Suroviny
- sušené houby 1 velká hrst
- máslo 2 lžíce
- velká cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- uzená mletá paprika 1 lžíce
- pálivá paprika 1/2 lžičky
- hladká mouka 3 lžíce
- studená voda 200 ml
- vývar 1 litr
- plnotučné mléko 200 ml
- světlá sójová omáčka 3 lžíce
- mražené houby (nebo čerstvé) 1 velká hrst
- velké brambory 2 ks
- sůl a čerstvě namletý pepř
- zakysaná smetana 150 ml
- citronová šťáva 1 lžíce
- čerstvý kopr 1 velká hrst
- hladkolistá petržel 1 hrst
Postup přípravy
- Do misky dejte sušené houby a zalijte je vroucí vodou. Nechte 10 minut odstát.
- Ve velkém hrnci na másle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a najemno nasekaný česnek. Zasypte uzenou a pálivou paprikou a hladkou moukou a půl minuty restujte. Poté zalijte studenou vodou a rozšlehejte metličkou dohladka. Přilijte vývar, mléko a sójovou omáčkou.
- Přidejte sušené houby i s nálevem, mražené nebo čerstvé houby a brambory nakrájené na kostičky. Osolte, opepřete a na mírném varu vařte 15 minut.
- Poté zašlehejte zakysanou smetanu, citronovou šťávu a nasekaný kopr s petrželí.
- Na talíři ozdobte lžičkou zakysané smetany, kterou poprašte uzenou paprkou a snítkou kopru.
S Klárou v kuchyni: Maďarská houbová polévka Zdroj: Klára Michalová