redakce Prima FRESH

Kotlíkový guláš po maďarsku – se zeleninou, bramborem a těstovinami

Moje hodnocení
9x

Originální kotlíkový guláš, kterému dodnes patří vrcholné místo na maďarském (a slovenském) jídelním Olympu, se dodnes často připravuje v kotlíku a nad ohněm. Ve výsledku má řidší konzistenci a doplňuje se už jen (bílým) chlebem, pár sušenými pálivými papričkami na dochucení a samozřejmě výtečným tamním červeným vínem.

4 porce
120 minut
maďarská

Suroviny

Postup přípravy

  1. V kotlíku (má mít objem cca 3 litry a pokličku) nad ohněm nebo v silnostěnném kastrolu rozehřejte tuk a vsypte do něj cibuli. Smažte ji, až zprůsvitní.
  2. Vsypte kmín a česnek, krátce osmažte. Mimo oheň přidejte maso, hojně posypte paprikou a osolte.
  3. Přikryté vařte na mírném plameni, případně trochu podlévejte vodou. Až bude maso asi z poloviny uvařené, přidejte drobně nakrájenou kořenovou zeleninu, proužky papriky, nakrájené rajče a řapíkatý celer. Zalijte 1,5 litrem vody a zlehka vařte ještě 15 až 20 minut.
  4. Nakonec přidejte oloupané a na kousky nakrájené brambory a těstoviny a vše uvařte doměkka. Podávejte v hlubokých talířích, aby se do nich vešel dostatek voňavé šťávy.

PRIMA TIP: Jak v Maďarsku, tak na Slovensku může mít guláš pochopitelně drobné odlišnosti, ale mnoho jich není. Bez paprik, mleté papriky, brambor a pochopitelně šťavnatého masa to prostě nejde.

Paprika se do Evropy dostala až po Kolumbových výpravách a do Maďarska ji nejspíš přivezli Turci, kteří zemi okupovali. Bohatí turečtí velmožové ji pěstovali jako vzácnost ve svých zahradách, ale později se rozšířila po celé zemi, nejprve pod názvem „turecký pepř“. Centry pěstování jsou města Szeged a Kalocsa, jež dodnes soupeří o titul paprikových metropolí. Plody se suší, především na slunci, a pak melou, původně ve větrných nebo vodních mlýnech. Podle typu paprik a způsobu mletí se rozlišuje několik druhů maďarské mleté papriky, pokládané za nejlepší na světě. Většinou mají jemnou, nasládlou chuť, ale existují i ostřejší typy a také paprikové pasty. Mletou papriku nepřidáváme do jídla, pokud je zrovna na vyšším žáru, protože by se kvůli vysokému obsahu éterických olejů mohla rychle spálit. Kastrol odsuneme z plotýnky nebo papriku zlehka osmažíme zvlášť a pak přidáme do pokrmu.

Další recepty na guláše z různých koutů světa najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty