Suroviny
- kapr (sladkovodní ryby (kapr a dravec v poměru 1 : 1)) cca 3 kg
- bobkový list 1 ks
- cibule 2 ks
- bílá paprika 2 kg
- feferonky 2 ks
- brambory (větší) 2 ks
- česnek 3 stroužky
- rajčata (menší) 1 ks
- mletá sladká paprika (jemně mletá růžová kalocská paprika) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Ryby zbavte šupin, vykrojte páteř i s kostmi, odkrojte hlavu a ocas a maso vyfiletujte. Hlavy, ocasy a páteře dejte do kotlíku. Hřbetní část filetů prořezejte nožem po třech milimetrech, abyste rozrušili hřbetní kůstky.
- K hlavám a skeletům přidejte bobkový list, zalijte je vodou a pozvolna vařte 1 hodinu.
- Mezitím nakrájejte na porce rybí filety a zeleninu – cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky, papriky a feferonky zbavte semeníku a nakrájejte dužinu na proužky. Brambory a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zeleninu a ryby střídavě vrstvěte do druhého kotlíku. Každou vrstvu důkladně osolte a opepřete a nechte naplněný kotlík 1 hodinu odležet.
- Kotlík s rybami a zeleninou umístěte na trojnožku nad oheň a přilijte do něj uvařený rybí vývar. Vařte pomalu tak dlouho, až se brambory téměř rozpadají. Halászlé nikdy nemíchejte vařečkou, aby se rybí maso nerozpadlo. Pouze občas kotlíkem zatřeste, aby se ryby nepřichytily na stěny nebo dno kotlíku.
- Jakmile brambory změknou, rajče nakrájejte na kostky a přidejte ho do kotlíku s rybami. Povařte zhruba 10–15 minut, osolte, opepřete a poprašte hladinu halászlé jemně mletou růžovou paprikou. Ihned podávejte.
- Pokud chcete, můžete skelety a hlavy ryb obrat a maso přidat do halászlé.
PRIMA TIP: Kalocská paprika pochází z maďarského městečka Kalocsa nedaleko Dunaje. Maďarsko je pěstováním a zpracováním papriky vyhlášené, ale zde sídlí i Výzkumný ústav papriky a Muzeum papriky. Dokonce tu v září pořádají Dny papriky. Kalocskou papriku seženete v Česku na farmářských trzích u maďarských stánků.
Halászlé – maďarský rybí kotlík Zdroj: Oheň a dým