Těsto
- polohrubá mouka 500 g
- mléko 150 ml
- máslo (rozpuštěné a lehce zchladlé) 5 lžic
- vejce 2 ks
- sušené droždí 1 lžička
- cukr 2 lžíce
- mouka (na poprášení pracovní plochy) 5 lžic
- olivový olej (na potření)
- sůl 1 lžička
Drobenka
- vlašské ořechy 1 hrnek
- cukr 5 lžic
- mletá skořice 1 lžička
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, cukr, sušené droždí a sůl. V menší misce prošlehejte 2 žloutky, mléko a rozpuštěné máslo. Tekuté ingredience přilijte k suchým a vypracujte těsto, které bude dost husté. (Pokud by se příliš lepilo, přidávejte po lžíci další mouku).
- Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Mezitím si připravte formy na trdelník. (V obchodech můžete najít nerezové formy na trdelník, ale pokud se nechystáte dělat ho velmi často, vystačíte si s domácí formou podle našeho tipu). Vezměte starší časopis, stočte ho do ruličky a svažte kuchyňským provázkem. Potom každou roli pevně obalte v silnějším alobalu a konce zahněte dovnitř ruličky. Budete potřebovat 5 ruliček.
- Na obalovací drobenku rozmixujte vlašské ořechy ne plně najemno, poté je v misce promíchejte s cukrem a mletou skořicí. V misce prošlehejte bílky na jemnou pěnu.
- Troubu rozpalte na 200 stupňů.
- Pracovní plochu poprašte moukou a vykynuté těsto na ní rozválejte na výšku cca 2–3 mm. Ostrým nožíkem těsto podélně nakrájejte na 15 pruhů širokých 10–15 mm.
- Ruličky obalené alobalem potřete olivovým olejem. Poté na ně namotejte proužky těsta tak, aby se těsto překrývalo, stejně jako když se připravují kremrole. Na každou ruličku namotejte 3 proužky těsta s rozestupy.
- Trdla potřete našlehaným bílkem a obalte v ořechové drobence, kterou lehce přimáčkněte do těsta.
- Připravené ruličky položte na pečicí formu s vyšším okrajem, aby se trdlo nedotýkalo dna.
- Pečte 15–20 minut, až bude trdlo zlatavé ze všech stran, v průběhu pečení je můžete jednou obrátit.
- Po upečení trdelníky jemně stáhněte z ruličky a pusťte se do nich!
PRIMA TIP: S drobenkou k obalování si můžete vyhrát. Klidně použijte jen cukr se skořicí. Nebo přimíchejte plátky mandlí. Dobrý je i cukr s kokosem.