Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Jitka Rákosníková

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Prozkoumejte taje sladce žhavé maďarské kuchyně, která inspirovala i mnoho našich národních pokladů

Maďarský hovězí guláš se zeleninou

Maďarský hovězí guláš se zeleninou Zdroj: iStock

  • Zavřít
Maďarský hovězí guláš se zeleninou

Maďarský hovězí guláš se zeleninou Zdroj: iStock

První obyvatelé maďarských nížin sem dorazili z asijských stepí. Ale nezůstali tu sami. Prakticky ve středu Evropy ležící úrodná krajina obdařená i pohořími s hustými lesy, jezery a řekami v čele s Dunajem a Tisou byla lákadlem i pro usedlíky ze západu i jihu kontinentu. A tak má maďarská kuchyně mnoho společného s tou středoevropskou, zároveň bychom v ní dodnes našli závany mnohem vzdálenějšího exotična. Všechny vlivy pak spojuje láska k pikantnímu ochucování, symbolizovaná všudypřítomnou paprikou.

Seznam.cz banner

Sladká i pálivá

Ano, nic není větším symbolem maďarské kuchyně jako paprika – a to do té míry, že se pod původním názvem používá i v dalších kuchyních světa, a pochopitelně i z Maďarska dováží. Konkurenta má jen ve španělské paprice, ale na tom není nic divného, neboť mají historicky mnoho společného. Byl to totiž Kryštof Kolumbus, respektive jeho objevné výpravy, který rostlinky papriky „přivezl“ do Evropy. Do Maďarska se pak dostaly nejspíš s dobyvačnými Turky, případně osídlenci z Balkánu, kteří před tureckou expanzí prchali do středu Evropy. Jiný příběh mluví o přímém spojení se Španělskem, kde už se paprika ujala a doznala popularity. Ať tak či tak, díky vhodným klimatickým podmínkám pro pěstování se brzy paprika ve své zeleninové i kořenicí podobě stala určujícím elementem maďarské kuchyně.

Vyzkoušejte pravý segedínský guláš podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Klasický segedínský guláš krok za krokem

Papriková pravidla

Díky plošnému rozšíření papriky – pevnou součástí jejich kuchyně je už od konce 17. století – jsou Maďaři mistry i v zacházení s ní. Ve většině receptů je přidávána už na začátku procesu a často je součástí jíšky. Po zasmahnutí mouky v tuku je třeba nádobu sejmout ze zdroje tepla, vmíchat papriku a ihned také tekutinu a/nebo další suroviny. Pak se teprve nádoba vrátí zpět na oheň – tento postup zabrání, aby se vzhledem k vysokému obsahu těkavých olejů paprika začala pálit a hořknout. Další možností je promíchat zvolené množství papriky v troše oleje a pak směs vmíchat do pokrmu.

Při správném zacházení jídlu předá paprika svou charakteristickou vůni, chuť, barvu i konzistenci. Centry (a konkurenty) pěstování a obchodu s paprikou jsou města Kalocsa a Szeged. Z druhého jmenovaného si ji roku 1879 odvezl slavný šéfkuchař Auguste Escoffier do svého proslulého hotelu v Monte Carlu a postaral se tak o rozšíření slávy „maďarského koření“ ve vysoké gastronomii.

Rybí paprikáš Recepty

Rybí paprikáš

20
Maďarský kuřecí paprikáš Recepty

Maďarský kuřecí paprikáš

70

Nejenom paprikou živ je Maďar

Je-li paprika životodárným kořením maďarské kuchyně a jemnou či ostrou tečkou velké části tamních pokrmů, jejich základ vytváří takřka ve stejné míře maso a zelenina. Pověst a kvalita maďarského masa jsou příslovečné, ať už jde o hovězí dobytek (slavné je například tzv. šedé plemeno) či vepře, kdy trh v posledních letech dobývá plemeno Mangalica. Vepřové je také základem proslulých maďarských uzenin, v jejichž ochucování hraje prim opět paprika, a zdrojem sádla a slaniny, nejsolidnějších základů maďarské kuchyně. Uzeniny jsou kromě přímé konzumace také typickou surovinou v teplé kuchyni.

Mimořádně oblíbeným masem je pak drůbež, jak velmi kvalitní kuřata (csirke), tak i proslulé husy (liba) a kachny (kacsa). Husy také poskytují skvělá játra včetně těch tučných a mýtických výšin dosahují husí škvarky z tučné kůže.

Stejnou měrou jako maso pak ale maďarská kuchyně stojí i na zelenině. Pochopitelně jsou to skvostné papriky, rajčata, okurky, ale i zelí a kořenová zelenina – bez pestrosti barev, chutí a vůní prvotřídní zeleniny by maďarská kuchyně snad neexistovala. Zapomínat nesmíme ani na skvělé sladkovodní ryby, zvěřinu a bezpočet druhů těstovin, které patří mezi nejoblíbenější přílohy i samostatná jídla.

Poklady maďarské kuchyně: Pečená krůtí stehna se švestkovým zelím Maso

Poklady maďarské kuchyně: Pečená krůtí stehna se švestkovým zelím

11
Poklady maďarské kuchyně: Fazolová polévka Jókai s uzeným kolenem a pikantní klobásou Polévky

Poklady maďarské kuchyně: Fazolová polévka Jókai s uzeným kolenem a pikantní klobásou

17
Poklady maďarské kuchyně: Kuřecí polévka s jablky Polévky

Poklady maďarské kuchyně: Kuřecí polévka s jablky

17
Poklady maďarské kuchyně: Dušené kuře s křenovou omáčkou Maso

Poklady maďarské kuchyně: Dušené kuře s křenovou omáčkou

19
Poklady maďarské kuchyně: Bakoňské kotlety s houbami a paprikovou omáčkou podávané s nočky Maso

Poklady maďarské kuchyně: Bakoňské kotlety s houbami a paprikovou omáčkou podávané s nočky

14
Maďarský vepřový perkelt se zeleninou a houbami Recepty

Maďarský vepřový perkelt se zeleninou a houbami

58
Kotlíkový guláš po maďarsku – se zeleninou, bramborem a těstovinami Recepty

Kotlíkový guláš po maďarsku – se zeleninou, bramborem a těstovinami

31
Halászlé – maďarský rybí kotlík Recepty

Halászlé – maďarský rybí kotlík

29
Maďarský perkelt z vepřového bůčku s tarhoňou Recepty

Maďarský perkelt z vepřového bůčku s tarhoňou

29
S Klárou v kuchyni: Maďarská houbová polévka Recepty

S Klárou v kuchyni: Maďarská houbová polévka

42
Maďarská houbová polévka s čerstvým koprem Recepty

Maďarská houbová polévka s čerstvým koprem

32
Maďarský hrnec Recepty

Maďarský hrnec

85

Prostá i elegantní

Jsou-li nejznámější maďarské pokrmy jako je guláš, perkelt, slepice na paprice či lečo dětmi úrodného venkova a umu tamních hospodyň, v nichž najdeme i řadu stop po turecké kuchyni, nesmíme zapomínat ani na vlivy, které sebou přinesla všeobjímající náruč rakousko-uherského mocnářství. Maďaři či chcete-li Uhři v něm hráli velmi důležitou roli a jejich pokrmy se do tohoto amalgámu, jímž kuchyně středu Evropy je, zapsaly výrazným písmem – koneckonců podobně je tomu i s vlivy kuchyně Moravy a českých zemí.

Ovlivňování bylo pochopitelně vzájemné a maďarské měšťanstvo, o šlechtě nemluvě, brzy a rádo nasávalo principy a postupy zjemnělé vídeňské kuchyně, jež byla sama ovlivněna gastronomií francouzskou. Proto na jedné straně najdeme v dobové české, rakouské i maďarské kuchyni takřka shodná jídla, často jen s minimem odlišností, a stejně tak můžeme v kuchyni maďarské vystopovat mnohá zjemnělá a komplikovaná jídla, která byla v mocnářství tak populární. Vídeňský řízek, jehněčí kotletky s chřestem i obliba bešamelu či tučných husích jater patřily k dobovým oblíbencům a jejich obliba přetrvává dodnes.

Připravte domácí langoše podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Domácí smažené langoše z kynutého těsta

Pojďte s námi do cukrászdy

No těžko říct, zda jsme my vymysleli cukrárnu či Maďaři cukrászdu a to samé bude platit i o dobrotách, které tu najdeme. Obliba cukráren a kaváren v Maďarsku je příslovečná a bezpochyby se může rovnat té rakouské potažmo vídeňské. Snad nikde pak není tak dobře vidět, jak byly propojeny kulinární vlivy v rakousko-uherské říši a jak se do nich mnohdy promítla i francouzská vysoká cukrařina.

