Petr Cvan / Zrozeno v EU

Maďarský perkelt z vepřového bůčku s tarhoňou

Moje hodnocení
19x

Maďarský perkelt je tradiční jídlo ve stylu guláše, který je připravený z vepřového masa a chuť je podpořená zeleninou – v pravém perkeltu nesmí chybět čerstvé papriky a rajčata. Do základu také potřebujete mletou maďarskou papriku, která má velmi výraznou chuť.

4 porce
60 minut
maďarská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Maso opláchněte, popřípadě zbavte kůže, osušte a nakrájejte na kostky.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. V kastrolu rozpusťte asi 2 lžíce vepřového sádla a při nízké teplotě a za stálého míchání osmažte cibuli.
  4. Přidejte maso a zvolna orestujte.
  5. Když jsou kousky masa „zatažené“, přidejte vrchovatou lžíci sladké mleté papriky. Zamíchejte. Kvalitní maďarská lahůdková paprika se vyznačuje plnou, opravdu paprikovou chutí. Můžete přidat i půl lžičky maďarské pálivé.
  6. Paprikové lusky zbavte jader, opláchněte a nakrájejte na menší proužky. Přidejte oloupaná rajčata, která jste předem nasekali na kousky. Zeleninu přidejte k masu.
  7. Přidejte asi 2 lžičky soli, chvíli míchejte, stále při mírné teplotě. Pak přiklopte poklicí.
  8. Po 5 minutách odklopte. Pokud je zelenina čerstvá, sahá šťáva tak do poloviny celkové vrstvy pokrmu. Tak by to mělo být. V případě potřeby přidejte malé množství vývaru nebo bílého vína. Poté pomalu duste pod pokličkou. Teplotu nezvyšujte.
  9. V mezičase v dalším hrnci přiveďte k varu vodu, kterou osolte a vložte do ní tarhoňu. Poté, co vyplave na hladinu, posbírejte ji cedníčkem a propláchněte vodou.
  10. Když je maso měkké, odkryjte pokrm, zvyšte teplotu a vyvařením zredukujte do zahoustlé konzistence. Perkelt se na talíři neroztéká a díky tomu nemusíte přidávat žádnou mouku. Recept je tím pádem bezlepkový. Na konci ochutnejte, popřípadě prosolte nebo přiostřete pálivou paprikou.

PRIMA TIP: Během svého nákupu se při výběru potravin zaměřte na jejich původ v zemích Evropské unie. Ideální je, pokud se veškerá zemědělská produkce může spotřebovat do pár desítek nebo maximálně stovek kilometrů od místa výroby. Jakékoliv převážení na velké vzdálenosti navíc významně ovlivňuje čerstvost všech zemědělských a potravinářských produktů.

Více informací na: www.zrozeno.eu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Petr Cvan / Zrozeno v EU


Přečtěte si také

Recepty