reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu
Autor: iStock Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu

Domácí trdelník – vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu

Hodnoceno: 11x
Trdelník už v našich městech a na poutích zdomácněl, a i když není původem český, ale spíš maďarský, oblíbili jsme si ho a přijali za svůj. Ve světě se o něm dokonce píše jako o tradiční české pochoutce :) A protože ceny trdla jsou mnohdy nastavené spíše pro turisty, přinášíme návod, jak si ho můžete jednoduše připravit doma. Zkuste ho upéct třeba na dětskou oslavu, zaručeně sklidíte ovace!
do 1,5 hodiny
15 ks porcí

reklama

Suroviny (15 ks porcí)

Drobenka:

reklama

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, cukr, sušené droždí a sůl. V menší misce prošlehejte 2 žloutky, mléko a rozpuštěné máslo. Tekuté ingredience přilijte k suchým a vypracujte těsto, které bude dost husté. (Pokud by se příliš lepilo, přidávejte po lžíci další mouku).
  2. Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
  3. Mezitím si připravte formy na trdelník. (V obchodech můžete najít nerezové formy na trdelník, ale pokud se nechystáte dělat ho velmi často, vystačíte si s domácí formou podle našeho tipu). Vezměte starší časopis, stočte ho do ruličky a svažte kuchyňským provázkem. Potom každou roli pevně obalte v silnějším alobalu a konce zahněte dovnitř ruličky. Budete potřebovat 5 ruliček.
  4. Na obalovací drobenku rozmixujte vlašské ořechy ne plně najemno, poté je v misce promíchejte s cukrem a mletou skořicí. V misce prošlehejte bílky na jemnou pěnu.
  5. Troubu rozpalte na 200 stupňů.
  6. Pracovní plochu poprašte moukou a vykynuté těsto na ní rozválejte na výšku cca 2–3 mm. Ostrým nožíkem těsto podélně nakrájejte na 15 pruhů širokých 10–15 mm.
  7. Ruličky obalené alobalem potřete olivovým olejem. Poté na ně namotejte proužky těsta tak, aby se těsto překrývalo, stejně jako když se připravují kremrole. Na každou ruličku namotejte 3 proužky těsta s rozestupy.
  8. Trdla potřete našlehaným bílkem a obalte v ořechové drobence, kterou lehce přimáčkněte do těsta.
  9. Připravené ruličky položte na pečicí formu s vyšším okrajem, aby se trdlo nedotýkalo dna.
  10. Pečte 15–20 minut, až bude trdlo zlatavé ze všech stran, v průběhu pečení je můžete jednou obrátit.
  11. Po upečení trdelníky jemně stáhněte z ruličky a pusťte se do nich!

PRIMA TIP: S drobenkou k obalování si můžete vyhrát. Klidně použijte jen cukr se skořicí. Nebo přimíchejte plátky mandlí. Dobrý je i cukr s kokosem.

Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu
Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu
Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu
Autor: iStock Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu

reklama

Související témata: trdlo , trdelník , Sladké , Česká kuchyně

reklama