gundel jsou plněné smetanovým vanilkovým krémem s mletými ořechy, rozinkami a pomerančovou kůrou a přelité čokoládou.

Vyzkoušejte také domácí trdelník a připravte jej podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Domácí trdelník – vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu

Labužník končí sýrem…

… a také ovocem. A pochopitelně vínem. A v Maďarsku je z čeho vybírat. Tradice domácích čerstvých sýrů, dnes pochopitelně vyráběných průmyslově, byla nejsilnější v oblasti Gomolya a ta také dala jméno celé této skupině. Původně se gomolyjské sýry připravovaly z ovčího mléka, později převážilo kravské, ale najdeme i kozí. Dalšími klasikami jsou sýry typu parenica, kaškaval či populární Hajdú. Proslavil se i sýr Óvár, připravovaný po vzoru německého Tilsiteru i domácí verze holandské goudy.

K sýrovému prkénku si můžete dát i bezpočet druhů ovoce, od skvělých jablek, hrušek, třešní, višní a švestek, z nichž se samozřejmě připravuje i řada zavařenin, suší se a nakládají. Kvalitou vynikají i vlašské ořechy a již zmíněné jedlé kaštany (geszténye).

Bezpochyby nejoblíbenějším nápojem je pak víno, Maďarsko se dnes v jejich kvalitě vyrovná třeba vínům rakouským, vinařství věnuje obrovskou péči, produkce vín však není velká a dá se říct, že většinu svých báječných moků si Maďaři vypijí sami. Největší výjimku tvoří dnes už i v zámoří slavné tokajské ve své dezertní podobě. Rozhodně pak stojí za to maďarské vinařské regiony, stejně tak jako tamní kuchyni, objevit na vlastní pěst. Není to tak daleko.

Sezona jedlých kaštanů je tu: upečte si je doma v troubě podle prověřeného postupu
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Sezona jedlých kaštanů je tu: upečte si je doma v troubě podle prověřeného postupu

A co ten guláš?

Původní název pro maďarské pastevce dobytka se stal generickým pojmem i pokrmem, který dnes najdeme po celém světě. Ten originální, který si gulyásové připravovali (i dnes leckde připravují) v kotlíku nad ohněm se podobá spíš tomu, co my označujeme jako gulášovou polévku. Na vrstvu na kostičky nakrájené osmahnuté cibule v kotlíku se nasype na větší kousky nakrájené maso, vše se zasype hojnou vrstvou papriky a nechá se dusit, až je maso poloměkké. Pak se přidá na kostičky nakrájená mrkev a brambory, na plátky nakrájená paprika a dostatek vody. Pravý gulyás se nikdy nezahušťuje moukou, ale je možné do něj přidat lžíci rajčatového pyré. Je samozřejmě možné ho různě obohacovat, ale polévkovitý základ plus hovězí maso, to je klasika.

Perkelt se často dělá i z vepřového, drůbeže, jehněčího či zvěřiny, maso je nakrájené na drobnější kostičky a je v něm víc papriky než v příbuzném paprikáši, který se navíc zjemňuje zakysanou smetanou. V tokáni je maso nakrájené na proužky, paprika chybí a je nahrazena majoránkou a černým pepřem, často se podlévá bílým vínem. K téhle skupině pokrmů byste v Maďarsku jako přílohu nejčastěji dostali nočky, tarhoňu, nudle či kukuřičnou kaši.

Maďarský kotlíkový guláš z hovězího krku Recepty

Maďarský kotlíkový guláš z hovězího krku

48
Maďarský guláš Recepty

Maďarský guláš

19

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Jitka Rákosníková

Autor článku

Jitka Rákosníková

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jídlo kuchyně maso dort Maďarsko paprika pokrm cukrárna maďarská kuchyně

Návrhy pro vás

Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril Maso

Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi Vegetariánské

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky Sladké

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone Sladké

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi Maso

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky Zelenina

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem Maso

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem


Přečtěte si také

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Naučte se jednoduchý trik, jak rychle a bez námahy oloupat rajčata

Naučte se jednoduchý trik, jak rychle a bez námahy oloupat rajčata

Maso
Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril

Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril

Vegetariánské
Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Novinky
Letní čtení plné jídla – 6 tipů na knihy o gastronomii, které si můžete přečíst během prázdnin

Letní čtení plné jídla – 6 tipů na knihy o gastronomii, které si můžete přečíst během prázdnin

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Sladké
Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Maso
Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Zelenina
Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone Sladké

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Maso
Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem Maso

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli Maso

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli

Zelenina
Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami Maso

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem Ryby a mořské plody

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Polévky
Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku Polévky

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Zelenina
Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu Zelenina

Těhotnej kuchař: Nakládané beraní rohy – klasická chuťovka k masu

Vegetariánské
Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru Vegetariánské

Palak tofu – indická omáčka z kořeněného špenátu s tofu místo panýru

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli Maso

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli

Saláty
Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Fialův zeť: Zaklínadla národních konzervativců jsou úsměvná, Motoristé nejsou konkurence ODS Trump oznámí nový plán na vyzbrojení Ukrajiny. Je naštvaný a bude agresivní, tvrdí zdroje Ovoce a zelenina zlevní: Sadaři hlásí výjimečnou úrodu. Za co ušetříme nejvíce?

prima-zeny

Veličenstva na festivalu: Slavní prozradili, kdy se cítili jako opravdoví králové a královny Bernášková o vztahu s dcerou: Držím si hranici rodiče, nechci, ať je po mně přecitlivělá Dojemné gesto Jitky Čvančarové ve Varech. Tetováním vzdala hold zesnulé Kolouchové

prima-zoom

Jak vypadá budoucnost lékařství? Jak je možné, že krajty stráví celou svou kořist i s kostmi? Důkladný výzkum tomu přišel na kloub Video zachytilo poslední okamžiky muže, který se na letišti vrhnul do motoru letadla

prima-fresh

Naučte se jednoduchý trik, jak rychle a bez námahy oloupat rajčata Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

prima-cool

20 nejprodávanějších her roku 2025 Kolik procent má filmové Kingdom Come na ČSFD? První reakce českých diváků jsou venku Stellan Skarsgård převzal Křišťálový glóbus, karlovarský festival má nečekaného vítěze

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky

prima-living

František Ringo Čech žije ve finském srubu. Byl mezi prvními, kdo si takové bydlení pořídil 5 jedovatých hub, které se pletou s jedlými. Prozradíme triky, jak je rozlišit Vodnice: Pěstujte zapomenutou staročeskou zeleninu! Jak na to?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.