Josef Maršálek

Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka

Moje hodnocení
8x

Dobošův dort stvořil na konci 19. století v Budapešti József Dobos a ve své době to byl poměrně unikátní kousek, který se vyznačoval skvělou chutí, ale hlavně trvanlivostí, což byla v době bez lednic nepochybná konkurenční výhoda. V roce 1906 po odchodu do důchodu recept na tento věhlasný dort odtajnil. My vám dnes nabízíme lehce upravenou verzi známého cukráře Josefa Maršálka.

1 porce
90 minut
maďarská

Těsto

  • vejce 5 ks
  • žloutky 4 ks
  • cukr krupice 200 g
  • hladká mouka 200 g
  • máslo 100 g
  • voda 50 g

Náplň

  • máslo 250 g
  • cukr krupice 125 g
  • kakao 40 g
  • bílky 4 ks
  • rum 2 lžíce
  • káva i s logrem 1–2 lžíce

Slané karamelky s chilli

  • cukr krupice 175 g
  • mléko 150 g
  • máslo 50 g
  • himálajská sůl 4 g
  • vanilkový lusk 1 ks
  • cukrářské třpytky
  • mleté chilli 1/4 lžičky

Základem dortu je 6 plátů piškotového korpusu, které se vždy pečou zvlášť! Spojuje je čokoládový krém a navrch patří vrstva karamelu. Verze Josefa Maršálka zaměňuje tuto vrstvu efektními karamelkami se špetkou chilli, které se s čokoládou a karamelem krásně snoubí.

Postup přípravy

  1. Z bílků a poloviny cukru ušlehejte pevný sníh, v jiné míse ze žloutků a zbytku cukru ušlehejte světlou pěnu a opatrně smíchejte se sněhem, poté vmíchejte zbylé ingredience na těsto.
  2. Na papír na pečení nakreslete 6 kol o průměru 24 cm, hmotu na ně rozdělte a rozetřete lžící. Pečte při 180 °C, jen dokud okraje nezrůžoví. Korpusy nechte vychladnout. Ráfkem je vykrojte na stejnou velikost, pokud se během pečení roztekly.
  3. Na náplň nahřejte ve vodní lázni všechny ingredience kromě másla do horka a vyšlehejte do husté chladné pěny. Nakonec zašlehejte změklé máslo a došlehejte do pevna.
  4. Placky slepte částí krému a zbylým do hladka potřete kraje i vrch dortu. Vychlaďte.
  5. Na karamelky přiveďte všechny ingredience k varu a vařte za stálého míchání do světle karamelové barvy. Sundejte z ohně a nechte v hrnci asi 5 minut odpočívat. Dobře zamíchejte, vylijte a rozetřete na pečicí papír. Ještě vlažné nakrájejte na kostky. Nechte dobře vychladnout.
  6. Kostkami ozdobte povrch dortu.

Sledujte práci Josefa Maršálka na instagramu: @marsalekjosef82

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Josef Maršálek

Sexy dorty Josef Maršálek

Představovat cukráře Josefa Maršálka, který pekl dorty v britském Harrod’s, které ráda mlsala i královna Alžběta II. a porotcoval soutěž Peče celé Česko, je zbytečné. Jeho kučeravou hlavu, halasný smích, všeobjímající vřelost a lásku k dortům znají všichni, kdo si občas dají něco sladkého. O své umění se rád dělí s ostatními, ve své třetí knize odhaluje většinu ze svých fíglů, triků a vychytávek, které se ve světě cukrařiny naučil, ať už v Evropě nebo v Indii. Překrásné dorty tak díky pečlivému popisu a obrázkovému doprovodu obtížnějších kroků zvládne každý, kdo rád peče. Dorty totiž mají být nejen dobré, ale i krásné a budící úžas. Ty vaše rozhodně budou!

Vydalo nakladatelství XYZ.


Přečtěte si také

Recepty