Maďarské cukrárny jsou překrásné, zajít si do nich nejen při slavnostních příležitostech je pro místní hezké zpestření dne a že tu mohou očekávat pestrý výběr nádherných dortíků a proslulých dortů je samozřejmostí. Od plněných řezů s čokoládovým přelivem zserbószelet, vzniklých ve slavné cukrárně Gerbeaud, přes indiánky, krémeše s variací Franciakrémes se šlehačkou, čokoládové řezy s čokoládovou náplní Rigó Jancsi, větrníky s mandlovou posypkou (Képviselőfánk), čokoládový dort, punčový dort, Stefaniin dort (vrstvy těsta jsou prokládané čokoládovým krémem), dort Eszterházy z ořechového sněhového těsta spojovaný vanilkovým krémem, či světově proslulý dort Dobošův podle mistra cukráře Jószefa C. Dobose (vrstvy šlehaného piškotového těsta jsou spojeny máslovým krémem s kakaem a dort je pokryt placičkou z tvrdého karamelu, předkrájeným na řezy pro pozdější snadné krájení).

Specialitou maďarské cukrařiny je také obliba marcipánu – figurky a bonbonky z něj jsou všudypřítomné – a pasty z jedlých kaštanů, která tvoří základ mnohých dezertů a krémů. Z méně složitých sladkostí musíme jmenovat palačinky (pálacsintá), které jsou maďarskou národní institucí a nejspíš i vynálezem. Tak třeba proslulé palačinky z cukrárny Gundel jsou plněné smetanovým vanilkovým krémem s mletými ořechy, rozinkami a pomerančovou kůrou a přelité čokoládou.

Vyzkoušejte také domácí trdelník a připravte jej podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Domácí trdelník – vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu

Labužník končí sýrem…

… a také ovocem. A pochopitelně vínem. A v Maďarsku je z čeho vybírat. Tradice domácích čerstvých sýrů, dnes pochopitelně vyráběných průmyslově, byla nejsilnější v oblasti Gomolya a ta také dala jméno celé této skupině. Původně se gomolyjské sýry připravovaly z ovčího mléka, později převážilo kravské, ale najdeme i kozí. Dalšími klasikami jsou sýry typu parenica, kaškaval či populární Hajdú. Proslavil se i sýr Óvár, připravovaný po vzoru německého Tilsiteru i domácí verze holandské goudy.

K sýrovému prkénku si můžete dát i bezpočet druhů ovoce, od skvělých jablek, hrušek, třešní, višní a švestek, z nichž se samozřejmě připravuje i řada zavařenin, suší se a nakládají. Kvalitou vynikají i vlašské ořechy a již zmíněné jedlé kaštany (geszténye).

Bezpochyby nejoblíbenějším nápojem je pak víno, Maďarsko se dnes v jejich kvalitě vyrovná třeba vínům rakouským, vinařství věnuje obrovskou péči, produkce vín však není velká a dá se říct, že většinu svých báječných moků si Maďaři vypijí sami. Největší výjimku tvoří dnes už i v zámoří slavné tokajské ve své dezertní podobě. Rozhodně pak stojí za to maďarské vinařské regiony, stejně tak jako tamní kuchyni, objevit na vlastní pěst. Není to tak daleko.

Sezona jedlých kaštanů je tu: upečte si je doma v troubě podle prověřeného postupu
Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Sezona jedlých kaštanů je tu: upečte si je doma v troubě podle prověřeného postupu

A co ten guláš?

Původní název pro maďarské pastevce dobytka se stal generickým pojmem i pokrmem, který dnes najdeme po celém světě. Ten originální, který si gulyásové připravovali (i dnes leckde připravují) v kotlíku nad ohněm se podobá spíš tomu, co my označujeme jako gulášovou polévku. Na vrstvu na kostičky nakrájené osmahnuté cibule v kotlíku se nasype na větší kousky nakrájené maso, vše se zasype hojnou vrstvou papriky a nechá se dusit, až je maso poloměkké. Pak se přidá na kostičky nakrájená mrkev a brambory, na plátky nakrájená paprika a dostatek vody. Pravý gulyás se nikdy nezahušťuje moukou, ale je možné do něj přidat lžíci rajčatového pyré. Je samozřejmě možné ho různě obohacovat, ale polévkovitý základ plus hovězí maso, to je klasika.

Perkelt se často dělá i z vepřového, drůbeže, jehněčího či zvěřiny, maso je nakrájené na drobnější kostičky a je v něm víc papriky než v příbuzném paprikáši, který se navíc zjemňuje zakysanou smetanou. V tokáni je maso nakrájené na proužky, paprika chybí a je nahrazena majoránkou a černým pepřem, často se podlévá bílým vínem. K téhle skupině pokrmů byste v Maďarsku jako přílohu nejčastěji dostali nočky, tarhoňu, nudle či kukuřičnou kaši.

