Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu
Zdroj: iStock
Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu
Zdroj:
iStock
Trdelník už v našich městech a na poutích zdomácněl, a i když není původem český, ale spíš maďarský, oblíbili jsme si ho a přijali za svůj. Ve světě se o něm dokonce píše jako o tradiční české pochoutce :) A protože ceny trdla jsou mnohdy nastavené spíše pro turisty, přinášíme návod, jak si ho můžete jednoduše připravit doma. Zkuste ho upéct třeba na dětskou oslavu, zaručeně sklidíte ovace!
Postup přípravy
-
Ve velké míse smíchejte prosátou mouku, cukr, sušené droždí a sůl. V menší misce prošlehejte 2 žloutky, mléko a rozpuštěné máslo. Tekuté ingredience přilijte k suchým a vypracujte těsto, které bude dost husté. (Pokud by se příliš lepilo, přidávejte po lžíci další mouku).
-
Z těsta vytvarujte kouli, dejte ji do mísy, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, až těsto zdvojnásobí svůj objem.
-
Mezitím si připravte formy na trdelník. (V obchodech můžete najít nerezové formy na trdelník, ale pokud se nechystáte dělat ho velmi často, vystačíte si s domácí formou podle našeho tipu). Vezměte starší časopis, stočte ho do ruličky a svažte kuchyňským provázkem. Potom každou roli pevně obalte v silnějším alobalu a konce zahněte dovnitř ruličky. Budete potřebovat 5 ruliček.
-
Na obalovací drobenku rozmixujte vlašské ořechy ne plně najemno, poté je v misce promíchejte s cukrem a mletou skořicí. V misce prošlehejte bílky na jemnou pěnu.
-
Troubu rozpalte na 200 stupňů.
-
Pracovní plochu poprašte moukou a vykynuté těsto na ní rozválejte na výšku cca 2–3 mm. Ostrým nožíkem těsto podélně nakrájejte na 15 pruhů širokých 10–15 mm.
-
Ruličky obalené alobalem potřete olivovým olejem. Poté na ně namotejte proužky těsta tak, aby se těsto překrývalo, stejně jako když se připravují kremrole. Na každou ruličku namotejte 3 proužky těsta s rozestupy.
-
Trdla potřete našlehaným bílkem a obalte v ořechové drobence, kterou lehce přimáčkněte do těsta.
-
Připravené ruličky položte na pečicí formu s vyšším okrajem, aby se trdlo nedotýkalo dna.
-
Pečte 15–20 minut, až bude trdlo zlatavé ze všech stran, v průběhu pečení je můžete jednou obrátit.
-
Po upečení trdelníky jemně stáhněte z ruličky a pusťte se do nich!
PRIMA TIP: S drobenkou k obalování si můžete vyhrát. Klidně použijte jen cukr se skořicí. Nebo přimíchejte plátky mandlí. Dobrý je i cukr s kokosem.
Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu 2
Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu 2
Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu 3
Zdroj: iStock
Domácí trdelník - vyzkoušejte recept na oblíbenou dobrotu 3
Zdroj:
iStock