Suroviny
- celé kuře 1 ks ( o váze 1,2 kg)
- kořenová zelenina (1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru)
- hladkolistá petržel
Omáčka
Postup přípravy
- Kuře rozdělte na 4 díly, ve velkém hrnci zalijte vodou, přidejte očištěnou a na kusy nakrájenou zeleninu, osolte, uveďte do varu a vařte asi 1 hodinu při mírné teplotě, až bude maso zcela měkké.
- Sceďte, kuře dejte stranou, zeleninu vyhoďte a polévku uchovejte. Maso oberte z kostí a kůže, nakrájejte na úhledné porce a v misce je přelijte trochou vývaru, aby neosychalo.
- Čerstvý křen očistěte a nastrouhejte, zakápněte citronovou šťávou.
- V hlubší nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo, zaprašte moukou, krátce osmažte a pak vmíchejte tolik vývaru, aby vznikla hustá omáčka. Podle chuti vmíchejte víno a osolte.
- Do omáčky vmíchejte většinu křenu a povařte ji asi 3 až 4 minuty. Ochutnejte ji a případně dochuťte citronovou šťávou a cukrem.
- Omáčkou přelijte porce masa, posypte zbylým křenem a najemno nakrájenou petrželkou. Jídlo se obvykle podává s rýží.
Vyzkoušejte také křenovou omáčku s hovězí loupanou plecí podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Křenová omáčka s hovězí loupanou plecí a bramborem