Maďarský kotlíkový guláš z hovězího krku Recepty

Maďarský kotlíkový guláš z hovězího krku

52
Maďarský guláš Recepty

Maďarský guláš

24

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Jitka Rákosníková

Autor článku

Jitka Rákosníková

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jídlo kuchyně maso dort Maďarsko paprika pokrm cukrárna maďarská kuchyně

Návrhy pro vás

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí Maso

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame Předkrmy a chuťovky

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Sladké

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu Těstoviny

Zapečené fleky s uzeným masem a houbami – voňavá klasika pro celou rodinu

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče Maso

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sladké

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám Předkrmy a chuťovky

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech


Přečtěte si také

Maso
Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Předkrmy a chuťovky
Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Soutěžící
Kristýna Thompson svým menu propojuje dva světy

Kristýna Thompson svým menu propojuje dva světy

Novinky
Podzim bez nachlazení? Fermentované kimchi může pomoci imunitě i střevům

Podzim bez nachlazení? Fermentované kimchi může pomoci imunitě i střevům

Sladké
Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Prostřeno!
Prostřeno: Zapečený lilek se sýrem

Prostřeno: Zapečený lilek se sýrem

Prostřeno!
Prostřeno: Cheesecake do skleničky podle Tomáše

Prostřeno: Cheesecake do skleničky podle Tomáše

Prostřeno!
Prostřeno: Cuketová polévka s kari podle Tomáše

Prostřeno: Cuketová polévka s kari podle Tomáše

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí Sladké

Briošky s jablky a červeným rybízem – nadýchaný moučník, který zaujme vzhledem i chutí

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Maso
Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče Maso

Vepřové maso pečené na cideru a smetaně s bramborem – lahůdka z jednoho pekáče

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři Maso

Hovězí guláš na černém pivu s lesními houbami – chuť podzimu na talíři

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano Recepty

Kynuté buchty plněné červeným zelím – známá česká specialita připravená naslano

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní Recepty

Bramborový koláč s jablky – snadný a chutný recept inspirovaný českou kuchyní

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů Polévky

Krémová čočková polévka s cizrnou a rajčaty – vydatná luštěninová polévka do chladných dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů Polévky

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Předkrmy a chuťovky
Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám Předkrmy a chuťovky

Sýrový chlebíček s olivami a uzeným masem – originální chuťovka nebo příloha k jednoduchým pomazánkám

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením Předkrmy a chuťovky

Smažené hermelínové nugety se švestkovým dipem – slaná chuťovka s voňavým překvapením

Předkrmy a chuťovky
Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Pečené avokádo s vajíčkem a tvarůžky – nevšední chuťovka s typickým českým sýrem

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda Vegetariánské

Čočková sekaná s mrkví a hráškem – chutná vegetariánská verze tradičního českého oběda

Maso
Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí Sladké

Smažené jablečné lívanečky z tvarohu – perfektní víkendová snídaně ovoněná skořicí

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech Sladké

Pěnové řezy se švestkami a skořicí – efektní podzimní moučník na plech

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce Recepty

Česneková bageta s parmazánem – perfektní příloha na večírek i ke grilovačce

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Fiala: V Evropě nám závidí stav ekonomiky. Bez zvýšení daní bychom lidem nepomohli Covid se probudil, vidíme obrovský nárůst, tvrdí Prymula. Ve světě dominuje nová varianta Pozdvižení při Trumpově cestě do Londýna: Air Force One mělo ohrožovat jiné letadlo

prima-zeny

Vanilly nastudovala všechny zahraniční verze Zrádců. V ďábelské hře využila svůj půvab V roli hradního pána si Kotek ukořistil srdce nejen soutěžících. Plakát si chce pověsit i Farna Petra Švancaru si diváci zamilovali. V seriálu ho čeká nová životní etapa

prima-zoom

Víte, kolik je na Zemi oceánů? Dělá se Pumpkin Spice Latte ze skutečných dýní? Známe všechny „tajemné“ přísady Víc než 1000 vraků lodí v poušti? Odhalte záhadu smrtícího Pobřeží koster

prima-fresh

Králík pečený na jablkách a sušených švestkách – masová specialita plná podzimních chutí Pita chléb s tuňákem a grilovanou paprikou: Rychlá svačina, která nezklame Podzim bez nachlazení? Fermentované kimchi může pomoci imunitě i střevům

prima-cool

Kdy bude Fantastická čtyřka online? První recenze: Nejlepší film roku je tady, Leonardo DiCaprio hraje v dalším mistrovském díle Největší romantika roku selhala. Margot Robbie nezopakovala nadšení z Barbie

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Kde našel Robert Redford svůj vysněný domov? Herec si zamiloval Utah Houbový horoskop: Býk je jako hřib, Ryba jako bedla, Štír jako babka Jeřabiny prospívají kloubům a fungují proti stresu. Které jsou jedlé?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.