návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka

1 dort porce
do 1,5 hodiny
Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka
Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka Autor: archiv
Dobošův dort stvořil na konci 19. století v Budapešti József Dobos a ve své době to byl poměrně unikátní kousek, který se vyznačoval skvělou chutí, ale hlavně trvanlivostí, což byla v době bez lednic nepochybná konkurenční výhoda. V roce 1906 po odchodu do důchodu recept na tento věhlasný dort odtajnil. My vám dnes nabízíme lehce upravenou verzi známého cukráře Josefa Maršálka.

Základem dortu je 6 plátů piškotového korpusu, které se vždy pečou zvlášť! Spojuje je čokoládový krém a navrch patří vrstva karamelu. Verze Josefa Maršálka zaměňuje tuto vrstvu efektními karamelkami se špetkou chilli, které se s čokoládou a karamelem krásně snoubí. 

Suroviny (1 dort porce)

Těsto:

Náplň:

Slané karamelky s chilli:

Postup

  1. Z bílků a poloviny cukru ušlehejte pevný sníh, v jiné míse ze žloutků a zbytku cukru ušlehejte světlou pěnu a opatrně smíchejte se sněhem, poté vmíchejte zbylé ingredience na těsto. 
  2. Na papír na pečení nakreslete 6 kol o průměru 24 cm, hmotu na ně rozdělte a rozetřete lžící. Pečte při 180 °C, jen dokud okraje nezrůžoví. Korpusy nechte vychladnout. Ráfkem je vykrojte na stejnou velikost, pokud se během pečení roztekly. 
  3. Na náplň nahřejte ve vodní lázni všechny ingredience kromě másla do horka a vyšlehejte do husté chladné pěny. Nakonec zašlehejte změklé máslo a došlehejte do pevna. 
  4. Placky slepte částí krému a zbylým do hladka potřete kraje i vrch dortu. Vychlaďte. 
  5. Na karamelky přiveďte všechny ingredience k varu a vařte za stálého míchání do světle karamelové barvy. Sundejte z ohně a nechte v hrnci asi 5 minut odpočívat. Dobře zamíchejte, vylijte a rozetřete na pečicí papír. Ještě vlažné nakrájejte na kostky. Nechte dobře vychladnout. 
  6. Kostkami ozdobte povrch dortu. 
Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka
Dobošův dort s chilli twistem podle Josefa Maršálka
archiv

Sledujte práci Josefa Maršálka na instagramu: @marsalekjosef82 

Související témata: dort , dobošův dort , Sladké , Maďarská kuchyně