Těsto
- vejce 5 ks
- žloutek 4 ks
- cukr krupice 200 g
- hladká mouka 200 g
- máslo 100 g
- voda 50 g
Slané karamelky s chilli
- cukr krupice 175 g
- mléko 150 g
- máslo 50 g
- vanilkový lusk 1 ks
- cukrářské třpytky
- chilli (mleté ) 1/4 lžičky
- sůl (himálajská ) 4 g
Základem dortu je 6 plátů piškotového korpusu, které se vždy pečou zvlášť! Spojuje je čokoládový krém a navrch patří vrstva karamelu. Verze Josefa Maršálka zaměňuje tuto vrstvu efektními karamelkami se špetkou chilli, které se s čokoládou a karamelem krásně snoubí.
Postup přípravy
- Z bílků a poloviny cukru ušlehejte pevný sníh, v jiné míse ze žloutků a zbytku cukru ušlehejte světlou pěnu a opatrně smíchejte se sněhem, poté vmíchejte zbylé ingredience na těsto.
- Na papír na pečení nakreslete 6 kol o průměru 24 cm, hmotu na ně rozdělte a rozetřete lžící. Pečte při 180 °C, jen dokud okraje nezrůžoví. Korpusy nechte vychladnout. Ráfkem je vykrojte na stejnou velikost, pokud se během pečení roztekly.
- Na náplň nahřejte ve vodní lázni všechny ingredience kromě másla do horka a vyšlehejte do husté chladné pěny. Nakonec zašlehejte změklé máslo a došlehejte do pevna.
- Placky slepte částí krému a zbylým do hladka potřete kraje i vrch dortu. Vychlaďte.
- Na karamelky přiveďte všechny ingredience k varu a vařte za stálého míchání do světle karamelové barvy. Sundejte z ohně a nechte v hrnci asi 5 minut odpočívat. Dobře zamíchejte, vylijte a rozetřete na pečicí papír. Ještě vlažné nakrájejte na kostky. Nechte dobře vychladnout.
- Kostkami ozdobte povrch dortu.
Sledujte práci Josefa Maršálka na instagramu: @marsalekjosef82
Vyzkoušejte také nejjednodušší čokoládový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí